Cu ocazia videocoferinţei organizate la Guvern, Nicolăescu a transmis şefilor direcţiilor de sănătate publică, dar şi managerilor de unităţi sanitare, că are şi acordul premierului să le comunice că sunt multe situaţii care apar în spitale şi care sunt inacceptabile. „Ce s-a întâmplat zilele acestea nu poate fi tolerat”, a spus ministrul Sănătăţii, cu referire la cazul de la Spitalul Judeţean Buzău, unde mai mulţi copii au fost legaţi de paturi.
În acest context, ministrul a solicitat şefului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău să îi prezinte raportul de control, pentru ca pe baza lui să înceapă discuţii cu Consiliul Judeţean şi să decidă ce măsuri trebuie luate. „Aş vrea să aveţi alături în anchetă şi Colegiul Medicilor. Cred că acolo sunt şi probleme de metodologie, de abordare medicală, nu doar de management”, a spus Nicolăescu.
În acelaşi timp, Nicolăescu a rugat directorii DSP-urilor din toate judeţele să-şi facă corect datoria şi să stea mai mult pe teren. „Vă rog insistent să vă faceţi datoria. Nu vă ameninţ, dar vă amintesc că, în curând, vin evaluările şi unul dintre criterii va fi cum v-aţi făcut datoria”, a spus Nicolăescu.
Conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău susţine că primele concluzii ale anchetei declanşate la Spitalul Judeţean Buzău, unde mai mulţi copii au fost legaţi de paturi, arată că micuţii care provin din centre de plasament beneficiau de îngrijire medicală corespunzătoare
Într-un comunicat de presă transmis marţi seară, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Buzău spun că la momentul declanşării anchetei în cazul copiilor legaţi de pat la Spitalul Judeţean, respectiv luni, în unitatea medicală erau internaţi şase copii care beneficiază de măsura de protecţie specială.
„S-a constatat că aceştia beneficiau de îngrijire medicală corespunzătoare şi la nivel de percepţie vizuală nu au fost constatate elemente care să pună în pericol integritatea fizică a copiilor. Concluziile preliminare privind constatările efectuate de specialiştii DGASPC în cadrul unităţii spitaliceşti au fost înaintate comisiei de anchetă stabilită la nivelul Consiliului Judeţean Buzău. În urma discuţiilor purtate s-a dispus întocmirea unui raport detaliat privind modul de acordare a serviciilor medicale pentru copiii/tinerii/persoanele adulte din sistemul de asistenţă socială al DGASPC Buzău, inclusiv raportat la relaţia cu instituţiile abilitate în menţinerea şi îmbunătăţirea stării de sănătate a beneficiarilor de măsuri de protecţie/servicii sociale”, s-a menţionat în comunicatul DGASPC Buzău.
În plus, conducerea instituţiei a precizat că va continua verificările pentru a stabili dacă copiilor instituţionalizaţi care erau internaţi în spital „le-a fost pusă în pericol integritatea fizică ori le-a fost adusă vreo atingere fizică sau psihică ce poate constitui elementele unui abuz”.
„Rezultatele acestei verificări, coroborate cu alte date care urmează să ne fie comunicate de instituţiile abilitate, vor sta la baza elaborării concluziilor şi stabilirii măsurilor care se impun”, au mai spus reprezentanţii DGASPC.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a refuzat să precizeze din ce centre de plasament provin copiii care au fost filmaţi în timp ce erau legaţi de mâini şi de picioare de zăbrelele paturilor, dar şi afecţiunile pe care le au.
Mai multe imagini cu copii legaţi de paturi cu feşe, în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, au fost difuzate luni pe posturile centrale de televiziune, fiind vorba despre copii instituţionalizaţi, cu vârste cuprinse între doi şi 12 ani, de care nu se ocupă nimeni pe perioada internării.
Într-un comunicat de presă transmis luni seară, conducerea Spitalului Judeţean Buzău a condamnat modul în care a fost prezentat acest subiect în mass-media.
Preşedintele Colegiului Medicilor Buzău, Ion Japie, şi Nicolae Enache, şeful Secţiei de Neuropsiahitrie a Spitalului de Neuropsihiatrie pentru copii şi adolescenţi din Buzău şi membru al Colegiului Medicilor, au organizat, marţi, o conferinţă de presă comună în cazul copiilor care erau legaţi de pat, ei susţinând că în acest caz a fost aplicată legea, care prevede că pacienţii cu probleme severe de sănătate mintală pot fi contenţionaţi pe durata intervenţiilor referitoare la stabilirea unui diagnostic sau pe durata administrării tratamentului.
„În legea sănătăţii mintale este permisă contenţiunea persoanelor cu tulburări psihice în unele condiţii deosebite, pentru a-i proteja de accidente în timpul manevrelor de diagnostic şi tratament. Se încadrează în cadrul legii, nu spun că măsura e corectă sau incorectă, ci că se încadrează în lege”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Buzău, Ion Japie.
La rândul său, medicul psihiatru Nicolae Enache a susţinut că legarea de paturi a copiilor cu probleme de sănătate mintală este în favoarea lor, pentru că îşi pot face rău.