Sprijin financiar pentru familia Alexandrei Ivanov, Consiliul Județean Botoşani a decis, vineri, alocarea unei sume pentru soțul tinerei moarte, pe 18 august, în Maternitate. Consilierii județeni s-au reunit, vineri, în ședință extraordinară și au votat acordarea unui ajutor de urgență din Fondul de rezervă al CJ pentru Gabriel Ivanov.
„Situația de extremă dificultate în care se află familia reiese și din ancheta socială efectuată la domiciliul acesteia de către Direcția de Asistență Socială Botoşani și înaintată către Consiliul Județean Botoșani cu adresa nr. I 22911/30.08.2023 de către Primăria Municipiului Botoșani. Având în vedere cele prezentate se propune angajarea sumei de 30.000 lei din fondul de rezervă constituit la dispoziția Consiliului Județean și alocarea acesteia familiei domnului Ivanov Daniel Gabriel”, a fost motivația din raportul de specialitate al CJ.
Întrucât fondul de rezervă constituit are prevederi bugetare în trimestrul IV, s-a decis efectuarea de modificări a repartizării pe trimestre a creditelor bugetare aprobate în așa fel încât suma de 30.000 de lei alocată ca ajutor financiar să poată fi alocată în trimestrul III 2023.
Daune de peste 1 milion de euro pentru Alexandra: Să le luăm bunurile și casele / Viața nu poate costa trei parale
Specializată în dreptul asigurărilor, avocata din Iași care a preluat cazul Alexandrei Ivanov are deja două sentințe cu daune care depășesc pragul de 1 milion de euro. Se gândește ca și în acest proces nivelul daunelor ce vor fi solicitate să fie ridicat. Gianina Poroșnicu a explicat la Botoșăneanul TV că va lupta pentru familia Alexandrei Ivanov și, dacă moartea fetei putea fi evitată, persoanele care se fac vinovate prin neglijență, vor trebui să suporte consecințele. Mai ales că, în trecut, a obținut sentințe judecătorești în care au fost stabilite sume uriașe drept daune morale sau materiale.
„Sunt unul dintre avocații pe Moldova specializați pe dreptul asigurărilor. Am ajuns la niște vârfuri naționale la nivel de despăgubiri. Am fost al doilea avocat care a obținut pe hârtie 1 milion de euro. Acum este recentă hotărârea, tot pe hârtie am obținut o despăgubire pentru o parte vătămată de 2 milioane de euro și aștept hotărârea să rămână definitivă. Există precedente în România cu asemenea sume. Pentru că da, sunt judecători curajoși care spun că viața nu poate costa trei parale. Dacă e să coste ceva, sigur totul e până la urmă un simbol, că nimic nu poate recupera o valoare de felul acesta, pierdută, distrusă”,
În cazul tragediei petrecute la Maternitatea Botoşani, avocata susține că daunele nu pot fi nicum la „contravaloarea unui câine de rasă”.
„În România, dacă împuști un porc mistreț, amenda este de 50.000 de euro. Atâta te costă distracția! Păi, valoarea unui om? Adică nu trebuie să ne ducem nici de partea cealaltă, păi ce vrem îmbogățire fără justă cauză? Vrem murind să valorăm mai mult decât vii? Nu, cred că alta este filozofia. Și vrem să atragem atenția, că dacă nu ești profesionist, te poate costa mult. Sau totul”,
Gianina Poroșnicu, avocatul familiei Ivanov
În continuare, vor fi analizate limitele polițelor de asigurare în cazul personalului medical implicat, respectiv medici și asistenți.Iar asta după administrarea probatoriului de către anchetatori. În cazul în care se va reliefa o culpă medicală precisă, avocatul va solicita despăgubiri pentru familia Alexandrei care pot fi atrase din polițele de asigurare sau chiar din sechestrul asigurator care ar putea fi instituit pe bunurile imobile ale persoanelor care ar fi găsite vinovate.
„Voi cere antrenarea răspunderii spitalului. Voi vedea polița de asigurare a spitalului. Dacă trec de acest perimetru financiar dat de limitele de polițe de asigurare, sigur pot să cer din patrimoniul celor care vor fi găsiți responsabili. Încerc instituiri de sechestru și, îmi pare rău, să le luăm bunurile, chiar și casele, pentru că ce am pierdut noi oricum este mult mai mult. Acolo unde creezi un prejudiciu mai mare decât polița cu care te-ai asigurat, nu este exclusă răspunderea patrimonială. Adică, vii cu bani de acasă. Să vii cu bani de acasă, să te coste faptul că nu ai fost responsabil în actul profesional”, spune Gianina Poroșnicu, avocatul familiei Ivanov.
Una dintre sentințele de 1,5 milioane de euro obținută de avocata Gianina Poroșnicu este pentru un bărbat rănit grav într-un accident rutier în timp ce se afla pe trecerea de pietoni și care a rămas în stare vegetativă, fiind susținut în viață de aparate.
