„Am avut o discuţie în această dimineaţă cu domnul senator Baciu care şi-a motivat eroarea votului dat prin simplul fapt că nu a fost prezent la şedinţa de grup de ieri (luni-n.r.) dimineaţă, convocată de domnul preşedinte Traian Băsescu prin care foarte clar s-a trasat decizia de a vota în bloc împotriva acestei iniţiative privind modificarea Legii ANI. Faptul că domnia sa a fost singurul prezent în plen şi a votat a fost pentru noi o surpriză neplăcută şi în mod sigur asemenea erori pe viitor nu se vor mai repeta”, a declarat preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac, conform Mediafax.
PMP a declarat, luni, în plenul Senatului că nu va vota proiectul care modifică Legea ANI.
De asemenea, modificarea adusă Legii ANI a fost criticată şi de preşedintele PMP, Traian Băsescu, care a afirmat că astfel majoritatea parlamentar㔺terge cu buretele” incompatibilităţile constatate în perioada 2007 – 2013 în cazul primarilor şi parlamentarilor şi „prăbuşeşte ANI”.
„Deci, asta da lovitură! Toată lumea s-a uitat pe 303 (Legea 303/2004 – n.r.) şi astăzi a trecut cu votul majorităţii această lege care pur şi simplu prăbuşeşte ANI şi şterge cu buretele incompatibilităţile pentru parlamentari, incompatibilităţi în perioada 2007 – 2013 (…). Şi primarii, despre care se spune aşa: dacă s-a constatat incompatibilitatea în mod definitiv, în instanţă, nu pot ocupa funcţii în aparatul de stat, dar pot candida la primar. (…) Astăzi şi-au rezolvat două probleme: problema parlamentarilor incompatibili şi problema primarilor şi consilierilor incompatibili”, a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele PMP afirma şi că vrea să ştie cum au votat fiecare dintre parlamentarii din Comisia juridică în cazul modificărilor la Legea ANI.
„Eu am însă o întrebare publică, pentru că această lege a trecut prin Comisia juridică: vreau să ştiu cum a votat fiecare parlamentar din Comisia juridică”, a spus Traian Băsescu.
Proiectul pentru modificarea Legii ANI a fost adoptat, în Senat, cu 77 de voturi „pentru” şi 39 „împotrivă”. Din cele 77 de voturi exprimate în favoarea proiectului de lege 68 au fost asigurate de parlamentarii PSD şi ALDE, 1 vot de senatorul PMP Gheorghe Baciu şi 8 voturi au aparţinut senatorilor UDMR, potrivit listelor de vot solicitate de Grupul parlamentar al PNL şi date publicităţii.
Proiectul de lege trebuia să fie votat de 69 de senatori pentru a fi adoptat.
Senatul a fost Cameră decizională în cazul proiectului de modificare a Legii ANI.