„Noi, la Finanţe, săptămâna aceasta, închidem propunerea de modificare pe OUG 114, pe zona de bănci şi Pilon 2. Colegii din Guvern responsabili de zona Energie şi Comunicaţii fac acelaşi lucru, astfel încât următoarele zile să putem centraliza aceste propuneri de modificare şi săptămâna viitoare să putem discuta, poate chiar şi în mod public, pentru a testa forma acestui act normativ. Eu, personal, pe bănci, pe Pilonul 2, va trebui să notific şi Banca Central Europeană, pentru că aşa am stabilit. Avem deja un concept agreat şi de Asociaţia Română a Băncilor”, a precizat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, miercuri, la Parlament, conform Agerpres.
El a spus că, până la finalul lunii, se va ajunge la un consens pe OUG 114.
„Se decuplează taxa pe activele financiare faţă de ROBOR-ul de astăzi. ROBOR-ul poate avea un nou mod de calcul. Sunt discuţii în acel grup de lucru format din cei de la BNR şi de la Finanţe. Ideea a fost să fie decuplat acest nou indicator de masa taxabilă de activele financiare, care şi ea se va modifica în funcţie de discuţiile pe care le-am avut cu Asociaţia Română a Băncilor. E deja un consens. Nu cred că mai sunt probleme în această zonă bancară. Va fi o scădere a costului de finanţare, o finanţare agresivă, în sensul bun, de către bănci a economiei reale”, a menţionat Teodorovici, întrebat cum se va modifica „taxa pe lăcomie” aplicată pe activele financiare.
Ministrul a arătat că nu ia în calcul o eventuală prorogare a ordonanţei.
„Eu îmi fixez ca obiectiv să clarificăm actul normativ care va modifica OUG 114 până la finalul lunii martie. Dacă vom clarifica cu actorii din piaţă, ce rost are să mai prorogi? Dacă prorogi, iar laşi liber la discuţii, suspiciuni, speculaţii”, a explicat Teodorovici.