Euroins dă în judecată statul român! Va cere 500 de milioane de euro despăgubiri pentru suspendarea licenței de către ASF

Vicepreşedintele ASF a mai explicat că avertizările către Autoritate nu sunt făcute de nimeni, iar instituţia şi le face singură.
Filip Stan
20 mart. 2023, 18:16
Euroins dă în judecată statul român! Va cere 500 de milioane de euro despăgubiri pentru suspendarea licenței de către ASF

Euroins a anunțat astăzi că va da în judecată statul român pentru că ASF ar fi suspendat ilegal licența de funcționare acestei companii. Daunele cerute în instanță sunt de 500 de milioane de euro. Președintele Eurohold, Assen Hristov, a precizat astăzi în cadrul unei conferințe că Euroins și-a achitat toate datoriile către statul român.

„Mâine vom depune la ASF o solicitare de revocare a deciziei. În ultimii doi ani ASF nu ne-a cerut să corectăm nicio informație trimisă fie către ei, fie către EIOPA. Conform legii nu se poate face asta, dar ASF poate cere instanței să anuleze decziiza ca urmare a faptului ca s-a produs o greseală.”, a declarat Assen Hristov.

De asemenea, acesta a spus că va cere statului român 500 de milioane de euro în instanță, despăgubiri pentru că ASF ar fi retras ilegal licența de funcționare a Euroins.

Cum se modifică RCA și care vor fi tarifele. Deciza ASF după scandalul Euroins
„Deoarece suntem siguri că licența Euroins România este retrasă împotriva legislației EU și a României, vom solicita în instanță acoperirea pierderilor noastre: 270 de milioane de euro, valoarea investiției și 230 de milioane de euro pierderile suferite, în total 500 de milioane de euro pierderi pentru contribuabilul român”, a precizat Assen în prezentare.

Totodată, președintele Eurohold a afirmat că în cazul în care se va aproba plafonarea prețului la polițele RCA, acesta va crește din nou peste șase luni.

„Banii pe care statul îi dă fondului de garantare sunt din taxele plătite de români. La șase luni după plafonare, prețurile vor crește din nou”, a precizat Assen Hristov.

Distrugerea Euroins, explicată de către economistul Ilie Șerbănescu: „Doar o firmă occidentală are voie să fie lider în piața RCA din România” | EXCLUSIV
Şeful ASF, despre preţul poliţelor RCA: Propunem o reglementare astfel încât tarifele practicate de asiguratori, nu tarifele de referinţă, să rămână cele din martie 2022

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Nicu Marcu a declarat, la finalul audierii de luni în comisiile de specialitate ale Senatului, că Autoritatea propune Ministerului de Finanţe o reglementare astfel încât tarifele practicate de asiguratori, nu tarifele de referinţă, să rămână cele din martie 2022. „Deci efectul pe următoarele şase luni până când dispare ieşirii Euroins din piaţă se dispersează la celelalte companii”, a adăugat el. Acesta a mai explicat că nu poate fi propus un tarif minim pentru poliţele RCA deoarece legislaţia europeană şi cea naţională nu permite impunerea de către ASF a unor astfel de tarife minime pe piaţă.

„Vrem să propunem reglementare Ministerului de Fnanţe, astfel încât tarifele practicate de asiguratori, nu tarifele de referinţă, să rămână în piaţa cele din 2022. Deci efectul pe următoarele şase luni până când dispare ieşirii Euroins din piaţă se dispersează la celelalte companii”, a afirmat Nicu Marcu, luni la Parlament.

Întrebat ce înseamnă o ieşire controlată, după ce trece acea perioadă de plafonare şi cum se va asigura ASF că nu vor exista iar tarife crescute ale poliţelor RCA, Marcu a răspuns: „Deja cota de piaţă se dispersează la celelalte companii şi implicit cota de piaţă se aşază pe celelalte companii din piaţă. Pentru că deja cota de piaţă se dispersează la celelalte companii şi implicit cota de piaţă, dispersându-se se aşază pe celelalte companii care au rămas în piaţă”.

Marcu: E o anomalie pe piaţa din România faptul că e dominată de RCA, comparativ cu alte pieţe din Europa şi la nivel internaţional

Şeful ASF a mai explicat că este o anomalie faptul că piaţa din România este una dominată de RCA, prin comparaţie cu alte pieţe din Europa şi de la nivel internaţional, iar o companie care ajunge să aibă cifra de afaceri de peste 80% din RCA nu va putea supravieţui niciodată pe piaţă.
Această piaţă e dominată de poliţie RCA. Cum veţi proceda ca să schimbaţi acest lucru?

„Această piaţă în comparaţie cu alte pieţe din lume, din Europa şi internaţional, este dominată într-adevăr de RCA, o anomalie pentru piaţa din România pentru că în general companiile de asigurări, cele solide, se bazează pe alte categorii de asigurări, nu pe cele RCA. O companie care ajunge să aibă din cifra de afaceri mai mult de 80% RCA este o companie care nu va putea să supravieţuiască niciodată”, a precizat Marcu, luni la Parlament.

Cum va fi făcută revenirea la preţul din martie anul trecut

Chestionat cum va fi făcută a ceastă revenire la preţul din martie 2022 şi dacă vor fi compensate service-urile, în condiţiile în care ele cer preţul de acum la tarifele crescute, şeful ASF a explicat că „prin proiectul de Hotărâre de Guvern avem nişte compensaţii”.

„Nu şi pentru companii şi pentru service-uri. Noi nu discutăm de service-urie. Noi nu reglementăm service-urile. Interesul nostru este consumatorul, da? Omul. Noi reglementăm de aşa natură, încât companiile de asigurări aflate în piaţă acum să nu piardă, astfel încât să poată să susţină în perioada următoare cota de RCA care se va repartiza”, a mai explicat Marcu.

Referitor la impunerea unui tarif minim pentru poliţele RCA, preşedintele Autorităţii a precizat că „nu avem cum să facem aşa ceva, pentru că legislaţia europeană şi naţională nu ne permite să impunem tarife minime pe piaţă”.

Vicepreşedintele ASF: Tarifele de primă care vor fi vândute de societăţile de asigurări vor fi cele în vigoare la martie 2022

Vicepreşedinte ASF Cristian Roşu a explicat, chestionat despre faptul că în cazul unor daune sunt mai mari acum, service-ul percepe automat şi au crescu de la un an la altul preţurile, cu inflaţia, că „tarifele de primă care vor fi vândute de societăţile de asigurări vor fi cele în vigoare la martie 2022, astfel încât ele vor absorbi rata inflaţiei din această perioadă”. „În rata inflaţiei se află şi preţurile service-urilor. Deci pe service-uri nu le afectează cu nimic”, a adăugat el.

Întrebat despre un posibil caz punctual în care dacă există o pagubă, un şofer a făcut un accident şi primeşte o poliţă Euroins şi merge la service cu ea şi când va fi ea decontată, Cristian Roşu a precizat că: „Vă spun din experienţa celorlalte trei falimente care au existat în piaţă şi probabil că procedura se va repeta şi în această situaţie – Fondul de Garantare a Asiguraţilor a încheiat convenţii cu majoritatea service-urilor, astfel încât clienţii păgubiţi de o poliţă, de un accident făcut de un client Euroins să poată să i se repare maşina astfel încât el să nu aibă niciun fel de probleme, urmând ca după instrumentarea daunei de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor să se încheie tot dosarul de daune şi Fondul îi va da banii”.

El a mai afirmat, chestionat dacă decontarea va fi făcută după mijlocul lunii mai, că „sunt cele 60 de zile care sunt date de lege”.

„Sunt 30 de zile în cele 60 de zile în care Fondul de Garantare va trebui să preia toată evidenţa tehnico-operativă din asigurator, adică trebuie să ia toate dosarele de daune, cele 54.000 care sunt în rezervă acum, să îşi facă toate operaţiunile necesare şi să pună la punct în următoarele 30 de zile tot sistemul astfel încât să poată fi făcut”, a completat vicepreşedintele ASF.

Chestionat de ce ASF nu a verificat dacă Euroins are depozite pentru despăgubiri, Cristian Roşu a replicat: „Nu există asemenea terminologie în asigurări”.

Vicepreşedintele ASF a mai explicat că avertizările către Autoritate nu sunt făcute de nimeni, iar instituţia şi le face singură.

„Avertizările către ASF nu le face nimeni. Noi ni le facem singuri, pe baza datelor, analizelor şi rapoartelor pe care le avem la dispoziţie. Nu mă iau după declaraţiile publice. Informaţiile le avem de foarte mult timp. Informaţiile au fost, există, noi le-am prelucrat, am desfăşurat toate operaţiunile conform legii şi la anul 2023, în 16 martie, am luat această decizie, astfel încât să fie legală. După cum bine ştiţi, toate deciziile pe care le-a dat ASF au fost câştigate în instanţă şi această decizie să rămână cu câştig în instanţă. Să nu fim vulnerabili din niciun punct de vedere”, a mai declarat Roşu.

Şeful ASF: Împreună cu BAAR, am operaţionalizat un sistem informatic care în timp real oferă informaţii despre fiecare poliţă de asigurare

Preşedintele ASF Nicu Marcu a declarat că Autoritatea pe care o conduce, împreună că Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), a operaţionalizat un sistem informatic care oferă în timp real date despre fiecare poliţă de asigurare şi dosar de daune.

„Vom întreprinde în perioada următoare o măsură foarte bună pentru piaţă şi pentru ASF, în sensul că Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) împreună cu ASF a operaţionalizat un sistem informatic în care în timp real, de pe o zi pe alta, o să ştim fiecare poliţă care a fost emisă, o să ştim fiecare rezervă care a fost constituită, o să ştim fiecare dosar de daune care este înregistrat. Tocmai de asta eu sunt de doi ani de zile aici şi asta am încercat să fac. Sistemul acesta informatic nu se face de pe o zi pe alta. Este deja funcţional sistemul”, a explicat Marcu.

Referitori la expunerea companiilor de asigurări şi pe poliţe RCA, şeful ASF a spus că aceste companii „care funcţionează acum pe piaţă au un portofoliu diversificat şi expunerea lor pe RCA este mult mai mică, iar media este de maxim 30% din portofoliul propriu”.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Doliu în cinema. Starul din Die Hard 2 și M*A*S*H* a murit
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat finalul. Mesaj pentru toată România: După 35 de ani (VIDEO)
StirileBZI
Anunţ important pentru 4,6 milioane de pensionari! A fost o majorare de 6,4%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Noul premier și Guvernul vor fi anunțate azi de președintele Klaus Iohannis
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!