Scăderea TVA la alimente la 9% anul trecut a dus deja la o creştere a consumului, iar cea mai mare parte din acest consum de alimente a venit din import, deoarece producătorii români nu au putut să ţină pasul cu creşterea consumului.
Citeşte şi 1 ianuarie 2016: Carburanţii s-au ieftinit, TVA a scăzut, pensiile cresc
Pe de altă parte, potrivit România TV, specialiştii se aşteaptă la o tensinţă similară şi după scăderea cotei generale de TVA, de la 1 ianuarie 2016, de la 24% la 20%. Românii vor consuma mai mult, vor cheltui mai mult pe produse nealimentare şi pentru servicii, dar asta ănseamnă că o mare parte din aceste produse vor veni din import, cum ar fi produsele electronice sau de altă natură, care nici măcar nu sunt fabricate în România.
Potrivit România TV, acest lucru înseamnă că deteriorarea balanţei comerciale: vom importa mai mul şi vom exporta la fel ca până acum, adică vom plăti mai mult şi vom încasa la fel. De aici rezultă că şi leul ar putea avea de suferit, după cum afirmă specialiştii. Unii se aşteaptă chiar ca euro să atingă niveluri apropiate de cele istorice de 4,6 sau chiar 4,7 lei. În acest caz, românii cu credite în euro vor plăti rate mult mai mari.