Referendumul din Scoţia ce se desfăşoară joi a readus în atenţie chestiunile spinoase legate de tendinţa către autonomie regională, tendinţă aflată în creştere în mai multe ţări de pe continent. Harta continentului după aceste mişcări a fost realizată de către Alianţa Liberă Europeană, la care 40 de partide naţionaliste, regionaliste şi autonome din Europa au aderat, scrie publicaţia britanică Daily Mail.
Harta înfăţişează toate tendinţele şi mişcările separatiste cunoscute până în prezent pe continentul european, cum sunt, de pildă, Mişcarea Naţionalistă Bască din nordul Spaniei şi sud-vestul Franţei sau cea a Ligii Savoia, care susţine independenţa regiunii franceze cu o populaţie de numai 405.500 de locuitori.
Mergând mai departe, harta arată o Germanie despărţită de Bavaria care are o pupulaţie de 12,5 milioane de locuitori şi a cărei tendinţă naţionalistă s-a manifestat încă de la încorporarea Bavariei în Germania, în 1871.
Harta, aşa cum arăta în 1360 înfăţişează, de asemenea, Republica Veneţia, care a existat timp de 1100 de ani, din 697 până în 1797 şi a fost una dintre primele republici moderne din lume, mai precizează publicaţia britanică.
În Marea Britanie, unde joi se desfăţoară referendumul pentru independenţa Scoţiei, locuitorii din comitatul Cornwell susţin că acesta ar avea o identitate distinctă şi că ar trebui să fie, de fapt, un stat naţional, cu aceleaşi drepturi şi autonomie politică cum sunt Scoţia şi Wales.