Eugen Teodorovici, cercetat de Comitetul de Etică al Curţii de Conturi, al cărui director este, pentru participarea la lansarea unui partid suveranist

Fostul ministru Eugen Teodorovici, care este director în cadrul Autorităţii de Audit din Curtea de Conturi, este cercetat de către Comitetul de Etică, după ce a participat la lansarea unui partid politic.
Mircea Filipescu
15 mart. 2024, 08:29
Eugen Teodorovici, cercetat de Comitetul de Etică al Curţii de Conturi, al cărui director este, pentru participarea la lansarea unui partid suveranist

Codul de Etică prevede că auditorii ”trebuie să-şi menţină independenţa faţă de orice influenţă politică”. Teodorovici a afirmat că a luat parte la eveniment ca moderator. El apare în fotografii alături Ilan Laufer şi alţi lideri ai Blocului Suveranist Român.

Curtea de Conturi a României a transmis, joi, precizări ”privind participarea lui Eugen Orlando Teodorovici, director în cadrul Autorităţii de Audit, la un eveniment organizat de un partid politic”.

”Conducerea Autorităţii de Audit  s-a autosesizat şi a solicitat Comitetului de Etică al Autorităţii de Audit cercetarea presupuselor fapte”, a transmis Curtea de Conturi.

Instituţia transmite prevederi legale care este posibil să fi fost încălcate de către fostul ministrul Teodorovici prin participarea la evenimentul politic.

În temeiul dispoziţiilor art. 57 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare: „Răspunderea disciplinară a auditorilor publici externi, condiţiile şi procedura de aplicare a acesteia se stabilesc prin Codul etic al profesiei, aprobat de plenul Curţii de Conturi.”

Potrivit prevederilor Cap. II art. 10, art. 12, art. 15 şi art. 25 din Codul de Conduită Etică şi Profesională a personalului Curţii de Conturi:

„CAPITOLUL II Codul etic al auditorilor publici externi

Art. 10: (3) Auditorii publici externi trebuie să-şi menţină independenţa faţă de orice influenţă politică în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu la entităţile supuse verificării, asigurând astfel respectarea principiului neutralităţii politice. În situaţia în care, în cadrul unor acţiuni de verificare la aceste entităţi, auditorii publici externi sunt supuşi unor presiuni de natură politică, aceştia sunt obligaţi să-i înştiinţeze, atât verbal cât şi în scris, pe şefii ierarhici despre situaţia respectivă, potrivit art. 17 din prezentul Cod.

Citeşte şi: Acord în coaliție. PSD și PNL merg pe liste comune la sectoare. Cine va fi candidatul comun pentru Primăria Capitalei

(4) Interesul public implică îndeplinirea atribuţiilor de serviciu cu respectarea de către auditorul public extern a Constituţiei şi a legilor ţării, a prezentului Cod, precum şi orice alte reglementări şi norme interne specifice Curţii de Conturi. Interesul personal este avantajul material sau de altă natură, urmărit sau obţinut în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru alţii, de către auditorul public extern prin folosirea reputaţiei, influenţei, facilităţilor, relaţiilor şi informaţiilor la care are acces, ca urmare a exercitării atribuţiilor funcţiei lui.

Art. 12: (2) Principiul integrităţii presupune ca auditorul public extern:

e) să nu ia parte cu bună ştiinţă la activităţi şi acte, în afara activităţii profesionale, prin care să le fie discreditată funcţia.

Art. 15: (1) Conduita profesională reprezintă principiul potrivit căruia auditorul public extern trebuie să se comporte şi să acţioneze în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu astfel încât să evite orice situaţie care ar putea să-i discrediteze funcţia şi activitatea desfăşurată, precum şi prestigiul Curţii de Conturi.

(2) Personalul cu funcţii de conducere trebuie să reprezinte un exemplu de conduită etică şi profesională pentru personalul din subordine.

Art. 25: Sunt considerate abateri disciplinare următoarele fapte:

j) exprimarea publică a unor opinii sau convingeri politice, precum şi participarea la activităţi sau manifestaţii publice cu caracter politic.”

Conform prevederilor art. 43. alin. (2) lit a) din Capitolului III al Statutului Auditorului Public Extern din cadrul Curţii de Conturi:

„Drepturile, obligaţiile şi interdicţiile auditorului public extern

Art. 43: (2) Auditorii publici externi au următoarele interdicţii:

a) să facă parte din partide politice sau din organizaţii asimilate acestora”.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a fostului ministru din Cabinetul Dăncilă Ilan Laufer, preşedinte al Blocului Suveranist Român, Eugen Teodorovici a participat, miercuri, la lansarea formaţiunii.

Ilan Laufer a publicat fotografii în care Eugen Teodorovici apare alături de mai mulţi lideri ai formaţiunii politice.

Contactat de G4Media.ro, Teodorovici a declarat că nu a participat în calitate de membru sau simpatizant, ci în calitate de moderator. El susţine că nu se află în conflict de interese, că ”nu are nici un fel de teamă, de emoţie” şi că nu încalcă nici un Cod.

Pe de altă parte, Ilan Laufer a declarat că Eugen Teodorovici este ”un susţinător al proiectului Blocul Suveranist şi ne va susţine în continuare în campania electorală”, dar a precizat că nu este încă membru de partid.

Citeşte şi: Gabriela Firea tună și fulgeră după Marcel Ciolacu nu a ales-o candidat la Primăria Capitalei! „Nu a luptat suficient pentru mine. Pot bănui de ce”

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Ce amendă poți primi dacă arunci chiștocul de la țigară pe geamul de la mașină. Țara europeană în care poți ajunge la închisoare pentru un astfel de gest
Capital.ro
Retragere numerar de la ATM. Avertisment pentru românii cu card. Se activează manual la bancomat
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Ajutor de la Guvern pentru românii cu probleme. Va fi gratis de la 1 martie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu, umilință greu de îndurat. S-a văzut în direct la TV: Creier îmbuibat de alcool
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Elon Musk neagă afirmațiile despre amenințările SUA de a întrerupe accesul Ucrainei la Starlink
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară