Euroins dă în judecată statul român! Va cere 500 de milioane de euro despăgubiri pentru suspendarea licenței de către ASF

Vicepreşedintele ASF a mai explicat că avertizările către Autoritate nu sunt făcute de nimeni, iar instituţia şi le face singură.
Filip Stan
20 mart. 2023, 18:16
Euroins dă în judecată statul român! Va cere 500 de milioane de euro despăgubiri pentru suspendarea licenței de către ASF

Euroins a anunțat astăzi că va da în judecată statul român pentru că ASF ar fi suspendat ilegal licența de funcționare acestei companii. Daunele cerute în instanță sunt de 500 de milioane de euro. Președintele Eurohold, Assen Hristov, a precizat astăzi în cadrul unei conferințe că Euroins și-a achitat toate datoriile către statul român.

„Mâine vom depune la ASF o solicitare de revocare a deciziei. În ultimii doi ani ASF nu ne-a cerut să corectăm nicio informație trimisă fie către ei, fie către EIOPA. Conform legii nu se poate face asta, dar ASF poate cere instanței să anuleze decziiza ca urmare a faptului ca s-a produs o greseală.”, a declarat Assen Hristov.

De asemenea, acesta a spus că va cere statului român 500 de milioane de euro în instanță, despăgubiri pentru că ASF ar fi retras ilegal licența de funcționare a Euroins.

Cum se modifică RCA și care vor fi tarifele. Deciza ASF după scandalul Euroins
„Deoarece suntem siguri că licența Euroins România este retrasă împotriva legislației EU și a României, vom solicita în instanță acoperirea pierderilor noastre: 270 de milioane de euro, valoarea investiției și 230 de milioane de euro pierderile suferite, în total 500 de milioane de euro pierderi pentru contribuabilul român”, a precizat Assen în prezentare.

Totodată, președintele Eurohold a afirmat că în cazul în care se va aproba plafonarea prețului la polițele RCA, acesta va crește din nou peste șase luni.

„Banii pe care statul îi dă fondului de garantare sunt din taxele plătite de români. La șase luni după plafonare, prețurile vor crește din nou”, a precizat Assen Hristov.

Distrugerea Euroins, explicată de către economistul Ilie Șerbănescu: „Doar o firmă occidentală are voie să fie lider în piața RCA din România” | EXCLUSIV
Şeful ASF, despre preţul poliţelor RCA: Propunem o reglementare astfel încât tarifele practicate de asiguratori, nu tarifele de referinţă, să rămână cele din martie 2022

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Nicu Marcu a declarat, la finalul audierii de luni în comisiile de specialitate ale Senatului, că Autoritatea propune Ministerului de Finanţe o reglementare astfel încât tarifele practicate de asiguratori, nu tarifele de referinţă, să rămână cele din martie 2022. „Deci efectul pe următoarele şase luni până când dispare ieşirii Euroins din piaţă se dispersează la celelalte companii”, a adăugat el. Acesta a mai explicat că nu poate fi propus un tarif minim pentru poliţele RCA deoarece legislaţia europeană şi cea naţională nu permite impunerea de către ASF a unor astfel de tarife minime pe piaţă.

„Vrem să propunem reglementare Ministerului de Fnanţe, astfel încât tarifele practicate de asiguratori, nu tarifele de referinţă, să rămână în piaţa cele din 2022. Deci efectul pe următoarele şase luni până când dispare ieşirii Euroins din piaţă se dispersează la celelalte companii”, a afirmat Nicu Marcu, luni la Parlament.

Întrebat ce înseamnă o ieşire controlată, după ce trece acea perioadă de plafonare şi cum se va asigura ASF că nu vor exista iar tarife crescute ale poliţelor RCA, Marcu a răspuns: „Deja cota de piaţă se dispersează la celelalte companii şi implicit cota de piaţă se aşază pe celelalte companii din piaţă. Pentru că deja cota de piaţă se dispersează la celelalte companii şi implicit cota de piaţă, dispersându-se se aşază pe celelalte companii care au rămas în piaţă”.

Marcu: E o anomalie pe piaţa din România faptul că e dominată de RCA, comparativ cu alte pieţe din Europa şi la nivel internaţional

Şeful ASF a mai explicat că este o anomalie faptul că piaţa din România este una dominată de RCA, prin comparaţie cu alte pieţe din Europa şi de la nivel internaţional, iar o companie care ajunge să aibă cifra de afaceri de peste 80% din RCA nu va putea supravieţui niciodată pe piaţă.
Această piaţă e dominată de poliţie RCA. Cum veţi proceda ca să schimbaţi acest lucru?

„Această piaţă în comparaţie cu alte pieţe din lume, din Europa şi internaţional, este dominată într-adevăr de RCA, o anomalie pentru piaţa din România pentru că în general companiile de asigurări, cele solide, se bazează pe alte categorii de asigurări, nu pe cele RCA. O companie care ajunge să aibă din cifra de afaceri mai mult de 80% RCA este o companie care nu va putea să supravieţuiască niciodată”, a precizat Marcu, luni la Parlament.

