”Am sesizat neconstituţionalitatea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor şi cerem ca CCR să decidă cât mai rapid cu privire la neconstituţionalitatea mai multor articole. Legea 208/2015 trebuie urgent judecată de CCR, pentru că, în cazul în care excepţia de neconstituţionalitate ridicată de mine îmi va da câştig de cauză, alegerile trebuie anulate şi modificată legea astfel încât articolele pe care le sesizăm noi să fie în conformitate cu aspectele care ţin de legalitate”, a declarat Eugen Tomac, într-o conferinţă de presă.
El a explicat că Institutul ”Fraţii Golescu” a atacat în instanţă hotărârea 8/2016 a AEP cu privire la Registrul electoral al cetăţenilor români de peste hotare.
”La solicitarea acestei organizaţii, am intervenit şi eu în proces şi, în caliate de deputat care îi reprezintă pe cetăţenii români din străinătate, am ridicat şi excepţia de neconstituţionalitate la norma de reprezentare a cetăţenilor români care locuiesc peste hotare”, a precizat Tomac, el susţinând că numărul de mandate atribuit acestuia este mult prea mic, transmite News.ro.
”Nu a existat niciun fel de fundamentare cu privire la mandatele pe care legiuitorul, respectiv Comisia de cod electoral patronată de PNL şi PSD, a stabilit numărul de mandate pentru cetăţenii români din străinătate, în condiţiile în care peste hotare, conform statisticilor oficiale ale statului român, în urma recensământului, aveam în evidenţă peste 727.540 de cetăţeni români. Dacă s-ar fi ţinut cont de art. 5 alin 1 şi 2 cu privire la norma de reprezentare – pentru alegerea Camerei Deputaţilor, aceasta este de 73.000 de locuitori pentru un deputat şi 168.000 pentru un senator – la această cifră pe care o avem în evidenţele statului român, în urma recensământului din 2011, în mod clar numărul parlamentarilor trebuia să fie mult mai mare”, a afirmat preşedintele executiv al PMP.
Tomac a spus că procesul în instanţă a început de câteva luni, iar joi Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea sa de ridicare a excepţiei de neconstituţionalitate şi a sesizat Curtea Constituţională.
Românii din Diaspora ar urma să fie reprezentanţi în viitorul Parlament de patru deputaţi şi doi senatori.