Syriza, partidul stângii radicale, care vrea o renegociere a datoriei imense a Greciei, de 175% din PIB, și renunțarea la măsurile de austeritate, ar fi obținut între 35,5% și 39,5% din voturi la alegerile desfășurate duminică conform exit-poll-urilor, în timp ce Noua Democrație, formațiunea premierului Antonis Samars, este creditată cu 23-27% din sufragii. Syriza ar urma să aibă astfel între 145 și 158 de locuri în Parlament, 151 reprezentând majoritatea absolută.
Luni dimineață, euro a scăzut la 1,1088 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimii aproape 12 ani, traderii fiind îngrijorați de incertitudinile privind viitorul Greciei. La tranzacțiile din Asia, euro s-a apreciat ușor, la 1,1169 dolari pe unitate.
Citeşte şi Ponta: Victoria Syrizei arată că economia şi locurile de muncă contează cel mai mult
„Există pericolul unor divergențe majore între creditorii internaționali ai Greciei (UE, BCE și FMI) și liderul Syriza, care vrea o restructurare a datoriei țării și, în același timp, a promis votanților reducerea taxelor, majorarea cheltuielilor guvernamentale și creșterea salariului minim”, a estimat Jonathan Loynes, economist-șef pe probleme europene la Capital Economics, notează Agerpres.
„Cel mai dificil scenariu ar fi ieșirea Greciei din zona euro — o evoluție care ar provoca turbulențe pe piețe. Până când nu vom ști exact programul politic al celor care au câștigat alegerile în Grecia, vor exista incertitudini majore pentru euro”, a apreciat analistul Jason Hughes, de la CMC Markets. Acesta susține că pragul de 1,10 dolari pentru un euro este unul extrem de important, iar dacă va fi încălcat euro ar putea ajunge la paritate cu dolarul.
Conform datelor Bloomberg, euro s-a depreciat cu 6,1% față de dolar, în ultima lună, în timp ce yenul japonez s-a apreciat cu 5,9% față de dolar.