Ministrul de Finanțe spune că președintele „se erijează în avocat al bogaților” și promite că nu vor exista creșteri de prețuri.
„Eu mă așteptam să vorbim după CSAT, dacă dorea, cu mine, cu doamna premier. Dar, dânsul a preferat altceva, se erijează în avocat al bogaților. El vrea ca marile companii din România să fie protejate. Ele au un comportament inadecvat față de români, fie că sunt bănci sau multinaționale. Nu există creșteri de prețuri la consumatorul final. Nu au de ce să crească prețurile, pentru că marile companii nu vor avea costuri în plus. Ele doar trebuie să își micșoreze profitul.
Nu pot să stau să văd că băncile din România au cel mai mare profit din Europa. Randamentul lor e de 27%. Trebuie să înțeleagă, băncile, dacă vor să fie parteneri, că ambele părți trebuie să fie profitabile. Ani de zile au câștigat profituri uriașe, nejustificat. A existat vreun dialog? I-a interesat de populație? Ori sunt condiții egale pentru noi toți, ori facem altceva.
Noi avem măsuri care protejează românii. Sunt presiuni foarte mari, de când a fost pusă în discuție această ordonanță. Bogații îl au pe președinte în fruntea lor. Sunt presiuni foarte mari ca aceste lucruri să nu se întâmple. Sunt măsuri care în Europa funcționează de foarte mult timp.
Singura taxă în plus e taxa pe lăcomie, totul e în programul de guvernare. Un preț redus la gaze, va avea un efect în toată economia, prețuri reduse. Noi vom urmări care va fi comportamentul, ce prețuri vor crește.”, a spus Eugen Teodorovici la România TV
Ministrul Finanţelor Eugem Orlando Teodorovici a declarat miercuri, referindu-se la participarea preşedintelui Klaus Iohannis la şedinţele de Guvern, că acestuia Constituţia îi permite participarea, dar că trebuie să înţeleagă că „prezidează, nu conduce”.
„Dacă vine, Constituţia îi permite, numai trebuie să înţeleagă un aspect foarte clar: dânsul prezidează, nu conduce”, a afirmat Teodorovici, la România TV.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a solicutt premierului să îi transmită agenda şedinţelor de Guvern şi şi-a anunţat şi intenţia de a participa la aceste şedinţe, pe fondul anunţului PSD privind adoptarea unei OUG vizând codurile penale, precum şi al informaţiilor privind emiterea unui act normativ referitor la amnistie şi graţiere. Premierul Dăncilă i-a replicat printr-o scrisoare în care i-a transmis că ordinea de zi a şedinţelor este postată pe site-ul Guvernului, că în Constituţie sunt prevăzute domeniile de interes pentru preşedinte prin prisma participării la şedinţele Cabinetului şi l-a asigurat de toată deschiderea în situaţia în care va decide să participe la şedinţa de Guvern.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că preşedintele, nu premierul are căderea să spună ce acte din agenda şedinţei Guvernului se încadrează la articolul 87 din Constituţie. El a mai spus că Guvernul are „o agendă ocultă” şi a amintit că ultima dată când Executivul a dat o ordonanţă precum cea pe amnistie şi graţiere aproape a fost o revoluţie, deci o problemă majoră de ordine publică. Preşedintele a apreciat că până la urmă nu se va da ordonanţa pe amnistie şi graţiere, pentru că „ar fi un derapaj groaznic de la democraţie”.
Iohannis a declarat din nou miercuri că va merge la şedinţele de Guvern, precizând însă că aşteaptă şi anunţarea datei, orei şi agendei următoarei şedinţe, pentru că la Cotroceni nu a ajuns agenda.