Cum va fi făcută revenirea la preţul din martie anul trecut

Chestionat cum va fi făcută a ceastă revenire la preţul din martie 2022 şi dacă vor fi compensate service-urile, în condiţiile în care ele cer preţul de acum la tarifele crescute, şeful ASF a explicat că „prin proiectul de Hotărâre de Guvern avem nişte compensaţii”.

„Nu şi pentru companii şi pentru service-uri. Noi nu discutăm de service-urie. Noi nu reglementăm service-urile. Interesul nostru este consumatorul, da? Omul. Noi reglementăm de aşa natură, încât companiile de asigurări aflate în piaţă acum să nu piardă, astfel încât să poată să susţină în perioada următoare cota de RCA care se va repartiza”, a mai explicat Marcu.

Referitor la impunerea unui tarif minim pentru poliţele RCA, preşedintele Autorităţii a precizat că „nu avem cum să facem aşa ceva, pentru că legislaţia europeană şi naţională nu ne permite să impunem tarife minime pe piaţă”.

Vicepreşedintele ASF: Tarifele de primă care vor fi vândute de societăţile de asigurări vor fi cele în vigoare la martie 2022

Vicepreşedinte ASF Cristian Roşu a explicat, chestionat despre faptul că în cazul unor daune sunt mai mari acum, service-ul percepe automat şi au crescu de la un an la altul preţurile, cu inflaţia, că „tarifele de primă care vor fi vândute de societăţile de asigurări vor fi cele în vigoare la martie 2022, astfel încât ele vor absorbi rata inflaţiei din această perioadă”. „În rata inflaţiei se află şi preţurile service-urilor. Deci pe service-uri nu le afectează cu nimic”, a adăugat el.

Întrebat despre un posibil caz punctual în care dacă există o pagubă, un şofer a făcut un accident şi primeşte o poliţă Euroins şi merge la service cu ea şi când va fi ea decontată, Cristian Roşu a precizat că: „Vă spun din experienţa celorlalte trei falimente care au existat în piaţă şi probabil că procedura se va repeta şi în această situaţie – Fondul de Garantare a Asiguraţilor a încheiat convenţii cu majoritatea service-urilor, astfel încât clienţii păgubiţi de o poliţă, de un accident făcut de un client Euroins să poată să i se repare maşina astfel încât el să nu aibă niciun fel de probleme, urmând ca după instrumentarea daunei de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor să se încheie tot dosarul de daune şi Fondul îi va da banii”.

El a mai afirmat, chestionat dacă decontarea va fi făcută după mijlocul lunii mai, că „sunt cele 60 de zile care sunt date de lege”.

„Sunt 30 de zile în cele 60 de zile în care Fondul de Garantare va trebui să preia toată evidenţa tehnico-operativă din asigurator, adică trebuie să ia toate dosarele de daune, cele 54.000 care sunt în rezervă acum, să îşi facă toate operaţiunile necesare şi să pună la punct în următoarele 30 de zile tot sistemul astfel încât să poată fi făcut”, a completat vicepreşedintele ASF.

Chestionat de ce ASF nu a verificat dacă Euroins are depozite pentru despăgubiri, Cristian Roşu a replicat: „Nu există asemenea terminologie în asigurări”.

Vicepreşedintele ASF a mai explicat că avertizările către Autoritate nu sunt făcute de nimeni, iar instituţia şi le face singură.

„Avertizările către ASF nu le face nimeni. Noi ni le facem singuri, pe baza datelor, analizelor şi rapoartelor pe care le avem la dispoziţie. Nu mă iau după declaraţiile publice. Informaţiile le avem de foarte mult timp. Informaţiile au fost, există, noi le-am prelucrat, am desfăşurat toate operaţiunile conform legii şi la anul 2023, în 16 martie, am luat această decizie, astfel încât să fie legală. După cum bine ştiţi, toate deciziile pe care le-a dat ASF au fost câştigate în instanţă şi această decizie să rămână cu câştig în instanţă. Să nu fim vulnerabili din niciun punct de vedere”, a mai declarat Roşu.

Şeful ASF: Împreună cu BAAR, am operaţionalizat un sistem informatic care în timp real oferă informaţii despre fiecare poliţă de asigurare

Preşedintele ASF Nicu Marcu a declarat că Autoritatea pe care o conduce, împreună că Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), a operaţionalizat un sistem informatic care oferă în timp real date despre fiecare poliţă de asigurare şi dosar de daune.

„Vom întreprinde în perioada următoare o măsură foarte bună pentru piaţă şi pentru ASF, în sensul că Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) împreună cu ASF a operaţionalizat un sistem informatic în care în timp real, de pe o zi pe alta, o să ştim fiecare poliţă care a fost emisă, o să ştim fiecare rezervă care a fost constituită, o să ştim fiecare dosar de daune care este înregistrat. Tocmai de asta eu sunt de doi ani de zile aici şi asta am încercat să fac. Sistemul acesta informatic nu se face de pe o zi pe alta. Este deja funcţional sistemul”, a explicat Marcu.

Referitori la expunerea companiilor de asigurări şi pe poliţe RCA, şeful ASF a spus că aceste companii „care funcţionează acum pe piaţă au un portofoliu diversificat şi expunerea lor pe RCA este mult mai mică, iar media este de maxim 30% din portofoliul propriu”.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București