Dintre statele Uniunii Europene, ‘parțial liberă’ mai este considerată și presa din Ungaria, Bulgaria, Italia, Grecia și Croația. În toate celelalte state ale blocului comunitar, Freedom House estimează că presa este ‘liberă’, scrie Agerpres.
Pe ansamblul continentului european (incluzând și statele CSI), singurele țări unde conform criteriilor acestui ONG presa nu este liberă sunt: Rusia, Belarus, Turcia, Macedonia, Armenia și Azerbaidjan. Printre țările cu presă ‘parțial liberă’ se regăsesc de asemenea Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Bosnia, Albania și Muntenegru.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, Freedom House a acordat fiecărei țări un punctaj pe o scară de la 0 (scorul cel mai bun) la 100 (scorul cel mai slab), luând în calcul 23 de criterii împărțite în trei categorii reprezentate de mediul politic, legislativ și economic.
De exemplu, referindu-se la Turcia, în opinia Freedom House guvernul de la Ankara ‘profită’ de amenințările teroriste pentru a îngrădi libertatea presei, iar prin invocarea legislației antiteroriste sunt arestați ziariștii care critică regimul politic, sunt cenzurate publicațiile online și sunt expulzați unii jurnaliști străini.
În Serbia, numeroși jurnaliști au fost agresați fizic, fapt care a amplificat autocenzura, în timp ce în Macedonia și Bosnia au existat atacuri și amenințări cu moartea la adresa jurnaliștilor, mai ales a celor care investighează corupția clasei politice, notează Freedom House.
Acest ONG evidențiază și sporirea controlului guvernamental asupra presei în Polonia, după ce noul executiv conservator a emis o lege despre care se consideră că ar oferi pârghii de control guvernamental direct asupra radioului și televiziunii publice. Totuși, Polonia este inclusă de Freedom House în rândul țărilor cu presă liberă.
În aceeași categorie sunt menționate și Franța, Spania și Marea Britanie, deși ONG-ul amintește că în toate aceste trei țări au fost propuse anul trecut legi care, invocând riscurile teroriste și securitatea publică, restrâng libertatea presei, iar în primele două țări aceste acte normative au fost deja adoptate, în timp ce în Marea Britanie încă se poartă dezbateri. Pe de altă parte, atacul asupra publicației satirice Charlie Hebdo a adus Franța pe locul doi în lume în funcție de numărul ziariștilor asasinați, după Siria, opt jurnaliști fiind uciși în acel atac.
De asemenea, valul de refugiați a condus la unele limitări ale libertății presei, mai estimează Freedom House, care dă în acest sens exemplul Ungariei, menționând că cel puțin șapte ziariști străini au fost agresați în timp ce încercau să relateze de la fața locului despre confruntările dintre migranți și forțele de ordine.
Citeşte şi Reporteri fără frontiere: Starea presei s-a înrăutăţit în lume în 2015, faţă de 2014