„Totalul activelor şi totalul intermedierii financiare este la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană. Deci, dacă împărţim activele la PIB şi împărţim creditul la PIB, suntem la cel mai scăzut nivel din UE„, a declarat sâmbătă directorul Direcţiei de Stabilitate financiară din BNR, Eugen Rădulescu.
El precizează că, asemănător, lucrurile stau rău şi în ceea ce priveşte monetizarea economiei, respetiv cantitatea de bani raportată la totalul PIB-ului, menţionând că este cel mai scăzut din UE.
Întrebat dacă acest aspect afectează şi ratele plătite de persoanele fizice băncilor, el afirmă că nu mai sunt diferenţe foarte mari între România şi alte ţări din regiune.
„Nici în ceea ce priveşte condiţiile de acordare a creditelor, nici în privinţa costurilor, lucrurile se ameliorează. Sigur, în momentul în care mergi într-o economie dezvoltată şi cu oameni care au mai multe resurse financiare, condiţiile se ameliorează şi mai mult. Dar aceasta este inevitabil, pentru că băncile lucrează cu banii altora şi trebuie să încerce să nu-i piardă„, subliniază Rădulescu.
El consideră că sănătatea financiară a sectorului bancar rămâne adecvată, cu capacitatea de a credita într-o manieră sustenabilă sectorul real.
„Contribuţia sectorului bancar la creşterea economică are spaţiu de îmbunătăţire„, menţionează Rădulescu.