Europa face schimbări radicale în strategia de energie. Asta a dat de înţeles dr. Werner Hoyer, şeful BEI, care a anunţat că în următorii ani va trebui să se renunţe la folosirea combustibililor fosili.
„Fără exagerări, gata s-a terminat. Este o despărţire de trecut, însă, fără a pune capăt folosirii combustibililor fosili, nu vom putea să îndeplinim obiectivele climatice” a declarat dr. Werner Hoyer, preşedintele BEI, conform Euractiv.com.
Uniunea Europeană şi-a propus un obiectiv ambiţios, ca până în 2050 să elimine emisiile de dioxid de carbon. În primă fază, statele europene vor stabili un nou obiectiv de reducere cu 55% a emisiilor până în 2030. Cu toate acestea, folosirea gazului a fost plasată într-o „zonă gri”, în condiţiile în care Comisia Europeană a precizat că va fi nevoită să sprijine statele membre care depind de resursele de cărbune până când vor reuşit să nu mai folosească combustibilii fosili.
Conform foii de parcurs privind clima, publicate în 2020, BEI va aloca un trilion de euro până în 2030 pentru a finanţa sustanabilitatea climatică. De asemenea, se va asigura că activitatea sa va respecta prevederile Acordului de la Paris privind combaterea schimbărilor climatice
Guvernele UE au aprobat ca BEI să acorde o finanţare de un trilion de euro pentru proiecte „verzi”. Obiectivul este de a opri finanţarea proiectelor bazate pe combustibili fosili şi extinderea aeroporturilor.
Folosirea gazului beneficiază de o susţinere limitată, conform acordului climatic al BEI. Doar centrele electrice care emit mai puţin de 250 de grame de dioxid de carbon pe kilowatt oră sunt în prezent elibigile pentru a primi fonduri. De asemenea, BEI intenţionează să continue politica de decarbonizare prin eliminarea treptată a finanţării proiectelor bazate pe combustibili fosili până la sfârşitul anului.
Finanţarea producţiei de căldură bazată pe petrol, gaze naturale, cărbune, producţia de gaze sau infrastructura tradiţională de gaze va fi oprită de la 1 ianuarie 2021, a anunţat BEI.
În schimb, Banca Europeană de Investiţii va aloca fonduri pentru proiecte de eficientizare energetică, energie din surse regenerabile, cercetare şi inovare în domenii verzi, au afirmat oficialii instituţiei financiare.
Totodată, va fi susţinută atât tehnologia bazată pe hidrogen verde, obţinut din surse regenerabile, cât şi „hidrogenul cu emisii scăzute de dioxid de carbon” produs de centrale nucleare.
„În domeniul transportului, de exemplu, BEI ar putea susţine în continuare construirea de autostrăzi şi drumuri expres, iar maşinile personale cu motoare cu combustie internă să fie restricţionate, nu încurajate”, a precizat Anna Roggenbuck, un reprezentant al CEE Bankwatch, o reţea de ONG-uri de mediu din Europa centrală şi de est.
BEI a decis în noiembrie 2020 să oprească finanţarea combustibililor fosili începând din 2021, în urma unor discuţii-maraton prin care s-a decis aplicarea de politici verzi.