Eurobarometru despre CONSUMUL DE ANTIBIOTICE: 70% dintre români cred că antibioticele ucid viruşii

Un studiu realizat de Comisia Europeană în perioada mai-iunie 2013 a scos la iveală informaţii legate de consumul de antibiotice al românilor şi al celorlalţi europeni şi despre cât de bine informaţii sunt ei în legătură cu consumul de antibiotice. Prin comparaţie, românii consumă mai multe antibiotice decât ceilalţi europeni şi sunt mai puţin informaţii în legătură cu modul lor de administrare.
Iulian Tudor
18 nov. 2013, 06:39
Eurobarometru despre CONSUMUL DE ANTIBIOTICE: 70% dintre români cred că antibioticele ucid viruşii

La întrebarea „Aţi luat antibiotice pe cale orală (sub formă de tablete, pudră sau sirop) în ultimele 12 luni?”, 47% dintre români au răspuns „da”, faţă de 35% dintre europeni, iar 53% dintre români au răspuns „nu”, faţă de 65% dintre europeni.

Din totalul românilor care au răspuns „da”, 40% sunt bărbaţi, iar 54% sunt femei. Mai mult, 44% dintre românii care au răspuns „da” au vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, 45% dintre ei au între 25 şi 39 de ani şi 49% dintre ei au între 40 şi 54 de ani, iar 50% au peste 55 de ani.

CITEŞTE ŞI: Un antibiotic pentru amigdalită şi bronşită creşte riscul de moarte subită

La întrebarea „Cum aţi ajuns să luaţi antibioticele?„, 75% dintre români au spus că le-au obţinut cu ajutorul unei reţete medicale, 5% au spus că le-au fost administrate de un medic, 18% le-au obţinut, făra prescripţie, de la farmacie.

La aceeaşi întrebare, 87% dintre europeni au obţinut antibioticele cu ajutorul unei reţete medicale, 8% au spus că le-au fost administrate de un medic, iar 3% le-au obţinut, fără prescripţie, de la farmacie.

La întrebarea „Care a fost motivul pentru care aţi luat antibiotice ultima dată?„, 12% dintre români au spus că au luat antibiotice ca să trateze bronşita, faţă de 18% dintre europeni. 26% dintre români au spus că au luat antibiotice ca să trateze gripa, faţă de 18% dintre europeni. 35% dintre români au spus că au luat antibiotice ca să trateze răceala, faţa de 13% dintre europeni. 6% dintre români au spus că au luat antibiotice ca să trateze inflamaţia gâtului, faţă de 11% dintre europeni. 7% dintre români au spus că au luat antibiotice ca să trateze infecţiile urinare, faţă de 7% dintre europeni.

La capitolul „Cunoştinţe despre antibiotice„, 70% dintre români cred că antibioticele ucid viruşii, faţă de 49% dintre europeni, iar 15% dintre români cred că antibioticele nu ucid viruşii, faţă de 40% dintre europeni.

55% dintre români cred că antibioticele sunt eficiente în cazul gripei şi răcelii, faţă de 41% dintre europeni, iar 33% dintre români cred că antibioticele nu sunt eficiente în cazul gripei şi răcelii, faţă de 52% dintre europeni.

58% dintre români cred că consumul exagerat de antibiotice le face ineficiente, faţă de 84% dintre europeni, iar 15% dintre români cred că consumul exagerat de antibiotice nu le face ineficiente, faţă de 8% dintre europeni.

La întrebarea „În ultimele 12 luni aţi primit informaţii legate de consumul exagerat de antibiotice sau legate de faptul că nu trebuie să luaţi antibiotice în cazul răcelii sau gripei?„, 29% dintre români au răspuns „da”, iar 71% au răspuns „nu”. La aceeaşi întrebare, 33% dintre europeni au răspuns „da”, iar 67% dintre europeni au spus „nu”.

Din totalul celor care au răspuns că au primit informaţii legate de consumul de antibiotice, 20% dintre români au spus că au le-au văzut în reclamele de la TV, faţă de 29% dintre europeni. 58% dintre români au spus că au primit informaţiile legate de consumul de antibiotice de la medic, faţă de 27% dintre europeni.

1% dintre români au citit informaţii legate de antibiotice în ziare sau au văzut la jurnalele de ştiri de la TV, faţă de 17% dintre europeni. 7% dintre români au primit informaţii legate de consumul de antibiotice de la farmacist, faţă de 4% dintre europeni. 6% dintre români au primit informaţii legate de consumul de antibiotice de la un membru al familiei sau de la un amic, faţă de 4% dintre europeni.

La întrebarea „Informaţiile legate de consumul de antibiotice pe care le-aţi primit v-au schimbat comportamentul vizavi de aceste medicamente?„, 55% dintre români au spus „da„, faţă de 36% dintre europeni, iar 25% dintre români au spus „nu”, faţă de 62% dintre europeni.

Din totalul celor care au răspuns „da”, 84% dintre români au spus că vor consulta un medic înainte de a lua antibiotice, faţă de 74% dintre europeni. 29% dintre români au spus că nu vor mai lua antibiotice fără prescripţie de la medic, faţă de 25% dintre europeni, iar 35% dintre români au spus că nu vor mai lua antibiotice „după ureche”, faţă de 17% dintre europeni.

Studiul despre consumul de antibiotice a fost realizat de Comisia Europeană în perioada mai-iunie 2013, în Uniunea Europeană (pe 26.680 de subiecţi) şi în România (pe 1.053 de subiecţi).

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Serialele ‘Shogun’ și ‘The Bear’ conduc în topul nominalizărilor pentru premiile Emmy
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'