‘În 2012, când PSD a preluat guvernarea, România, din păcate, era ultima țară într-un clasament în Europa, având undeva la 6% aproximativ. Deci, un nivel inacceptabil. Vă dați seama, prin 2007 începând, până în 2012, România nu a putut să facă dovada că este pregătită în a accesa o sursă de finanțare practic gratuită pentru țară, pentru diferite domenii de interes public. Azi, România, pentru primul ciclu financiar, 2007-2013, se află undeva la 74-75% și așa cum am estimat eu la începutul mandatului meu de ministru al fondurilor europene, România poate închide undeva la 80%. Știți foarte bine, atunci când am estimat acest nivel de absorbție, de 80%, chiar în programul de guvernare al PSD, noi am prins acolo că vom face între 50 și 80%. Iar în primul an practic de mandat al meu de ministru al Fondurilor Europene, am ajuns la nivelul minim propus de PSD în planul de guvernare. Ca paranteză și este demn și important, zic eu, de afirmat, cred că PSD e singurul partid care în ceea ce a promis în planul de guvernare și-a respectat în foarte mare măsură acele angajamente‘, a menționat Eugen Teodorovici.
El a arătat că în perioada guvernării PSD România a fost, timp de doi ani, în perioada mandatului său în fruntea Ministerului Fondurilor Europene, prima în Europa în ce privește banii încasați.
‘Acesta este nivelul pe care eu l-am preluat ca ministru și ceea ce am lăsat în 2015, în martie, când m-am mutat la Ministerul de Finanțe. Adică 7,4 miliarde de euro în doi ani, facturi trimise către Bruxelles pentru a fi decontate. Sunt cifre pe care Comisia Europeană le confirmă, deci nu sunt date scoase din buzunar. Mai mult, ceea ce Comisia a trimis către România în rambursări de cheltuieli. La fel, ce am preluat la început de mandat și ce am lăsat, adică 7,1 mld de euro intrate în doi ani în țară. Este prima poziție a României timp de doi ani de zile la ceea ce înseamnă rambursarea de fonduri către un stat membru. Dar uitați ce au celelalte state membre, cam pe unde se află. Și aici o să aveți și alte câteva aspecte, și anume România nu a pierdut doi ani de zile nici un euro de la Comisia Europeană. De asemenea, important este următorul lucru: nu neapărat poziția lui Teodorovici sau a PSD, ci faptul că România a demonstrat că poate să fie acolo sus, între primele state’, a completat Teodorovici.
Potrivit acestuia, România s-a întors în ce privește absorbția în perioada 2009-2011 și consideră că anul în curs este ‘mort’ în ceea ce privește fondurile europene.
‘Asta de fapt arată astăzi că România ne-am reîntors la ce a fost în 2009-2011, ca perioadă, din păcate pentru noi ca țară spun asta. Vă dau la fel câteva exemple. România are astăzi avansuri primite de la Comisia Europeană de undeva la două miliarde de euro doar pentru următorul ciclu financiar, 2014-2020. Bani care zac în conturi, nu sunt puși la dispoziția beneficiarilor. Sunt mii de facturi pentru beneficiari neplătite astăzi la Ministerul Fondurilor Europene. Noul ciclu financiar nu este acreditat, sistemul nu este acreditat, nu este confirmat, să spunem de Curtea de Conturi. Deci avem trei probleme majore. Am avut o discuție cu domnul ministru al Fondurilor Europene, domnul ministru Ghinea și aici trebuie să recunosc, că așa e normal să facem ca politicieni, că dânsul m-a sunat, am avut o discuție la minister, am apreciat acest gest, e un gest normal, pentru că trebuie să facem un transfer oarecum de expertiză și, cum v-am spus, din punctul meu de vedere, a fost un gest de normalitate. Din păcate în schimb, ceea ce doamna Răducu, ministrul anterior al Fondurilor Europene, care din punctul meu de vedere a fost o catastrofă pentru țară, o rușine națională… Nu singura. Nu e o chestiune politică, e o chestiune de fapte pe care le trăim și le vom constata cu toții pe pielea noastră‘, a spus Teodorovici.
Senatorul PSD a mai afirmat că i-a transmis ministrului Ghinea care sunt prioritățile pe care trebuie să le urmeze până la finalul acestui an.
‘Anume, plăți la zi pentru toate facturile, deci să nu mai fie nici un fel de factură în casă, în minister, oriunde în minister, în administrație neplătită pentru firme, pentru oameni, pentru privați, pentru cei care au proiecte europene. Doi: să lanseze toate finanțările europene pentru noul ciclu financiar până la final de an, tot, privat, public, absolut tot. Și, trei: să acrediteze noul sistem pe 2014-2020. Astea trei obiective. Dacă face lucrurile astea, pot să-i strâng mâna la final de an. Din păcate, eu trebuie s-o spun, nu sunt pesimist, dar situația ne arată că anul acesta va fi un an mort în ceea ce înseamnă fonduri europene. Anul acesta se vorbește efectiv de un zid, pentru că acele eforturi nu sunt însoțite de măsuri complementare de acțiuni care să ducă la, nu știu, bunul mers al economiei. Uitați-vă la agricultură, avem plăți, sunt mii de beneficiari la fel neplătiți în zona de agricultură, în condițiile în care avem un premier care a fost comisar european pe politică agricolă, a fost ministru al Agriculturii, avem un ministru al agriculturii astăzi, Achim Irimescu, care a fost în Ministerul Agriculturii ca secretar de stat. Deci, amândoi constituie o echipă care cunoaște foarte bine sau ar trebui să cunoască foarte bine interesele românilor. Atunci, ne întrebăm, poate retoric sau, nu știu, bine ar fie nu doar retoric: interesele cui sunt de fapt purtate la nivel de guvern?‘, a mai spus Eugen Teodorovici.