Eugen Teodorovici, cercetat de Comitetul de Etică al Curţii de Conturi, al cărui director este, pentru participarea la lansarea unui partid suveranist

Fostul ministru Eugen Teodorovici, care este director în cadrul Autorităţii de Audit din Curtea de Conturi, este cercetat de către Comitetul de Etică, după ce a participat la lansarea unui partid politic.
Mircea Filipescu
15 mart. 2024, 08:29
Eugen Teodorovici, cercetat de Comitetul de Etică al Curţii de Conturi, al cărui director este, pentru participarea la lansarea unui partid suveranist

Codul de Etică prevede că auditorii ”trebuie să-şi menţină independenţa faţă de orice influenţă politică”. Teodorovici a afirmat că a luat parte la eveniment ca moderator. El apare în fotografii alături Ilan Laufer şi alţi lideri ai Blocului Suveranist Român.

Curtea de Conturi a României a transmis, joi, precizări ”privind participarea lui Eugen Orlando Teodorovici, director în cadrul Autorităţii de Audit, la un eveniment organizat de un partid politic”.

”Conducerea Autorităţii de Audit  s-a autosesizat şi a solicitat Comitetului de Etică al Autorităţii de Audit cercetarea presupuselor fapte”, a transmis Curtea de Conturi.

Instituţia transmite prevederi legale care este posibil să fi fost încălcate de către fostul ministrul Teodorovici prin participarea la evenimentul politic.

În temeiul dispoziţiilor art. 57 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare: „Răspunderea disciplinară a auditorilor publici externi, condiţiile şi procedura de aplicare a acesteia se stabilesc prin Codul etic al profesiei, aprobat de plenul Curţii de Conturi.”

Potrivit prevederilor Cap. II art. 10, art. 12, art. 15 şi art. 25 din Codul de Conduită Etică şi Profesională a personalului Curţii de Conturi:

„CAPITOLUL II Codul etic al auditorilor publici externi

Art. 10: (3) Auditorii publici externi trebuie să-şi menţină independenţa faţă de orice influenţă politică în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu la entităţile supuse verificării, asigurând astfel respectarea principiului neutralităţii politice. În situaţia în care, în cadrul unor acţiuni de verificare la aceste entităţi, auditorii publici externi sunt supuşi unor presiuni de natură politică, aceştia sunt obligaţi să-i înştiinţeze, atât verbal cât şi în scris, pe şefii ierarhici despre situaţia respectivă, potrivit art. 17 din prezentul Cod.

Citeşte şi: Acord în coaliție. PSD și PNL merg pe liste comune la sectoare. Cine va fi candidatul comun pentru Primăria Capitalei

(4) Interesul public implică îndeplinirea atribuţiilor de serviciu cu respectarea de către auditorul public extern a Constituţiei şi a legilor ţării, a prezentului Cod, precum şi orice alte reglementări şi norme interne specifice Curţii de Conturi. Interesul personal este avantajul material sau de altă natură, urmărit sau obţinut în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru alţii, de către auditorul public extern prin folosirea reputaţiei, influenţei, facilităţilor, relaţiilor şi informaţiilor la care are acces, ca urmare a exercitării atribuţiilor funcţiei lui.

Art. 12: (2) Principiul integrităţii presupune ca auditorul public extern:

e) să nu ia parte cu bună ştiinţă la activităţi şi acte, în afara activităţii profesionale, prin care să le fie discreditată funcţia.

Art. 15: (1) Conduita profesională reprezintă principiul potrivit căruia auditorul public extern trebuie să se comporte şi să acţioneze în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu astfel încât să evite orice situaţie care ar putea să-i discrediteze funcţia şi activitatea desfăşurată, precum şi prestigiul Curţii de Conturi.

(2) Personalul cu funcţii de conducere trebuie să reprezinte un exemplu de conduită etică şi profesională pentru personalul din subordine.

Art. 25: Sunt considerate abateri disciplinare următoarele fapte:

j) exprimarea publică a unor opinii sau convingeri politice, precum şi participarea la activităţi sau manifestaţii publice cu caracter politic.”

Conform prevederilor art. 43. alin. (2) lit a) din Capitolului III al Statutului Auditorului Public Extern din cadrul Curţii de Conturi:

„Drepturile, obligaţiile şi interdicţiile auditorului public extern

Art. 43: (2) Auditorii publici externi au următoarele interdicţii:

a) să facă parte din partide politice sau din organizaţii asimilate acestora”.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a fostului ministru din Cabinetul Dăncilă Ilan Laufer, preşedinte al Blocului Suveranist Român, Eugen Teodorovici a participat, miercuri, la lansarea formaţiunii.

Ilan Laufer a publicat fotografii în care Eugen Teodorovici apare alături de mai mulţi lideri ai formaţiunii politice.

Contactat de G4Media.ro, Teodorovici a declarat că nu a participat în calitate de membru sau simpatizant, ci în calitate de moderator. El susţine că nu se află în conflict de interese, că ”nu are nici un fel de teamă, de emoţie” şi că nu încalcă nici un Cod.

Pe de altă parte, Ilan Laufer a declarat că Eugen Teodorovici este ”un susţinător al proiectului Blocul Suveranist şi ne va susţine în continuare în campania electorală”, dar a precizat că nu este încă membru de partid.

Citeşte şi: Gabriela Firea tună și fulgeră după Marcel Ciolacu nu a ales-o candidat la Primăria Capitalei! „Nu a luptat suficient pentru mine. Pot bănui de ce”

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în aluatul de cozonac ca să iasă mai fraged și mai pufos. Singurul ingredient care face diferența
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Rețetă de glazură pentru prăjituri. Ai nevoie de doar două ingrediente
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
substantial.ro
Explozii și acte de vandalism în Rusia: Pensionari folosiți de escroci
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina