O rezoluție în acest sens a fost adoptată joi, de plenul PE reunit la Strasbourg, cu 393 voturi pentru, 67 voturi împotrivă și 210 abțineri.
Pe lista Comisiei Europene se află 11 state, inclusiv Afganistan, Irak, Bosnia și Siria, considerate a fi deficitare în combaterea spălării de bani și finanțării terorismului. Persoanele și companiile din țările aflate pe lista neagră sunt verificate mai atent atunci când fac afaceri cu UE.
”Ce facem cu Panama sau Bahamas?”, a spus eurodeputatul socialist Peter Simon. El conduce comisa de anchetă a PE pentru dezvăluirile ‘Panama Papers’ privind informații detaliate despre companii offshore și beneficiarii lor, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Fotbalist celebru, pe lista persoanelor considerate teroriste
O anchetă realizată de către circa o sută de publicații din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea unor conturi în paradisuri fiscale aparținând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalități. Documentele, regrupate sub denumirea de ‘Panama Papers’, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, având sediul în Panama.
Potrivit Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ), ce a reunit pentru această activitate 370 de jurnaliști din peste 70 de țări, mai mult de 214.000 de entități offshore au fost implicate în operațiuni financiare în peste 200 de țări și teritorii din întreaga lume.