„După decizia Curţii Constituţionale, paşii următori sunt la nivel de Guvern emiterea unei ordonanţe pentru a crea cadrul legal general pe care Curtea l-a considerat necesar, iar pasul următor va fi emiterea unei hotărâri de Guvern pentru a stabili înfiinţarea Fondului”, a spus Teodorovici.
Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţională Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii SA, în ansamblul său. Fondul trebuie înfiinţat prin hotărâre de guvern, nu prin lege, a constatat CCR.
Potrivit unui comunicat de presă, în motivarea soluţiei pronunţate, Curtea a reţinut că înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii SA dă expresie unei operaţiuni juridice cu caracter individual, aplicabile, prin definiţie, numai unui singur caz expres determinat, creând o societate cu un singur acţionar supusă regulilor prevăzute de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.1066 din 17 noiembrie 2004, şi art. 17 din Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 98 din 8 august 1990, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora „unităţile economice de interes republican se organizează ca societăţi comerciale prin hotărâre a Guvernului”.