Astfel, la capitolul declaraţii scrise iniţiate sau semnate – principalul instrument individual prin care un membru al Parlamentului European poate demara acţiuni legislative sau poate impune o temă pe agenda europeană – primii cinci europarlamentari din clasament aparţin PSD, 9 dintre primii 12 cei mai activi eurodeputaţi români în această privinţă fiind membri ai Partidului Social Democrat.
Pe primul loc se află Daciana Sârbu, cu 12 declaraţii scrise iniţiate sau semnate, urmată de eurodeputata social-democrată Adriana Ţicău, care are la activ 6 declaraţii scrise. Poziţia a treia este împărţită de patru europarlamentari PSD, fiecare având câte 5 astfel de iniţiative: Cătălin Ivan, Corina Creţu, Viorica Dăncilă şi Claudiu Ciprian Tănăsescu. Următorii în clasament sunt cei care au semnat sau iniţiat câte 3 declaraţii scrise fiecare – Minodora Cliveti (PSD), Ioan Enciu (PSD), Sabin Cutaş (membru PC, intrat în legislativul european pe lista PSD+PC), Oana Antonescu (PDL), Marian-Jean Marinescu (PDL) şi Rareş-Lucian Niculescu (PDL). Ultimii 21 de europarlamentari români din clasament au la activ fie două declaraţii scrise iniţiate sau semnate (4), fie una singură (6), fie niciuna (11).
Potrivit datelor VoteWatch Europe, cu cele 12 declaraţii scrise semnate, Daciana Sârbu se află pe poziţia a treia la nivelul întregului Parlament European, fiind depăşită doar de Antonyia Parvanova din Bulgaria (14 astfel de iniţiative) şi de Andreas Mölzer din Austria (13 iniţiative).
Declaraţiile scrise ale eurodeputaţilor români adoptate în Parlamentul European se referă la probleme precum necesitatea unui serviciu de urgenţă 112 accesibil, situaţia copiilor care suferă de sindromul Down sau gestionarea problemei câinilor vagabonzi în Uniunea Europeană.
Pentru a putea fi transpusă în legislaţie sau pentru a putea intra în rândul priorităţilor UE, o declaraţie scrisă are la dispoziţie trei luni pentru a întruni sprijinul a jumătate plus unu dintre membrii Parlamentului European.
Recent, la nivelul PE a fost introdusă o procedură mai puternică prin care eurodeputaţii pot lansa propuneri – iniţiativa parlamentară – însă un singur astfel de document a fost depus până în prezent în legislativul european.