Eurobarometru: Românii sunt pe locul al patrulea în Europa în privinţa încrederii în Uniunea Europeană

Românii se situează pe locul al patrulea în Europa în privința încrederii în Uniunea Europeană, 57% dintre ei afirmând că au încredere în UE, față de 42% cât este media europeană, după cum relevă rezultatele Eurobarometrului standard din primăvara anului 2017, desfășurat în perioada 20-30 mai 2017 și făcut public de Comisia Europeană pe 2 august.
Filip Stan
03 aug. 2017, 17:30
Eurobarometru: Românii sunt pe locul al patrulea în Europa în privinţa încrederii în Uniunea Europeană

Atât la nivelul României, cât și al UE, cetățenii au o încredere mai mare în instituțiile europene față de cele naționale.

Procentele de încredere în UE menționate, respectiv 57% în România și 42% la nivel european, sunt superioare față de cele privind încrederea în guvernul național, 33% în România și 37% UE, și Parlamentul fiecărei țări, 27% și respectiv 36%.

Potrivit rezultatelor Eurobarometrului, susținerea priorităților Uniunii Europene rămâne ridicată în rândul românilor, cu valori cuprinse între 60% pentru Uniunea economică și monetară (moneda euro) și 81% pentru libera circulație a cetățenilor europeni.

De asemenea, 66% dintre români simt că sunt cetățeni ai Uniunii Europene, iar 49% dintre aceștia consideră că pacea reprezintă aspectul pozitiv cel mai important al construcției europene.

În ceea ce privește starea economiei naționale, doar 29% dintre români o consideră ca fiind ‘bună’, în creștere cu 3% față de sondajul precedent.

Deși România nu este stat membru al zonei euro, 60% dintre români sunt în favoarea monedei unice europene. Prin comparație, cetățenii unor state precum Ungaria, Bulgaria și Polonia, care nu au adoptat încă euro, se declară în favoarea monedei unice în procente de 52%, 39%, respectiv 32%. Aproape jumătate dintre europeni consideră că situația economică din țara lor este ‘bună’ — 46%, cu cinci puncte procentuale mai mult față de toamna anului trecut.

Terorismul a trecut pe primul loc în rândul provocărilor cu care cetățenii consideră că se confruntă UE, 44 % dintre europeni apreciind că fenomenul terorist este cea mai importantă provocare la nivel european.

Românii acordă o importanță deosebită acestei amenințări, 47% dintre respondenți menționând terorismul drept cea mai mare provocare la nivelul UE.

Imigrația ocupă acum a doua poziție în rândul provocărilor la nivelul UE — 38% fiind îngrijorați de acest fenomen. Românii sunt îngrijorați de chestiunea imigrației în procent de 33%.

Conform comunicatului citat, la nivel național se observă o diferențiere între preocupările românilor și ale cetățenilor din alte state UE.

„Principala provocare în România o reprezintă sistemul de sănătate și securitatea socială (32%). La nivel european acest domeniu se află pe locul 3 (20% din respondenți). Următoarele două preocupări pentru români sunt situația economică (28%) și costul vieții (23%). Cu toate acestea, la nivelul UE, aceste preocupări se plasează doar pe locurile 5 și 6, cu 16% și respectiv 15%. Pentru europeni, în general, principalele preocupări sunt legate de șomaj (29% media UE28 față de 19% în România) și de imigrație (22% media UE28 față de doar 7% la români)”, se menționează în comunicatul Reprezentanței CE la București.

Sondajul ‘Eurobarometru standard din primăvara anului 2017’ (EB 87) a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față desfășurate în perioada 20-30 mai 2017, în total fiind intervievate 33 180 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Supermarketul din România care și-a amânat deschiderea. Nu a găsit deloc angajați, deși oferea salariu de 7.100 de lei
Capital.ro
EL îl va învinge pe Călin Georgescu în alegeri. Anunțul ce scapă România de emoții
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Schimbări la ANS, după plecarea lui Lipă. A fost angajat un fost hamal, orfan bătut cu sălbăticie în centrele de plasament
wowbiz.ro
Monica Gabor a devenit mamă pentru a doua oară, în mare secret! E vestea momentului în showbiz
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Taxa care crește cu 10%. Hotărârea a intrat deja în vigoare
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a terminat! George Simion îl îngroapă Călin Georgescu. A anunțat personal
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
NATO preia apărarea aeriană a Poloniei de la SUA înainte de învestirea lui Donald Trump
MediaFlux
Donald TRUMP a fost CONDAMNAT! RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind MANDATUL de PREȘEDINTE al SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”