Materialul realizat de Victor Negrescu solicită Uniunii Europene intervenții consistente pentru sprijinirea sistemelor de învățământ europene și pentru reducerea inegalităţilor dintre statele membre sau din interiorul sistemelor naționale de educaţie, precum și alocarea pentru educaţie a 10% din fondurile prevăzute în Planul european de relansare, un sprijin major pentru sisteme cum este cel din România.
Se propune și ajutor pentru părinți, profesori și studenți – mai exact, programe europene şi naţionale, finanţate din fonduri europene, pentru a susține părinţii care îşi ajută copiii să facă faţă cerinţelor educaţiei online, instrumente care să sprijine profesorii în familiarizarea cu specificul educaţiei digitale și crearea unei Universităţi Online Europene.
„Propunerile incluse în acest document reprezintă așteptările și exigențele Parlamentului European, la începutul unei perioade extrem de importante când la Bruxelles se stabilesc direcțiile prin care dezvoltăm digitalizarea educației. Ca europarlamentar și cadru universitar, cunoscând bine problemele mari de acces la infrastructura digitală și înțelegând lecția crizei COVID-19, am pus un accent puternic pe nevoia de combatere a inegalităților și de sprijinire a grupurilor și regiunilor defavorizate„, susține Victor Negrescu.
Documentul de lucru propus de Victor Negrescu și asumat ca poziție a Comisiei CULT face în mai multe rânduri referire la situaţia din România, subliniind că este important ca multe dintre problemele cu care se confruntă sistemul educaţional, precum slaba dezvoltare a infrastructurii de specialitate, inegalitatea sau accesul limitat al elevilor la tehnologia digitală, să fie gestionate cu susținere de la nivel european. De altfel, europarlamentarul Victor Negrescu a fost unul dintre cei mai fermi susţinători ai creării de instrumente digitale adaptate pentru educaţie, fiind inițiatorul primei tablete educaţionale din România.
Documentul atrage atenția asupra importanței alfabetizării digitale la nivelul întregii societăți, dar și asupra protejării utilizatorilor de Internet, în special a tinerilor, în fața fenomenului „fake news”.