„Noi astăzi vorbim despre prevenţie la modul teoretic pentru că ea nu se realizează exact din lipsă de fonduri. Prevenţia ar trebui să se facă pe un pachet de bază, care nu există, pentru toţi cetăţenii României indiferent dacă sunt asiguraţi sau neasiguraţi. Iată contextul în care se află România astăzi: cu o populaţie îmbătrânită, cu o populaţie bolnavă, afectată de multe patologii, care nu este educată din punct de vedere medical pentru că nimeni nu s-a ocupat de asta în ultimii 26 de ani. Trebuie să obligăm Statul, guvernele să facă prevenţie”, a subliniat Eugen Nicolăescu la RFI.
“Prevenţia costă mai puţin decât tratarea bolilor”. Acesta este unul dintre argumentele la care apelează liderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu pentru a susţine proiectul de lege privind prevenţia în Sănătate.
128 de parlamentari din toate marile partide susţin iniţiativa liberalilor, care prevede introducerea unui Program Naţional de Prevenţie în Sănătate, multianual, finanţat cu 600 milioane euro anual.
Agenţia Naţională de Prevenţie în Sănătate ar urma să gestioneze banii reprezentând 10% din totalul fondurilor alocate Sănătăţii.
Proiectul de lege prevede recompense pentru cei care urmează programele de prevenţie, dar și sancţiuni pentru cei care refuză să participe . Aceștia din urmă ar putea fi obligaţi să să suporte ulterior costurile tratamentelor, parţial sau integral.
Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, se întreabă cum de criticile au apărut la 3 luni după introducerea proiectului în dezbatere publică și de ce asociaţiile de pacienţi, care au contribuit la redactarea proiectului, s-au răzgândit între timp.