REORGANIZARE la Sănătate. Calculele lui Nicolăescu: Vom economisi 50 de milioane de euro VIDEO

Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat, sâmbătă, că prin procesul de reorganizare din Sănătate vor fi reduse trei-patru mii de posturi "din birocraţie", însă, în urma unei evaluări pe competenţe, ocupanţii acestora vor fi redistribuiţi astfel încât numărul celor fără loc de muncă să fie cât mai mic. De asemenea, ministrul Sănătăţii a precizat că proiectul de reorganizare are ca obiective şi accentuarea descentralizării şi controlul costurilor, economiile fiind estimate, pentru 2013, la 50 de milioane de euro.
Iulian Tudor
16 mart. 2013, 13:43
REORGANIZARE la Sănătate. Calculele lui Nicolăescu: Vom economisi 50 de milioane de euro VIDEO

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a explicat că o parte a personalului ar urma să fie încadrat, astfel, în structurile nou înfiinţate din subordinea ministerului, la consiliile judeţene, în spitale sau în cabinete, scrie Mediafax.

Ministrul a spus că nu poate fi precizat, în acest moment, numărul celor care vor rămâne fără loc de muncă, însă se va încerca, potrivit competenţelor fiecăruia, ca acesta să fie cât mai mic. Cei disponibilizaţi vor beneficia, potrivit lui Nicolăescu, de toate drepturile legale, cum ar fi plăţile compensatorii.

Precizările lui Eugen Nicolăescu vin după ce MS a lansat în dezbatere publică, vineri, un proiect de HG de reorganizare a ministerului potrivit căruia direcțiile de sănătate publică județene se reorganizează în opt autorități regionale, având în subordine 34 de oficii județene de sănătate publică, iar serviciile județene de ambulanță, în opt servicii regionale, cu 33 de staţii regionale.

Prin acelaşi proiect de HG se urmăreşte şi micşorarea numărului maxim de posturi din aparatul propriu al ministerului.

Numărul maxim de posturi este de 255, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului. În numărul maxim de posturi (…) sunt incluse şi posturile aferente cabinetelor secretarilor de stat„, prevede proiectul, numărul maxim de posturi fiind, în prezent, de 290, după cum se precizează în nota de fundamentare.

Demnitarul a mai explicat şi că iniţiativele de reorganizare lansate vineri în dezbatere publică reprezintă „un prim pas” al reformei din Sănătate „în interesul cetăţeanului”. Nicolăescu a spus că este „preferabilă o reformă din mers, decât o nouă legislaţie, care să întârzie cu câţiva ani” schimbările necesare, precizând că măsurile propuse de Ministerul Sănătăţii sunt agreate şi susţinute de Fondul Monetar Internaţional.

Puteţi să-i spuneti reorganizare, dacă desfiinţare nu place auzului„, a spus el, referindu-se la reorganizarea direcţiilor de sănătate publică şi a caselor de asigurări de sănătate judeţene.

Ministrul a precizat că măsurile de reorganizare urmăresc controlul costurilor, reproiectarea componentelor de bază din sistem şi implicarea comunităţilor şi autorităţilor locale, ceea ce înseamnă, în opinia sa, „accentuarea descentralizării”. În acelaşi context, Eugen Nicolăescu a subliniat că reforma urmăreşte „apropierea sistemului public de cetăţean”, realizarea de economii inclusiv prin reducerea birocraţiei şi profesionalizarea sistemului.

În privinţa destinaţiei banilor ce ar fi economisiţi astfel, ministrul a precizat că aceştia vor rămâne în sistem, urmând să fie alocaţi programelor naţionale de sănătate, cu prioritate celui de oncologie. Nicolăescu a estimat fondurile economisite la 50 de milioane pe euro, raportat la 2013. Din aceşti bani, 20 de milioane ar veni din reorganizarea MS şi a direcţiilor de sănătate publică, iar 30 de milioane, din cea a caselor de asigurări de sănătate judeţene, proiectul de act normativ legat de acestea urmând să fie lansat în dezbatere publică săptămâna viitoare.

Conform notei de fundamentare a proiectului, obiectivul fundamental al restructurării organizatorice a unor componente din sistemul de sănătate îl reprezintă, în principal, întărirea capacității administrative a Ministerului Sănătății. „Prin aceasta se asigură coerența instituțională și se eficientizează procesul complex de adoptare operativă a deciziilor, mecanismul de control și inspecție și implementarea în timp scurt a Strategiei Naționale de Sănătate Publică, cu scopul declarat de a crește calitatea serviciilor medicale acordate pacienților și, implicit, gradul de satisfacție al acestora față de modul în care funcționeaza sistemul public de sănătate”, se mai arată în notă.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, încă de marţi, că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate, măsura urmând să aducă, în opinia lui, economii la buget.

Nicolăescu a mai spus că 2013 va fi anul marilor schimbări în sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate.

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au declarat că vor solicita Ministerului Sănătăţii semnarea unui acord care să garanteze că reorganizarea direcţiilor de sănătate publică şi caselor de asigurări de sănătate publică judeţene se va face cu consultarea federaţiei şi că economiile obţinute vor fi redistribuite în sistem.

În casele de asigurări de sănătate şi în direcţiile de sănătate publică judeţene lucrează în prezent aproximativ 8.000 de persoane.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Forțe europene ar putea contribui la menținerea păcii în Ucraina post-conflict
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!