„Pentru că au existat diferite discuţii legate de urmaşul lui Traian Băsescu la Senat, ştiţi că, după ce s-a retras preşedintele din Senat, au apărut tot felul de speculaţii în spaţiul public. Membrul nostru care va merge în Senat va fi domnul viitor senator Lucian Iliescu, consilier general, vicepreşedinte al partidului nostru. Toţi ceilalţi care visează că au vreo şansă vreodată să ajungă în poziţia de urmaş al lui Traian Băsescu la Senatul României nu rămân decât simpli speculatori pentru că nu mai sunt în partidul nostru, nu i-a văzut nimeni de când s-au încheiat alegerile parlamentare din 2016”, a precizat Tomac, la Parlament.
El a spus că Lucian Iliescu nu ocupa următoarea poziţie pe listele electorale de la Senat, din partea PMP, însă ceilalţi au fost fie excluşi din partid, fie fac parte din UNPR, partid care a contestat în instanţă fuziunea cu Partidul Mişcarea Populară.
„După preşedintele Băsescu, a fost un cetăţean pe care l-am exclus anul trecut pentru că nu mai avea nimic în comun cu partidul nostru, un domn Cristescu (Radu Cristescu – n.r.), a fost accidental şi prin partidul nostru, urmau, apoi, oameni care au provenit unii dintre ei din UNPR. UNPR, după cum ştiţi, a contestat fuziunea în instanţă, ne judecăm şi astăzi, deci nu pot fi seara UNPR-işti, dimineaţa PMP-işti. Prin urmare, pentru că am făcut o analiză foarte serioasă în ceea ce priveşte lista, urmaşul preşedintelui Băsescu în Senat va fi domnul consilier general Lucian Iliescu”, a explicat Eugen Tomac.
Tomac a susţinut că acest lucru nu poate fi contestat din punct de vedere juridic.
„Lucrurile sunt foarte clare, există decizie de excludere a lui Cristescu, s-a dat vot în Colegiul Naţional al partidului. La ceilalţi lucrurile sunt simple, nu s-au mai implicat deloc. (…) Legea spune foarte clar: în momentul în care chiar şi te înscrii în alte partide, nu mai eşti membru PMP. Deci la Parlament vine un membru al Partidului Mişcarea Populară, care s-a implicat în viaţa partidului din 2007. Din punct de vedere juridic, partidul spune cine sunt membri în formaţiunea noastră şi urmează pe listă să urce. Lucrurile sunt clare din punct de vedere juridic, din punct de vedere procedural şi am vrut să limpezim această chestiune pentru a nu rămâne niciun fel de interpretare”, a mai spus Tomac.
Liderii PMP Traian Băsescu şi Eugen Tomac au obţinut, în urma alegerilor europarlamentare din 26 mai, mandate în Parlamentul European.
Tomac a precizat că el va participa la toate şedinţele comisiilor şi ale Parlamentului European, însă nu se va muta la Bruxelles.
„Vreau să subliniez clar că nu plec la Bruxelles. Eu îmi voi desfăşura activitatea în Parlamentul European, dar rămân activ implicat în viaţa politică din ţară, aşa cum colegii noştri de la Baia Mare, de la Iaşi, de la Timişoara vin şi participă la lucrările din plenul Parlamentului României şi nu se consideră că au plecat din comunităţile lor pe care le reprezintă, nici eu nu voi pleca din ţară. Voi participa la toate lucrările Parlamentului European, în comisiile din care voi face parte, dar nu mă mut la Bruxelles. Toată activitatea mea politică se va desfăşura în ţară”, a menţionat Tomac.