Eurodeputaţii români şi-au exprimat în plenul PE preocuparea faţă de situaţia din Crimeea

Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Pașcu a declarat miercuri, în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind situația din Ucraina, că păstrarea Crimeii de către Rusia ar arăta că sistemul european de securitate a eșuat și că trebuie renegociat unul nou, cu o Rusie mai agresivă, în timp ce Cristian Preda a avertizat că agresorul rus de la Kremlin trebuie oprit înainte că el să trimită soldații la vest de Crimeea. La rândul său, Adrian Severin a afirmat că UE trebuie să trimită în Ucraina nu doar bani, ci și trupe de menținere a păcii, potrivit Agerpres.
Romania TV
12 mart. 2014, 16:40
Eurodeputaţii români şi-au exprimat în plenul PE preocuparea faţă de situaţia din Crimeea

Eurodeputatul Adrian Severin, din grupul neafiliaților, a spus în intervenția sa din cadrul dezbaterii că a demoniza Rusia nu este o politică, ci o tentativă de a ascunde lipsa unei politici.

‘Pe termen lung, cursa sancțiunilor va fi câștigată de competitorul care va putea să suporte ritmul mai mult. Va fi Rusia, ca de obicei? Toată lumea este determinată să aibă capitalul strategic al Ucrainei la dispoziția sa, dar nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea deplină față de Ucraina. Ceea ce rămâne este de obicei încercarea fiecărei părți de a face Ucraina indisponibilă pentru cealaltă parte. Asta este rău. Cel mai rău rezultat este apariția a două Ucraine care se deturnează una pe alta, a noi conflicte înghețate care vor își vor trece consecințele lor rele de la o criză la alta, având un efect de contagiere în regiune’, a afirmat fostul ministru român de externe, membru în Comisia pentru afaceri externe (AFET) a PE.

Din acest motive, a adăugat el, UE trebuie să negocieze, dar nu înainte de a se asigura de egalitatea capacității militare din teren. ‘Împreună cu banii noștri trebuie să trimitem în Ucraina forțe militare de menținere a păcii. Dacă Crimeea este pierdută, nu știu, măcar să salvăm restul. UE are nevoie de curaj, viziune și tărie pentru a o obține un acord clar, strategic cu Rusia, apărând în același timp aspirațiile legitime ale Ucrainei’, a mai spus Severin.

Ioan Mircea Pașcu, vicepreședinte al Comisiei AFET, a afirmat că în cazul Ucrainei adevăratul test este dacă Rusia păstrează sau nu Crimeea.

‘În 1994, Ucraina a renunțat de bună voie la statutul său de putere nucleară, în condițiile garanțiilor privind integritatea sa teritorială date de trei state nucleare, printre care și Rusia. Dacă Rusia păstrează Crimeea, alte state se vor gândi de două ori atunci când li se va cere să renunțe la statutul lor de puteri nucleare. Asta va avea un impact negativ asupra neproliferării nucleare’, a avertizat eurodeputatul PSD.

El a precizat că dacă Rusia va păstra Crimeea, ‘politica europeană va fi aruncată în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, când Turcia a fost de acord să cedeze Crimeea Rusiei în condiții specifice și când Rusia a trebuit să renunțe la Dunăre, în urma înfrângerii în Războiul Crimeii. În consecință, în timp ce Turcia ar putea să revendice Crimeea, Rusia ar putea obține din nou acces la gurile de vărsare ale Dunării, ceea ce ar schimba statutul fluviului’.

Ioan Mircea Pașcu a mai spus că, în al treilea rând, și cel mai important, confirmarea unui astfel de scenariu ‘ar însemna că sistemul european de securitate a eșuat și că trebuie renegociat unul nou cu o Rusie mai agresivă’.

Cristian Preda, din grupul PPE, a afirmat în intervenția sa că Moscova nu se uită doar spre Crimeea și că ‘metodele folosite sunt cam aceleași’.

‘În februarie denunțam aici referendumul ilegal organizat la încurajarea Rusiei în regiunea Găgăuzia, din Republica Moldova. În Crimeea se va organiza peste câteva zile ceva similar, ce-i drept după ce soldații ruși au ajuns deja acolo. Folosirea consultării plebiscitare în afara unui cadru constituțional, pentru a marca voința unei puteri străine, este o maimuțărire a democrației’, a spus Cristian Preda, și el membru al Comisiei AFET.

El a adăugat că, în aceste condiții, Rusia nu mai poate fi considerată un partener strategic al Uniunii. ‘Consiliul trebuie să adopte sancțiuni foarte dure la adresa lui Putin. Avem datoria de a-l opri pe agresorul rus de la Kremlin înainte că el să trimită soldații la vest de Crimeea’, a pledat Preda.

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în dosarul Cioacă-Elodia. S-a aflat tot. Avocata a făcut marele anunț
Playtech.ro
Condimentul care te scapă de şoarecii din grădină. Micile rozătoare nu suportă mirosul
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
Povestea Doamnei Stanca, marea iubire a domnitorului Mihai Viteazul. Cât timp au fost căsătoriți
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Rețeta prăjiturii cu bulion și gem, o surpriză dulce
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Preț carburanți luni, 7 aprilie 2025: Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină la început de săptămână
Cancan.ro
Cum arată soțiile lui Bobiță, Giani, Dorel și Celentano din Las Fierbinți? Ce familii frumoase au actorii
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru șoferii cu permis categoria B. N-au drept de circulație. Trebuie să aștepte 2 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
Rusia şi SUA vor avea o nouă rundă de negocieri săptămâna aceasta. Trimisul lui Putin: „Se observă începutul unui dialog respectuos”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt chinezii care au venit lângă Hagi la Farul Constanța