Europa elimină stimulentele financiare pentru donatorii de sânge. Ce se întâmplă în România

Consiliul European a adoptat la sfârșitul lunii mai un nou regulament prin care se elimină plățile pentru donarea de sânge. Această schimbare ridică întrebări despre modul în care România, unde valoarea voucherelor pentru donatori a crescut semnificativ la începutul anului, va fi afectată.
Filip Stan
13 iun. 2024, 09:18
Europa elimină stimulentele financiare pentru donatorii de sânge. Ce se întâmplă în România
Europa elimină stimulentele financiare pentru donatorii de sânge. Ce se întâmplă în România

Europa elimină stimulentele financiare pentru donatorii de sânge. Noile norme europene vizează îmbunătățirea siguranței și calității sângelui, țesuturilor și celulelor utilizate în asistența medicală, precum și facilitarea circulației acestora în cadrul UE. Donarea de sânge este considerată voluntară și neremunerată, iar donatorii nu ar trebui să primească stimulente financiare, ci doar compensații sau rambursări, în funcție de legislația fiecărui stat membru.

În România, valoarea tichetelor primite de donatorii de sânge a crescut de la începutul anului la 280 de lei, una dintre cele mai mari valori din Europa. Aceasta a condus la o creștere semnificativă a numărului de donatori, mulți fiind atrași de această compensație sub formă de tichete de masă. Mai mult, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care permite reducerea impozitelor pe clădiri și terenuri pentru donatorii frecvenți, însă implementarea acestei măsuri depinde de consiliile locale.

Citeşte şi: Suprataxarea la part time. Ce se întâmplă cu salariile românilor, din iulie 2024. Angajatorii vor plăti mai mult la pensii și sănătate

Narcisa Ionașcu Ispas, șefa Centrului de Transfuzii Sanguine Vâlcea, susține că voucherele actuale nu reprezintă un beneficiu material, ci o formă de compensare pentru sângele donat. Legislația românească stipulează că donarea trebuie să fie voluntară, anonimă și neremunerată, iar tichetele de masă oferite nu sunt considerate compensații financiare.

„Voucherele care se oferă în acest moment nu reprezintă un beneficiu material. Se dau tichete de masă ca să-și cumpere oamenii de mâncare, ca și compensare pentru sângele donat. Nu sunt considerate compensații materiale. În legislația noastră se specifică faptul că donarea este voluntară, anonimă și neremunerată. Deci, oamenii nu primesc bani, un beneficiu material, ci doar tichete de masă, drept compensare pentru materialul nutrițional pierdut prin donarea de sâng”, a declarat Narcisa Ionașcu Ispas pentru Adevărul.

Eliminarea voucherelor ar putea reduce dramatic numărul donatorilor de sânge în România, revenind la crizele anterioare de stocuri insuficiente. Deși nu există încă o informare oficială cu privire la dispariția acestor vouchere, există temeri că aceasta ar putea afecta negativ disponibilitatea sângelui.

„Nu știu dacă există riscul ca aceste vouchere să dispară. Dar, dacă ar dispărea, s-ar reduce dramatic numărul de donatori de sânge și cel mai probabil am reveni la crizele de dinainte. Nu cred că ar fi un lucru benefic. Momentan, nu am primit nimic, nici o informare, în acest sens. Cât despre reducerea impozitului, pentru cei care donează constant, am aflat tot din presă, dar nu am primit nimic oficial nici din acest punct de vedere. Dar acestea oricum sunt lucruri care nu țin de noi, ci de fiscalitate și altele… Într-adevăr, suntem victime colaterale… când se fac schimbări”, a mai recunoscut șefa centrului de transfuzii de sânge de la Vâlcea.

Citeşte şi: Concediul de odihnă 2024. Se taie liberele, ultima lună în care se poate lua concediul neefectuat din anii trecuţi

Donatorii de sânge din România mai beneficiază de o zi liberă, reduceri la transportul în comun și analize medicale gratuite. În plus, donarea regulată de sânge aduce beneficii pentru sănătate, cum ar fi întărirea imunității și reducerea riscului de boli cardiovasculare.

În alte țări europene, cum ar fi Franța, Austria, Cehia și Grecia, există diverse forme de compensații pentru donatorii de sânge, dar fără stimulente financiare directe. În SUA, donatorii pot primi vouchere cu valori semnificative, iar în anumite țări din Asia și Africa, donatorii sunt plătiți în numerar.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 iunie.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Obiectele pe care să nu le ții niciodată în dormitor. Îți strică somnul și nu te lasă să te odihnești
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Înşelăciunea Kaufland face ravagii printre clienţi. Mesajul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cumpărători, ce date se cer
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Taloanele de pensii trec prin schimbări radicale. Câți români vor avea acces
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Dragobetele celebrat cu mesaje de iubire în România
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!