Alexandra Ivanov a murit în 18 august, la aproape 9 ore după ce a ajuns la maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Botoşani. A ajuns cu dureri şi hemoragie, fiind însărcinată în şase luni. După un prim set de analize, cadrele medicale de gardă nu i-ar fi acordat îngrijire medicală timp de mai multe ore, 7 ore, aşa cum arată şi un raport întocmit de DSP Botoşani. În cele din urmă, în jurul orei 8 dimineaţa Alexandra ivanov a decedat în secţia de ATI a unităţii sanitare. Medicul de gardă în noaptea morţii femeii are acum calitatea de suspect, însă nu a fost pus deocamdată sub acuzare. În acest caz sunt în curs mai multe anchete desfăşurate de mai multe instituţii.
Noi detalii halucinante apar în cazul Alexandrei, tânăra gravidă din Botoşani care a murit pe patul de spital în timp ce îi implora pe medici să o ajute. Alexandra a murit vineri dimineață pe patul de spital, după o noapte de agonie în care i-a implorat pe medici să o ajute.
Indolența cu care medicii din Botoşani au tratat acest caz a ieșit la iveală, după ce familia Alexandrei a făcut publice mesajele pe care le-a trimis doctorilor în noaptea de dinaintea tragediei.
„Nu mai rezist de durere! Vă rog din suflet” i-a scris Alexandra medicului de gardă, cu doar 4 ore înainte să moară, potrivit Monitorul de Botoșani.
În noaptea de joi spre vineri, Alexandra, însărcinată cu cel de-al patrulea copil, în trei luni, a început să sângereze, iar soțul său a sunat la 112. Imediat, o ambulanță al preluat-o și transportat-o la Spitalul Municipal do Botoșani.
La ora 23.05, tânăra a fost internată la Secția de Obstetrică și Ginecologie, unde a primit calmante și i s-a spus că a doua zi urmează să fie operată.
Apoi, a urmat o noapte de coșmar pentru tânăra care nu mai reușea să facă față durerilor cumplite.
La ora 03:16, femeia i-a trimis un mesaj medicului său curant în care îl ruga să o ajute, însă nu a primit niciun răspuns.
„Bună seara! Sunt Ivanov Alexandra, însărcinată în 13 săptămâni. Am venit la maternitate cu dureri mari de burtă şi sângerări. Din păcate bebe e oprit din evoluţie. Credeţi că se poate face ceva să fiu chiuretată în seara asta? Că nu mai rezist de durere. Exact ca la naştere. Vă rog din suflet”, a scris tânăra.
O oră mai târziu, la 04:18, Alexandra trimite un alt mesaj, către unul dintre medicii de gardă, însă nici acesta nu s-a sinchisit să îi răspundă măcar.
„Sunt Ivanov Alexandra. Credeţi că-mi puteţi face chiuretajul noaptea asta că nu mai rezist de durere! Vă rog din suflet simt că o iau razna”, a scris Alexandra.
Cu ultimele puteri, tânăra de 25 de ani i-a scris la ora 06.04 soțului său un mesaj scurt: „Nu mai pot”
După mai bine de o oră, la 07:30, Alexandra a intrat în șoc și în ciuda manevrelor de resuscitare aplicate de medicii de pe secția de Terapie Intensivă la ora 08:20 a decedat.
„Pacientă în vârstă de 25 de ani se internează în Urgență, adusă cu ambulanța pe data de 17 august, ora 23:30 pentru sângerare genitală externă redusă, dureri hipogastrice, aflată la a cincea sarcină – 3 nașteri naturale și un avort spontan în antecedente – cu amenoree de 13 săptămâni și sarcină ecografic corespunzător pentru 12 săptămâni, oprită în evoluție recent. S-au efectuat investigații de laborator și paraclinice, examen ecografic conform protocolului în vigoare. Nu s-a impus evacuarea sarcinii în cursul nopții deoarece sângerarea genitală externă a fost redusă, colul uterin închis, fără semn de avort în evoluție. Pe data de 18 august, la ora 07:30, prezintă degradare bruscă a stării generale, dispnee severă, sângerare abundentă la nivelul căilor aeriene superioare, motiv pentru care e transferată pe secția de Anestezie-Terapie Intensivă, unde se instituie manevre complexe de reanimare. În ciuda eforturilor, la ora 08:20 se declară decesul prin stop cardio-respirator iresuscitabil, hemoragie căi respiratorii superioare. Examenul necroptic va stabili cauza decesului”, au transmis reprezentanții Spitalului Județean din Botoșani, care anunță și declanșarea unei anchete interne.
În aceste momente, familia și prietenii Alexandrei cer să se facă dreptate și au creat și o petiție online în acest sens. În doar trei zile, petiția „Dreptate pentru Alexandra” a adunat aproape 7.000 de semnături.