„Nu e intenţia de a taxa băncile, ci de a le descuraja de a avea un nivel de dobândă ridicat. Nu am prevăzut niciun leu ca urmare a acestei măsuri în bugetul pe anul viitor. Ne dorim să fie cât mai jos acest ROBOR ca să nu taxăm activele băncilor„, a declarat ministrul Finanţalor, Eugen Teodorivici, la România TV.
Acesta a mai spus că s-au făcut două modificări în ordonanţa de urgenţă, una fiind legată de definirea exactă a activelor financiare ale băncilor. Ministrul Finanţelor anunţă şi că va fi schimbată modalitatea de raportare a Consiliului Concurenţei. „Vom modifica clar ca acea structură va face aceste investigaţii. Nu e permis să faci în 2-3 ani. E maxim 6 luni, raport parţial la 3 luni de zile. În 2 ani pleacă şi mama companiei si prinde orbul scoate-i ochii„, a afirmat Teodorovici, la România TV.
„Va urma o altă serie de măsuri. Consiliul Concurenţei să facă o analiză cu noi, să vedem cât s-au împrumutat băncile între ele, cât au împrumutat mai departe (…) Dacă eu cer Consiliului Concurenţei şi care sunt efectele unui astfel de mecanism şi spune în doi trei ani, păi în trei ani economia noastră e…„, a mai completat ministrul Finaţelor.
Ordonanţa de urgenţă ce prevede noi măsuri fiscale de la 1 ianuarie 2019, inclusiv „taxa pe lăcomie” pentru bănci, a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial. Una dintre cele mai importante măsuri din noul act normativ este taxa pe activele financiare ale băncilor, care este de 0,1% pentru un ROBOR între 2% şi 2,5%, de 0,2% pentru 2,51%-3%, de 0,3% pentru 3,01%-3,5%, de 0,4% pentru 3,51%-4%.
Teodorovici, despre noua OUG: Presiuni au fost foarte mari, până în ultima clipă, să nu se adopte
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a susţinut, sâmbătă, că s-au făcut numeroase presiuni pentru ca Ordonanţa ce introduce numeroase prevederi şi reglementări, inclusiv taxa pe activele financiare pentru bănci, să nu fie dată.
„Această ordonanţă cred că este cel mai important act pe care acest Guvern l-a emis, de doi ani. Presiuni au fost foarte mari, până în ultima clipă, să nu se adopte. Am vorbit cu doamna prim-ministru, la nivel de Guvern, cu preşedinţii Coaliţiei, ar fi bine să prezentăm, după ce se aşează această ordonanţă, să prezentăm chiar public felul în care au răspuns ministerele, ce observaţii au făcut, scrisorile făcute din partea anumitor instituţii şi să prezentăm public toate încercările de a nu avea această ordonanţă aprobată„, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, sâmbătă, la România TV.
Oficialul de la Finanţe a precizat că aceste presiuni au fost făcute şi în scris, chiar dacă mai voalat. Demnitarul a reamintit de scrisoarea Coaliţiei pentru Dezvoltarea României care a cerut ca această ordonanţă să fie discutată în CSAT, amploarea măsurilor fiind catalogate drept o problemă de siguranţă naţională.