„În 2009 criza am creat-o noi ca ţară. Nu cred că România se află într-o astfel de situaţie, nu cred că urmează o criză economică. Noi astăzi suntem dependenţi în proporţie de 80% de celelalte state europene. Trebuie să variem foarte mult economic, mai există şi alte pieţe pe care să ne dezvoltăm”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.
În privinţa inflaţiei, ministrul Finanţelor a precizat că după jumătatea anului aceasta va scădea. „Inflaţia se egalizează, acum este în vârf sau aproape de vârf, iar pe la jumătatea anului va scădea. Pentru finalul anului am prognozat 3,1%, şi cred că se va situa undeva în apropierea acelei cifre”, a spus Teodorovici.
Potrivit datelor furnizate joi de INS, inflaţia a urcat în martie la 5% faţă de februarie 2017, înregistrând un record al ultimilor 6 ani, iar faţă de februarie 2018 creşterea este de 0,3%.
Cele mai importante creşteri pe categorii de produse s-au înregistrat la citrice şi fructe meridionale (11,79%), fructe şi conserve din fructe (10,95%), la gaze (5,69%), la legume şi conserve de legume (6,75%), la energie electrică (2,46%) şi la energie termică (2,13%), iar preţurile ouălor şi zahărului au scăzut.
Vom cere Comisiei Europene să avem o concurenţă constructivă între ţările UE
România va analiza în detaliu structura deficitelor comerciale, iar acolo unde vor fi identificate decalaje provocate de subvenţii care încalcă regulile concurenţei loiale „ne vom adresa Comisiei Europene”, a declarat joi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
„O să luăm produs cu produs şi o să analizăm din ce cauze avem deficite comerciale. Apoi mergem la ţara respectivă şi am putea descoperi că acolo se dau subvenţii nejustificat de mari pe acel produs – sunt foarte, foarte multe astfel de cazuri”, a spus Teodorovici într-o emisiune la Antena 3.
Ministrul Finanţelor a mai anunţat că, în România, Consiuliul Concurenţei va elabora rapoarte în care va arăta ce produse au astfel de situaţii. „O să arătăm cum fiecare stat membru creează bariere comerciale artificiale şi cu aceste date ne vom adresa Comisiei Europene. Consilierului de Concurenţă o să-i cerem să ne protejeze pe noi, pentru că acest consilier trebuie să ne protejeze pe noi, ca state, lucru care deocamdată nu se întâmplă”.
„De fapt, noi ne canibalizăm ca state, în Europa, în loc să ne completăm şi să ne ajutăm reciproc. O să le explic oficialilor că eu îmi doresc pentru România exact ceea ce îşi doresc ei pentru ţările lor”, a mai spus Teodorovici.