EUROBAROMETRU – Creşterea preţurilor şi a costului vieţii sunt principalele griji ale românilor

Principalele subiecte care i-au motivat pe cetăţenii români să voteze la alegerile europene din luna iunie sunt situaţia economică (45%) şi creşterea preţurilor şi a costului vieţii (44%), potrivit unui sondaj Eurobarometru dat publicităţii joi de Parlamentul European.
Filip Stan
04 oct. 2024, 22:49
EUROBAROMETRU - Creşterea preţurilor şi a costului vieţii sunt principalele griji ale românilor

Sondajul îi plasează pe români peste media celor 27 în ceea ce priveşte optimismul referitor la viitorul UE (68% faţă de 65%). Alte subiecte importante care i-au motivat pe români să voteze sunt protecţia socială, bunăstarea şi accesul la asistenţă medicală (32%, faţă de doar 24% media UE), situaţia internaţională (30%), democraţia şi statul de drept (27%), respectiv apărarea şi securitatea (27%, aproape similar cu media UE de 28%).

În ceea ce priveşte principalii motivatori pentru participarea la vot, situaţia este aproape similară la nivelul general al UE, unde creşterea preţurilor şi a costului vieţii (42% ) şi situaţia economică (41%) au fost principalele preocupări.

O treime dintre alegătorii din cele 27 de state membre (34%) spun că situaţia internaţională a fost un subiect care i-a încurajat să voteze, în timp ce o proporţie aproape similară menţionează apărarea democraţiei şi a statului de drept (32%).

Cei care nu au votat spun, de asemenea, că situaţia economică (36% media UE, 41% în România) şi costul vieţii (46% identic media UE şi România) i-ar fi putut motiva să participe la alegeri.

În cazul respondenţilor din România, protecţia socială, bunăstarea şi accesul la asistenţă medicală reprezintă pentru 35% dintre aceştia un subiect care i-ar fi putut motiva să meargă la vot, urmat de apărare şi securitate (24%) şi situaţia internaţională (21%).

„În luna iunie, cetăţenii din întreaga Europă şi-au făcut auzită vocea, în condiţiile în care am asistat la cea mai mare participare la alegerile pentru Parlamentul European din ultimii 30 de ani.

Cetăţenii ne-au dat mandat să acţionăm, să oferim răspunsuri şi soluţii benefice în viaţa lor de zi cu zi. Parlamentul îşi va onora promisiunile. În următoarele săptămâni, vom examina noua Comisie Europeană pentru a ne asigura că aceasta va aborda aspectele care reprezintă o prioritate pentru cetăţeni: costul vieţii, starea economiei noastre, democraţia, statul de drept, migraţia şi securitatea”, a declarat preşedinta PE, Roberta Metsola, citată într-un comunicat al instituţiei, comentând rezultatele sondajului Eurobarometru.

Citeşte şi: Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025 pentru o treime din angajaţii României. Majorarea va fi de cel puţin 650 de lei

„Parlamentul European va continua să depună eforturi pentru ca vocea cetăţenilor să conteze în UE”, a dat ea asigurări.

Românii, mai optimişti decât media UE în privinţa viitorului blocului comunitar

Sprijinul pentru UE rămâne ridicat, în pofida problemelor economice. Rezultatele sondajului indică faptul că 65% dintre cetăţenii europeni sunt optimişti cu privire la viitorul UE.

Procentul cetăţenilor români optimişti cu privire la viitorul UE este mai mare decât media europeană (68%) şi în creştere cu 7 puncte procentuale faţă de anteriorul sondaj din februarie-martie 2024.

La nivel UE27, cetăţenii continuă să aibă o impresie pozitivă despre UE – 48%, doar 16% declarând că au o imagine negativă.

În România, 52% dintre respondenţii susţin că au o imagine pozitivă despre UE, în creştere cu 2 puncte procentuale faţă de sondajul anterior, şi doar 11% au o imagine negativă, în scădere cu 5 puncte procentuale faţă de precedentul sondaj.

Aderarea la UE este, de asemenea, privită într-o lumină favorabilă. Şapte din zece europeni (70% media UE) consideră că ţara lor a beneficiat de pe urma apartenenţei la UE, cifră care a rămas stabilă în ultimii ani.

De asemenea, 70% dintre cetăţenii români participanţi la sondaj consideră că ţara lor a avut beneficii de pe urma statutului de membru al UE, în creştere cu 5 puncte procentuale faţă de sondajul realizat în februarie/martie 2024, înainte de alegerile europene.

În ansamblul UE există patru motive principale pentru care calitatea de membru este considerată benefică: intensificarea cooperării dintre statele membre (36%), protejarea păcii şi consolidarea securităţii (32%), contribuţia UE la creşterea economică (28%) şi crearea de noi oportunităţi de muncă (24%).

