Europa elimină stimulentele financiare pentru donatorii de sânge. Ce se întâmplă în România

Consiliul European a adoptat la sfârșitul lunii mai un nou regulament prin care se elimină plățile pentru donarea de sânge. Această schimbare ridică întrebări despre modul în care România, unde valoarea voucherelor pentru donatori a crescut semnificativ la începutul anului, va fi afectată.
Filip Stan
13 iun. 2024, 09:18
Europa elimină stimulentele financiare pentru donatorii de sânge. Ce se întâmplă în România
Europa elimină stimulentele financiare pentru donatorii de sânge. Ce se întâmplă în România

Europa elimină stimulentele financiare pentru donatorii de sânge. Noile norme europene vizează îmbunătățirea siguranței și calității sângelui, țesuturilor și celulelor utilizate în asistența medicală, precum și facilitarea circulației acestora în cadrul UE. Donarea de sânge este considerată voluntară și neremunerată, iar donatorii nu ar trebui să primească stimulente financiare, ci doar compensații sau rambursări, în funcție de legislația fiecărui stat membru.

În România, valoarea tichetelor primite de donatorii de sânge a crescut de la începutul anului la 280 de lei, una dintre cele mai mari valori din Europa. Aceasta a condus la o creștere semnificativă a numărului de donatori, mulți fiind atrași de această compensație sub formă de tichete de masă. Mai mult, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care permite reducerea impozitelor pe clădiri și terenuri pentru donatorii frecvenți, însă implementarea acestei măsuri depinde de consiliile locale.

Citeşte şi: Suprataxarea la part time. Ce se întâmplă cu salariile românilor, din iulie 2024. Angajatorii vor plăti mai mult la pensii și sănătate

Narcisa Ionașcu Ispas, șefa Centrului de Transfuzii Sanguine Vâlcea, susține că voucherele actuale nu reprezintă un beneficiu material, ci o formă de compensare pentru sângele donat. Legislația românească stipulează că donarea trebuie să fie voluntară, anonimă și neremunerată, iar tichetele de masă oferite nu sunt considerate compensații financiare.

„Voucherele care se oferă în acest moment nu reprezintă un beneficiu material. Se dau tichete de masă ca să-și cumpere oamenii de mâncare, ca și compensare pentru sângele donat. Nu sunt considerate compensații materiale. În legislația noastră se specifică faptul că donarea este voluntară, anonimă și neremunerată. Deci, oamenii nu primesc bani, un beneficiu material, ci doar tichete de masă, drept compensare pentru materialul nutrițional pierdut prin donarea de sâng”, a declarat Narcisa Ionașcu Ispas pentru Adevărul.

Eliminarea voucherelor ar putea reduce dramatic numărul donatorilor de sânge în România, revenind la crizele anterioare de stocuri insuficiente. Deși nu există încă o informare oficială cu privire la dispariția acestor vouchere, există temeri că aceasta ar putea afecta negativ disponibilitatea sângelui.

„Nu știu dacă există riscul ca aceste vouchere să dispară. Dar, dacă ar dispărea, s-ar reduce dramatic numărul de donatori de sânge și cel mai probabil am reveni la crizele de dinainte. Nu cred că ar fi un lucru benefic. Momentan, nu am primit nimic, nici o informare, în acest sens. Cât despre reducerea impozitului, pentru cei care donează constant, am aflat tot din presă, dar nu am primit nimic oficial nici din acest punct de vedere. Dar acestea oricum sunt lucruri care nu țin de noi, ci de fiscalitate și altele… Într-adevăr, suntem victime colaterale… când se fac schimbări”, a mai recunoscut șefa centrului de transfuzii de sânge de la Vâlcea.

Citeşte şi: Concediul de odihnă 2024. Se taie liberele, ultima lună în care se poate lua concediul neefectuat din anii trecuţi

Donatorii de sânge din România mai beneficiază de o zi liberă, reduceri la transportul în comun și analize medicale gratuite. În plus, donarea regulată de sânge aduce beneficii pentru sănătate, cum ar fi întărirea imunității și reducerea riscului de boli cardiovasculare.

În alte țări europene, cum ar fi Franța, Austria, Cehia și Grecia, există diverse forme de compensații pentru donatorii de sânge, dar fără stimulente financiare directe. În SUA, donatorii pot primi vouchere cu valori semnificative, iar în anumite țări din Asia și Africa, donatorii sunt plătiți în numerar.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 iunie.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Se redeschid mine istorice ale României. Locurile unde ar trebui să reînceapă exploatarea, se vor extrage minereuri esențiale
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Andreea Esca, presată de alegeri. Mari emoții pentru vedeta PRO TV
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am mai pierdut o stea! S-a stins un adevărat înger cu voce de aur. Îi vom păstra toate melodiile lângă inimă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Klaus Iohannis dă cu mătura! Imaginile zile de la casa din Sibiu
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte