EUROBAROMETRU: Românii se situează pe locul patru în ce priveşte încrederea în UE, peste media europeană

Românii se situează pe locul patru în ce priveşte încrederea în UE, cu 57% (faţă de 42% media europeană), în creştere cu 5% faţă de toamna anului 2016, arată cel mai recent Eurobarometru publicat de Comisia Europeană.
Alina Costache
04 aug. 2017, 05:19
EUROBAROMETRU: Românii se situează pe locul patru în ce priveşte încrederea în UE, peste media europeană

Eurobarometru: 67% dintre români declară că sunt optimişti cu privire la viitorul Uniunii Europene (56% media europeană). Conform Eurobarometrului, atât la nivelul României cât şi al UE, cetăţenii au o încredere mai mare în instituţiile europene faţă de cele naţionale. Procentele de încredere în UE mai sus menţionate, 57% în România şi 42% la nivel european, fiind superioare faţă de cele privind guvernul national, 33% în România şi 37% în UE, şi parlamentul fiecărei ţări, 27% şi respectiv 36%.

Raportul mai arată că susţinerea priorităţilor Uniunii Europene rămâne ridicată în rândul românilor, cu valori cuprinse între 60% pentru Uniunea economică şi monetară (moneda euro) şi 81% pentru libera circulaţie a cetăţenilor europeni. De asemenea, 66% dintre români simt că sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, iar 49% dintre aceştia consideră că pacea reprezintă cel mai pozitiv aspect al construcţiei europene.

În ceea ce priveşte starea economiei naţionale, doar 29% dintre români o consideră ca fiind „bună”, în creştere cu 3% faţă de sondajul precedent. Deşi România nu este stat membru al zonei euro, 60% dintre români sunt în favoarea monedei unice europene. Prin comparaţie, cetăţenii unor state precum Ungaria, Bulgaria şi Polonia, ce nu au adoptat încă euro, se declară în favoarea monedei unice în procent de 52%, 39%, respectiv 32%. Per ansamblu, aproape jumătate dintre europeni consideră că situaţia economică din ţara lor este „bună” (46%, +5 puncte procentuale faţă de toamna anului 2016). Procentul a crescut semnificativ în ultimii ani (+ 20 puncte faţă de primăvara anului 2013, +26 puncte faţă de primăvara anului 2009).

Terorismul a trecut pe primul loc în rândul provocărilor cu care cetăţenii consideră că se confruntă UE (44 %, +12 puncte procentuale comparativ cu toamna anului 2016). Românii acordă o importanţă deosebită acestei ameninţări, 47% dintre respondenţi menţionând terorismul drept cea mai importantă provocare la nivel european. Imigraţia, care a fost o preocupare majoră începând din primăvara lui 2015, ocupă acum a doua poziţie în rândul provocărilor la nivelul UE (38%, -7 puncte procentuale comparativ cu toamna anului 2016). Românii sunt îngrijoraţi de chestiunea imigraţiei în procent de 33%.

La nivel naţional se observă o diferenţiere între preocupările românilor şi ale cetăţenilor din alte state UE. Principala provocare în România o reprezintă sistemul de sănătate şi securitatea socială (32%). La nivel european acest domeniu se află pe locul 3 (20% din respondenţi).

Următoarele două preocupari pentru români sunt situaţia economică (28%) şi costul vietii (23%). Cu toate acestea, la nivelul UE, aceste preocupări se plasează doar pe locurile 5 şi 6, cu 16% şi respectiv 15%. Pentru europeni, în general, principalele preocupări sunt legate de şomaj (29 % media UE28 faţă de 19% în România) şi de imigraţie (22% media UE28 faţă de doar 7% la români).

Majoritatea absolută a cetăţenilor europeni sprijină priorităţile şi politicile UE, cu excepţia extinderii Uniunii în urmatorii ani, şi se simt ataşaţi de Europa şi de Uniunea Europeană.

Sondajul „Eurobarometru standard din primăvara anului 2017″ a fost realizat prin intermediul unor interviuri faţă în faţă desfăşurate în perioada 20–30 mai 2017. În total, au fost intervievate 33.180 de persoane din toate statele membre ale UE şi din ţările candidate.

Sondajul Eurobarometru Flash nr. 450 „Viitorul Europei – Opinii din afara UE” a fost realizat prin intermediul unor interviuri telefonice desfăşurate în perioada 20 – 25 februarie 2017. În total, au fost intervievate 11.035 de persoane din 11 ţări din afara UE.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care se construiește lângă o fostă mină. Se fac investiții masive aici, iar o mulțime de locuri de muncă vor fi disponibile
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
O vedetă TV s-a făcut de râs în București. Momentul a fost filmat
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Data la care intră alocațiile elevilor în luna martie 2025: Banii sunt virați direct pe card
Cancan.ro
ZODIA care primește o sumă importantă de bani până pe 28 februarie 2025, potrivit astrologului Cristina Demetrescu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind turului doi al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Copii rămași orfani din cauza unui teribilist de 19 ani, fiul unui afacerist influent. "Banii fac legea în ziua de azi"
Atac cibernetic masiv: Hackerii nord-coreeni au furat 1,5 miliarde de dolari de la Bybit
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! Românii cu MAȘINI SCUMPE, vizați direct
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar