Eurodeputaţii români şi-au exprimat în plenul PE preocuparea faţă de situaţia din Crimeea

Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Pașcu a declarat miercuri, în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind situația din Ucraina, că păstrarea Crimeii de către Rusia ar arăta că sistemul european de securitate a eșuat și că trebuie renegociat unul nou, cu o Rusie mai agresivă, în timp ce Cristian Preda a avertizat că agresorul rus de la Kremlin trebuie oprit înainte că el să trimită soldații la vest de Crimeea. La rândul său, Adrian Severin a afirmat că UE trebuie să trimită în Ucraina nu doar bani, ci și trupe de menținere a păcii, potrivit Agerpres.
Romania TV
12 mart. 2014, 16:40
Eurodeputaţii români şi-au exprimat în plenul PE preocuparea faţă de situaţia din Crimeea

Eurodeputatul Adrian Severin, din grupul neafiliaților, a spus în intervenția sa din cadrul dezbaterii că a demoniza Rusia nu este o politică, ci o tentativă de a ascunde lipsa unei politici.

‘Pe termen lung, cursa sancțiunilor va fi câștigată de competitorul care va putea să suporte ritmul mai mult. Va fi Rusia, ca de obicei? Toată lumea este determinată să aibă capitalul strategic al Ucrainei la dispoziția sa, dar nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea deplină față de Ucraina. Ceea ce rămâne este de obicei încercarea fiecărei părți de a face Ucraina indisponibilă pentru cealaltă parte. Asta este rău. Cel mai rău rezultat este apariția a două Ucraine care se deturnează una pe alta, a noi conflicte înghețate care vor își vor trece consecințele lor rele de la o criză la alta, având un efect de contagiere în regiune’, a afirmat fostul ministru român de externe, membru în Comisia pentru afaceri externe (AFET) a PE.

Din acest motive, a adăugat el, UE trebuie să negocieze, dar nu înainte de a se asigura de egalitatea capacității militare din teren. ‘Împreună cu banii noștri trebuie să trimitem în Ucraina forțe militare de menținere a păcii. Dacă Crimeea este pierdută, nu știu, măcar să salvăm restul. UE are nevoie de curaj, viziune și tărie pentru a o obține un acord clar, strategic cu Rusia, apărând în același timp aspirațiile legitime ale Ucrainei’, a mai spus Severin.

Ioan Mircea Pașcu, vicepreședinte al Comisiei AFET, a afirmat că în cazul Ucrainei adevăratul test este dacă Rusia păstrează sau nu Crimeea.

‘În 1994, Ucraina a renunțat de bună voie la statutul său de putere nucleară, în condițiile garanțiilor privind integritatea sa teritorială date de trei state nucleare, printre care și Rusia. Dacă Rusia păstrează Crimeea, alte state se vor gândi de două ori atunci când li se va cere să renunțe la statutul lor de puteri nucleare. Asta va avea un impact negativ asupra neproliferării nucleare’, a avertizat eurodeputatul PSD.

El a precizat că dacă Rusia va păstra Crimeea, ‘politica europeană va fi aruncată în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, când Turcia a fost de acord să cedeze Crimeea Rusiei în condiții specifice și când Rusia a trebuit să renunțe la Dunăre, în urma înfrângerii în Războiul Crimeii. În consecință, în timp ce Turcia ar putea să revendice Crimeea, Rusia ar putea obține din nou acces la gurile de vărsare ale Dunării, ceea ce ar schimba statutul fluviului’.

Ioan Mircea Pașcu a mai spus că, în al treilea rând, și cel mai important, confirmarea unui astfel de scenariu ‘ar însemna că sistemul european de securitate a eșuat și că trebuie renegociat unul nou cu o Rusie mai agresivă’.

Cristian Preda, din grupul PPE, a afirmat în intervenția sa că Moscova nu se uită doar spre Crimeea și că ‘metodele folosite sunt cam aceleași’.

‘În februarie denunțam aici referendumul ilegal organizat la încurajarea Rusiei în regiunea Găgăuzia, din Republica Moldova. În Crimeea se va organiza peste câteva zile ceva similar, ce-i drept după ce soldații ruși au ajuns deja acolo. Folosirea consultării plebiscitare în afara unui cadru constituțional, pentru a marca voința unei puteri străine, este o maimuțărire a democrației’, a spus Cristian Preda, și el membru al Comisiei AFET.

El a adăugat că, în aceste condiții, Rusia nu mai poate fi considerată un partener strategic al Uniunii. ‘Consiliul trebuie să adopte sancțiuni foarte dure la adresa lui Putin. Avem datoria de a-l opri pe agresorul rus de la Kremlin înainte că el să trimită soldații la vest de Crimeea’, a pledat Preda.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru mai mulți turiști români care au mers în Grecia. Se întâmplă din ce în ce mai des: “Poliția nu a luat nicio măsură”
Capital.ro
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin. Se aplică din 31 iulie
Playtech.ro
Iubita lui David Popovici, apariție de SENZAȚIE! I-a lăsat pe toți cu gura căscată, ipostaze îndrăznețe
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Un august fierbinte. Abia acum vine marea caniculă. Avem cifrele
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Primele declarații ale lui David Popovici după calificarea în finala de 100 metri liber. Cum se simte înotătorul înainte de ultima lui cursă de la JO 2024: „Nu voi putea să intru fără trac”
Capital.ro
Decizie ISTORICĂ luată de Mircea LUCESCU. Vestea pe care toată România o aștepta
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Avertizare cod galben de caniculă pentru joi: temperaturi de până la 36 de grade în Bucureşti şi jumătate din ţară
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?