Eugen Nicolăescu a ajuns la, DNA, în jurul orei 12.45. Deputatul PNL a declarat, la intrare, că nu ştie să existe vreun dosar de pe vremea când era ministru al Sănătăţii, dar pot fi „dosare conexe”.
Nicolăescu a spus că a fost citat telefonic. „Atâta timp cât eşti martor, nu cred că trebuie să îţi fie teamă de nimic, dimpotrivă, să spui adevărul”, a explicat liberalul.
Întrebat dacă are conştiinţa încărcată de pe vremea când era ministru, Nicolăescu a răspuns: „Aveti o intrebare foarte stupidă”.
Eugen Nicolăescu a fost ministru al Sănătăţii în Guvernul Ponta în perioada decembrie 2012 – februarie 2014, dar şi în cabinetul Tăriceanu, din 2005 până în 2008.
După întâlnirea cu procurorii, Nicolăescu a precizat că a dat declarații ca martor referitoare la un control desfășurat la Spitalul Județean Ialomița, fiind citat la solicitarea avocaților președintelui CJ Ialomița, Silvian Ciupercă, acuzat de mai multe fapte de corupție.
”Este vorba despre un dosar deschis pe numele președintelui CJ Ialomița”, a explicat fostul ministru, care a adăugat că a dat declarații referitoare la controlul demarat în timpul mandatului său la Spitalul Județean și finalizat, însă, după ce el a plecat de la conducerea MS.
Nicolăescu a spus că a trebuit să explice de ce s-a făcut controlul, la solicitarea cui și dacă s-au respectat toate procedurile.
„Ciupercă prin avocați a solicitat mărturia mea, acel control s-a făcut la solicitarea dumnealui. Nu știu mai mult din dosar. (…) Nu știu ce s-a găsit acolo și ce s-a făcut ulterior”, a adăugat el.
Silvian Ciupercă a fost arestat preventiv în luna februarie fiind acuzat de DNA de luare de mită, două infracțiuni de folosirea influenței și autorității conferite de funcția de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, două infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual și la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Procurorii susțin că, în ianuarie 2014, Silvian Ciupercă și-a folosit influența și autoritatea conferită de funcția de conducere într-un partid politic în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit și anume asigurarea postului de manager interimar în cadrul Spitalului Județean Ialomița.
Șeful CJ este acuzat că, în perioada martie-aprilie 2014, după efectuarea unui control de către Corpul de Control al Ministerului Sănătății, l-a determinat pe un consilier din cadrul ministerului să-și exercite atribuțiile de serviciu în mod defectuos, prin întocmirea raportului de control neconform realității.