“În Parlament nu am primit încă o descriere a mecanismului care vizează introducerea impozitului pe gospodărie. Am înţeles că la Ministerul Finanţelor sunt grupuri de lucru care analizează noul mecanism propus. Bine ar fi fost să fim invitaţi, ca şi comisie de profil şi din Cameră şi din Senat, la aceste grupuri de lucru pentru că mai multe păreri ar fi fost un avantaj şi ar fi fost şi o pregătire a Parlamentului pentru o eventuală modificare a sistemului fiscal, care va veni oricum în Parlament pentru aprobare”, a declarat Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat.
Acesta se arată nemulţumit de modul în care s-au comunicat informaţiile referitoare la introducerea noului impozit.
“Orice idee, în orice sector al economiei, în special cel fiscal-bugetar, atunci când este adusă în spaţiul public este foarte important, pentru a evita orice neînţelegere şi poate chiar blocarea unei posibile idei bune, la prima vedere, să fie foarte bine descris, mecanismele de aplicare să fie foarte bine fundamentate. Să fie aduse argumentele care să arate foarte clar că aplicarea acestor noi măsuri sunt un plus faţă de ceea ce există în prezent, în special pentru populaţie şi, prealabil aplicării unor astfel de măsuri, să fie şi o discuţie publică pentru ca fiecare să înţeleagă că sunt avantaje şi nu dezavantaje, astfel încât populaţia să suţină o astfel de măsură. Altfel riscăm ca o idee poate bună, să nu mai fie aplicată”, a precizat preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat, scrie Mediafax.
În ceea ce priveşte modul în care vor fi recrutaţi cei 35000 de consultanţi fiscali despre care ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan a spus că onorariul mediu al acestora va fi de circa 10.000 de lei lunar, ceea ce ar înseamna o cheltuială pentru statul român de 350 milioane de lei lunar, adică 4,2 miliarde de lei anual (aproape un miliard de euro), Teodorovici susţine că nu a primit nici o informaţie de la Finanţe.
“Trebuie să vedem ce mecanism a gândit Ministerul de Finanţe în ceea ce priveşte cei 35000 de consultanţi fiscali la care vor fi arondaţi contribuabilii. Trebuie să vedem câţi astfel de consultanţi vor fi necesari, din ce vor fi plătiţi, care sunt condiţiile de recrutare a acestora. Toate aceste elemente trebuie să fie foarte clar descris şi să se regăsească pe masa ministrului de Finanţe. După aceea să se stabilească foarte clar cine va face comunicarea astfel încât populaţia să înţeleagă şi să creadă că este un mecanism mult mai util şi facil pentru contribuabili”, arată Eugen Teodorovici.