Mario Draghi şi-a menţinut opinia că riscurile la adresa economiei zonei euro sunt în mare parte echilibrate, minimalizând lunga listă de semnale privind încetinirea creşterii.
„Riscurile la adresa perspectivelor de creştere ale zonei euro încă pot fi evaluate ca în mare parte echilibrate. În acelaşi timp, riscurile legate de protecţionism, vulnerabilităţile de pe pieţele emergente şi volatilitatea de pe pieţele financiare rămân proeminente, ceea ce înseamnă că încă sunt necesare măsuri de politică monetară”, a afirmat şeful BCE, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Euro a crescut peste pragul de 4,66 lei. Aurul, la cel mai mare nivel din ultimele patru luni
Pe fondul efectelor războiului comercial, al riscului unui Brexit dur şi al reducerii producţiei industriale în trimestrul trei din 2018, economia zonei euro a avut o evoluţie sub aşteptări, într-un moment în care BCE se pregăteşte să retragă măsurile de stimulare.
Economia zonei euro a înregistrat o creştere de 0,3% în trimestrul doi din 2018, comparativ cu precedentele trei luni, iar Comisia Europeană se aşteaptă la un avans de 2,3% pentru acest an. Rata şomajului a scăzut la 8,2%, de la peste 12% în 2013, dar redresarea rămâne inegală, înregistrându-se rate ale şomajului de 19,5% în Grecia şi de 15,1% în Spania.