Citeşte şi: PSD pregăteşte scăderea cu 5% a impozitului pe veniturile brute de până în 5.700 de lei. Cât ar urma să câştige în plus angajaţii

Pentru respondenţii din România, primele patru motive pentru care statutul de membru al UE este considerat benefic sunt: crearea de noi oportunităţi de muncă (37%), protejarea păcii şi consolidarea securităţii (26%), intensificarea cooperării dintre statele membre (24%), contribuţia UE la creşterea economică (24%).

Încrederea în democraţia parlamentară europeană este deosebit de ridicată la începutul celei de-a zecea legislaturi a PE, relevă comunicatul legislativului comunitar.

Nu mai puţin de 42% dintre cetăţenii europeni (53% dintre cetăţenii români) au o imagine pozitivă despre Parlamentul European – cel mai bun rezultat înregistrat vreodată pentru acest indicator.

Europenii şi-au confirmat sprijinul pentru democraţia UE la alegerile europene din iunie anul trecut.

Prezenţa la vot a fost de 50,74% la nivelul UE (52,40% în România), cea mai mare din ultimii 30 de ani şi similară cu cea din 2019.

Aceasta a crescut în 16 din cele 27 de ţări, inclusiv în România, în comparaţie cu alegerile europene din 2019.

Faptul că votul contează este confirmat şi de 56% dintre cetăţenii UE (50% în România), care sunt de acord că vocea lor contează în UE – la nivelul UE rezultatul reprezintă o creştere de opt puncte procentuale faţă de februarie/martie 2024 (48%).

Citeşte şi: Adriean Videanu și soția lui, prinși de vameși cu bijuterii de 650.000 de euro! Unde s-a întâmplat, ce au pățit cei doi

Analiza acestui sondaj postelectoral sugerează, de asemenea, că votul la alegerile europene devine un obicei pentru mulţi cetăţeni.

Când au fost întrebaţi de ce au votat, 46% dintre alegătorii europeni au răspuns că o fac întotdeauna (35% în România), în timp ce 42% au spus că este datoria lor ca cetăţeni (31% în Romania), iar 20% dintre respondenţii din UE au afirmat că doresc să sprijine partidul politic de care se simt apropiaţi (21% în România).

Decizia cu privire la cine să voteze la alegerile europene din 2024 s-a bazat în principal pe cât de apropiate au fost propunerile partidelor de ideile şi valorile alegătorilor.

Propunerile unui anumit partid pe teme europene au fost cel mai frecvent motiv pentru a fi selectate la vot, invocat de 47% dintre alegătorii europeni (+4 puncte procentuale faţă de 2019).

În cazul respondenţilor din România, principalele motive care au stat la baza deciziei de a vota un partid anume sunt obişnuinţa de a vota partidul respectiv (39%), propunerile privind problemele naţionale (38%), propunerile privind o problemă considerată importantă de către respondent (37%) şi respectiv propunerile privind problemele europene (31%).

Sondajul Eurobarometru postelectoral al Parlamentului European a fost efectuat de agenţia de cercetare Verian în perioada 13 iunie – 8 iulie 2024 în toate cele 27 de state membre ale UE.

Sondajul a fost realizat faţă în faţă, interviurile video fiind utilizate în Cehia, Danemarca, Finlanda şi Malta.

În total, au fost efectuate 26.349 de interviuri, iar rezultatele au fost ponderate în funcţie de dimensiunea populaţiei din fiecare ţară şi în funcţie de prezenţa la vot la nivel naţional.

Citeşte şi: Mai mulți bani pentru peste 3.5 milioane de angajați din România. PSD propune schimbarea modului de taxare pentru anumiți angajați

DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Proiectul uriaș prin care România poate ajunge o forță în regiune. Platforma a ajuns deja la Constanța și a costat sute de milioane de euro
Capital.ro
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Playtech.ro
Soția lui Emil Boc, apariție de senzație. A făcut furori pe podiumul de modă. Cum arată Oana și cu ce se ocupă
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Destrămarea URSS, KGB și relația cu NATO în anii ‘90. Fostul șef al diplomației ruse dezvăluie adevărul din culise
wowbiz.ro
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
Spynews
Mesajul de ultimă oră transmis de Mihaela Botezatu, cea care a fost partenera de viață a lui Silviu Prigoană: "Nu mai pot..."
Spynews
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Evz.ro
O vedetă tv a refuzat Survivor România 2025. „M-aș lega de caloriferul din Otopeni”
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Culiță Sterp a dat-o de gol pe mama Geta: „Vrea să se mărite”. Gestul făcut de mama Geta la cununia artistului cu Daniela
Cancan.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim este incomensurabilă
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se mai ține pe picioare
substantial.ro
Atacurile aeriene ale Turciei în nord-estul Siriei lasă peste un milion de oameni fără apă și electricitate
MediaFlux
PUTIN a DECIS URGENT! RUSIA pregătește o nouă ARMATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine beneficiază de indemnizație la pensie de 50%