Europa face schimbări radicale în strategia de energie. Avertismentul şefului BEI. „Gata cu gazul”

Europa trebuie să recunoască faptul că în viitor nu va mai trebui să se bazeze pe combustibili fosili. În schimb, vor fi finanţate mai multe proiecte pentru eficienţă energetică, energie din surse regenerabile şi inovare ecologică. Anunţul a fost făcut de preşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI) care a prezentat miercuri rezultatele băncii.
Razvan Mihalascu
22 ian. 2021, 17:11
Europa face schimbări radicale în strategia de energie. Avertismentul şefului BEI.

Europa face schimbări radicale în strategia de energie. Asta a dat de înţeles dr. Werner Hoyer, şeful BEI, care a anunţat că în următorii ani va trebui să se renunţe la folosirea combustibililor fosili.

„Fără exagerări, gata s-a terminat. Este o despărţire de trecut, însă, fără a pune capăt folosirii combustibililor fosili, nu vom putea să îndeplinim obiectivele climatice” a declarat  dr. Werner Hoyer, preşedintele BEI, conform Euractiv.com.

Uniunea Europeană şi-a propus un obiectiv ambiţios, ca până în 2050 să elimine emisiile de dioxid de carbon. În primă fază, statele europene vor stabili un nou obiectiv de reducere cu 55% a emisiilor până în 2030. Cu toate acestea, folosirea gazului a fost plasată într-o „zonă gri”, în condiţiile în care Comisia Europeană a precizat că va fi nevoită să sprijine statele membre care depind de resursele de cărbune până când vor reuşit să nu mai folosească combustibilii fosili.

Europa face schimbări radicale în strategia de energie. Suma uriaşă, alocată pentru a reduce emisiile de CO2

Conform foii de parcurs privind clima, publicate în 2020, BEI va aloca un trilion de euro până în 2030 pentru a finanţa sustanabilitatea climatică. De asemenea, se va asigura că activitatea sa va respecta prevederile Acordului de la Paris privind combaterea schimbărilor climatice

Guvernele UE au aprobat ca BEI să acorde o finanţare de un trilion de euro pentru proiecte „verzi”. Obiectivul este de a opri finanţarea proiectelor bazate pe combustibili fosili şi extinderea aeroporturilor.

Folosirea gazului beneficiază de o susţinere limitată, conform acordului climatic al BEI. Doar centrele electrice care emit mai puţin de 250 de grame de dioxid de carbon pe kilowatt oră sunt în prezent elibigile pentru a primi fonduri. De asemenea, BEI intenţionează să continue politica de decarbonizare prin eliminarea treptată a finanţării proiectelor bazate pe combustibili fosili până la sfârşitul anului.

Finanţarea producţiei de căldură bazată pe petrol, gaze naturale, cărbune, producţia de gaze sau infrastructura tradiţională de gaze va fi oprită de la 1 ianuarie 2021, a anunţat BEI.

În schimb, Banca Europeană de Investiţii va aloca fonduri pentru proiecte de eficientizare energetică, energie din surse regenerabile, cercetare şi inovare în domenii verzi, au afirmat oficialii instituţiei financiare.

Europa face schimbări radicale în strategia de energie. Sunt încurajate tehnologiile bazate pe hidrogen

Totodată, va fi susţinută atât tehnologia bazată pe hidrogen verde, obţinut din surse regenerabile, cât şi „hidrogenul cu emisii scăzute de dioxid de carbon” produs de centrale nucleare.

„În domeniul transportului, de exemplu, BEI ar putea susţine în continuare construirea de autostrăzi şi drumuri expres, iar maşinile personale cu motoare cu combustie internă să fie restricţionate, nu încurajate”, a precizat Anna Roggenbuck,  un reprezentant al CEE Bankwatch, o reţea de ONG-uri de mediu din Europa centrală şi de est.

BEI a decis în noiembrie 2020 să oprească finanţarea combustibililor fosili începând din 2021, în urma unor discuţii-maraton prin care s-a decis aplicarea de politici verzi.

Citeşte şi: Vești importante pentru români. Consumatorii de energie electrică vor beneficia de cel mai bun furnizor de energie electrică. ANRE a aprobat ordinul!

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'