Euronews România, televiziune de știri de cartier! Audiență ireal de mică a postului care toacă milioane de euro din bugetul Politehnicii! Universitatea care o finanțează are mai mulți studenți decât Euronews telespectatori!

Au trecut șase luni de când Euronews România, postul de televiziune finanțat de Politehnică, a început să emită, iar audiența obținută în luna noiembrie a fost de doar 2.000 de telespectatori pe minut, toată ziua, la nivel național (0,05% rating). Televiziunea are mai puțini telespectatori decât numărul studenților care studiază la UPB (aproximativ 25.000).
Alina Costache
03 dec. 2022, 13:41
Euronews România, televiziune de știri de cartier! Audiență ireal de mică a postului care toacă milioane de euro din bugetul Politehnicii! Universitatea care o finanțează are mai mulți studenți decât Euronews telespectatori!

E prima lună în care audiența Euronews România este măsurată, iar rezultatele nu sunt deloc cele așteptate. A fost lansată la finalul lunii mai, iar televiziunea se află acum pentru prima dată în sondajele tv oficiale, un semn clar că reprezentanții ei sunt interesați să vândă publicitate pe baza punctelor de audiență (Gross Rating Points – GRP) livrate clienților pentru reclamele difuzate.

Audiența la care a ajuns Euronews România în luna noiembrie e de 2.000 de telespectatori pe minut, toată ziua, la nivel național (0.05% rating). În momentul de față, Euronews România se află pe locul 75 din 83 de televiziuni monitorizate.

Audiențele Euronews România lasă de dorit. Nu se ridică nici pe departe la nivelul așteptărilor impuse de popularitatea brandului-mamă, Euronews. Euronews România completează, astfel, lista televiziunilor de știri cu un impact minim, TVR Info, cu 4.000 de telespectatori pe minut, și Aleph News, cu 3.000.

În România, canalul de știri european se alătură televiziunilor de știri de cartier: Aleph News, controlată de Adrian Sârbu, și TVR Info, deținută de Televiziunea Română. Aleph News a avut, în noiembrie, o medie de 3.000 de telespectatori pe minut, la nivel național, în timp ce TVR Info, 4.000 de persoane.

Canalul european de televiziune de știri, Euronews, a fost lansat pe 1 ianuarie 1993, e disponibil în 155 de țări, în 10 limbi străine, iar la nivel european aproximativ 7,5 milioane de oameni îl urmăresc zilnic. În ultimii doi ani, Euronews a lansat patru proiecte afiliate de marcă în Georgia, Albania, Serbia, Bulgaria și România.

Euronews România, televiziune plătită din bani publici. Universitatea Politehnica face achiziții de milioane de euro

Universitatea Politehnica București a semnat, în ianuarie 2020, un acord cu grupul Euronews pentru a opera licența TV în România. Canalul de știri are sediul chiar în campusul universitar. În data de 29 noiembrie 2021, Politehnica a obținut licența de emisie de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), chiar cu câteva zile înainte ca portughezii să preia oficial postul. Politehnica se ocupă și de recrutarea angajaților din cadrul televiziunii de știri, anunțurile de angajare la redacție fiind postate chiar și site-ul instituției de învățământ.

Universitatea Politehnica a achiziționat, astfel, din bani publici echipamente pentru redacția românească de știri, cheltuind aproape trei milioane de euro. Înainte de obținerea licenței, în 2 aprilie 2021, universitatea a lansat anunțul pentru achiziția echipamentelor de televiziune necesare. Oferta câștigătoare a fost cea venită din partea companiilor Audio Video Pro SRL și Blitz Technology SRL, ambele din România, Media Power SRL Italia și Mediapower Services Franța. Oferta a fost de 2,94 milioane de euro.

Ulterior, Politehnica a mai lansat o licitație, mai restrânsă, pentru achiziția altor echipamente de producție pentru radiodifuziune și televiziune în valoare de 2,5 milioane lei, cu finanțare din fonduri europene.

Surse din piață susțin ca doar licența Euronews România ar costa Politehnica aproximativ trei milioane de euro pe an. Rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a spus că investiția universității în postul de știri va dura cel puțin un deceniu, însă a refuzat să spună exact cât investește universitatea în acest proiect. UPB a primit în anul 2019 cea mai consistentă alocare bugetară de la Ministerul Educației. Conform documentelor de la Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, Politehnica București a primit de la bugetul de stat suma de 390 de milioane de lei.

Cele mai mari venituri ale UPB sunt de la bugetul de stat și din taxele studenților, potrivit newsweek.ro:

Subventii de la bugetul de stat pentru institutii si servicii publice sau activitati finantate integral din venituri proprii – 514.268.365 de lei,

Subventii de la bugetul de stat catre institutii publice finantate partial sau integral din venituri proprii necesare sustinerii derularii proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile – 4,6 milioane de lei,

Taxe si alte venituri in invatamant – 19 milioane de lei,

Contributia elevilor si studentilor pentru internate, camine si cantine – 9,4 milioane de lei

Venituri din cercetare – 30 milioane de lei.

Însă, potrivit rectorului UPB, investiția în Euronews România nu se face din banii de mai sus.

 

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cât de aproape un un război mondial. Cheltuieli uriașe pentru apărare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Cine este românul care a lucrat la mormântul Papei Francisc din Bazilica Santa Maria Maggiore. Acesta este singurul străin din echipă
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump Jr. sosește luni la București. Este a treia oprire în turneul din Europa de Est
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre