„Voi candida în acelaşi colegiu în care am candidat şi în 2008. Consider că proiectele mele sunt strâns legate de proiectele din Republica Moldova, şi nu numai, în mod special de românii din străinătate. Sunt o serie de iniţiative începute în calitate de secretar de stat la DRP şi mă consider pregătit să le promovez mai departe în Legislativ”, a declarat Tomac.
El a arătat că legea cetăţeniei poate fi îmbunătăţită şi a anunţat intenţia sa de a promova un proiect de lege pentru protejarea limbii române în comunităţile româneşti din vecinătatea graniţelor României – menţionând în acest sens Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria şi alte ţări din zona Balcanilor.
Întrebat dacă va demisiona din funcţia de la Cotroceni pentru a se înscrie în campania electorală, Tomac a precizat că se va suspenda din funcţie.
„Voi avea o serie de evenimente electorale unde îmi voi prezenta programul politic, precum şi întâlniri cu cetăţenii români din ţările învecinate şi nu numai. Chiar dacă mă vor alege numai cei care au cetăţenie, programul meu se va adresa şi celor care sunt etnici români, dar nu au cetăţenie română”, a spus Tomac.
El a mai ţinut şi să precizeze că este singurul din echipa de consilieri a şefului statului care se va înscrie în cursa electorală din această toamnă.
Surse politice declaraseră anterior pentru MEDIAFAX că Tomac, fost secretar de stat pentru românii de pretutindeni, va candida din partea PDL pe listele ARD pentru un loc de deputat în Colegiul 2 Diaspora.
Tomac este din mai 2012 consilier de stat la Palatul Cotroceni, însărcinat cu problemele pentru românii din diaspora, după ce şi-a dat demisia, în urma căderii Guvernului Ungureanu, din funcţia de secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP). El a ocupat postul de la DRP încă din 2009, fiind membru al PDL.
Tomac, în vârstă de 31 de ani şi originar din sudul Ucrainei, a mai candidat şi în noiembrie 2008 pe lista PDL pentru locul de deputat în Colegiul 2 Diaspora, în care este inclusă şi Republica Moldova, însă nu a obţinut intrarea în Cameră.
Potrivit surselor citate, candidatura acestuia în colegiul menţionat este considerată una „firească”, având în vedere activitatea acestuia de durată alături de preşedintele Traian Băsescu, el fiind şi înainte de 2008 consilier personal al şefului statului. Băsescu are încă o cotă foarte mare de popularitate în Republica Moldova.
De asemenea, potrivit unor surse ARD, în discuţie ar fi şi posibilitatea candidaturilor pe listele Alianţei şi ale altor consilieri de la Palatul Cotroceni, respectiv Cristian Diaconescu, Bogdan Drăgoi şi Daniel Funeriu.
Contactaţi de MEDIAFAX, cei trei consilieri prezidenţiali au infirmat fiecare că se pregătesc pentru a candida pe listele ARD.