Fondurile de 530 de miliarde de euro puse la dispoziţia băncilor vor reduce tensiunile din piaţă şi vor susţine piaţa obligaţiunilor suverane din uniunea monetară, dar este probabil ca investitorii să fie reticenţi să cumpere euro din cauza incertitudinilor privind datoriile statelor şi creşterea economică.
Euro este tranzacţionat în scădere cu 0,9%, la 1,3194 dolari pe unitate, după un minim al şedinţei de 1,3189 dolari pe unitate.
În ultimele trei şedinţe, euro s-a depreciat cu aproape 3 cenţi americani şi a înregistrat cea mai slabă evoluţie săptămânală faţă de dolar după perioada încheiată pe 8 ianuarie, cu un declin de 1,9%.
Vânzările de euro au fost declanşate de anunţul autorităţilor spaniole legat de stabilirea unei ţinte a deficitului bugetar de 5,8%, cu mult peste obiectivul convenit cu UE, de 4,4%.
În privinţa Greciei, miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat joi al doilea program de susţinere, dar o parte din fonduri vor fi furnizate numai după finalizarea, pe 9 martie, a schimbului de obligaţiuni cu creditorii privaţi pentru reducerea datoriilor.
Dolarul s-a apreciat cu 1% şi faţă de francul elveţian, la 0,9152 franci pe unitate, cel mai ridicat nivel după 20 februarie.