La Berlin, târgurile de Crăciun vor rămâne închise marţi, iar numărul polițiștilor a crescut în capitala germană. De asemenea, autoritățile germane vor instala bariere de beton în mai multe târguri de sărbători pentru a împiedica accesul oricărui vehicul în zonele pietonale, a anunțat un purtător de cuvânt al ministerului de Interne.
În restul Germaniei, landurile vor ua măsuri de securitate în funcție de gravitatea amenințărilor, dar târgurile de Crăciun nu vor fi închise. Premierul landului Saxonia, Stranislaw Tillich, a anunșat că tîrgul de la Dresda va fi protejat cu blocuri de beton și că se vor lua măsuri de securitate sporite. În orașul vestic Duisburg se vor lua măsuri similare, iar in Rhine-Westfalia numărul polițiștilor pe străzi va fi dublat. În nordul Germania, landul Mecklengburg-Vorpommern, polițiștii vor fi înarmați cu mitraliere, conform ministrului de interne al landului.
În Austria, ministerul de Interne a avertizat organizatorii târgurilor de Crăciun să își revizuiască măsurile de securitate în urma atacului de la Berlin, iar forțele de securitate austriece sunt în stare de alertă. Cu toate acestea, ministrul de Interne Wolfgang Sobotka a îndemnat publicul să nu stea departe de astfel de evenimente și a spus că petrecerile de Anul Nou nu vor fi anulate.”Societatea noastră democratică ar trimite mesajul greșit dacă s-ar teme de presiunea terorismului”, a afirmat el. Un solicitant marocan de azil, în vârstă de 25 de ani, a fost arestat marți în Austria și plasat în detenție, sub suspiciunea că a dorit să comită atentate în timpul sărbătorilor, a anunțat marți parchetul din Salzburg. Potrivit Parchetului, bărbatul face obiectul ‘suspiciunii de participare la o organizație teroristă’. Ancheta a fost declanșată luna trecută, în baza unor informații ce evocau ‘un presupus atentat terorist la Salzburg, în timpul perioadei de Crăciun și Anul Nou’, se precizează într-un comunicat
În Marea Britanie, poliția de la Londra a anunțat că vor revizui măsurile de securitate pentru Crăciun și Anul Nou. Cu toate acestea, autoritățile britanice au spus că nu este un lucru ieșit din comun pentru că se aflau în alertă oricum.
În Italia, ministrul de Interne Marco Minniti a convocat o ședință de urgență și a cerut ca măsurile de securitate să fie intensificate în zonele aglomerate, zonele turistice și evenimente publice organizate cu ocazia sărbătorilor.
În Franța, președintele Francois Hollande a declarat că țara se confruntă cu un „nivel ridicat de amenințare” teroristă, dar dispune de asemenea de un plan de vigilență „deosebit de ridicat”. În 2015 și 2016, Franța a cunoscut mai multe atentate sângeroase, între care un atac la Nisa (sud-est), cu un camion care a intrat în plin într-o mulțime, atentat soldat cu 86 de morți la 14 iulie, chiar de ziua sa națională.Târgul de Crăciun de pe Champs-Elysees din Paris figura printre cele zece ținte potențiale vizate de șase indivizi arestați recent în Franța, care plănuiau un atentat la 1 decembrie în regiunea pariziană.
În Ungaria, partidele politice au făcut apel la un efort concentrat pentru a lupta împotriva terorismului ca urmare a atacului de luni la un târg de Crăciun din Berlin și după asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara, relatează marți agenția MTI.
Și în Norvegia poliția va avea o prezență numeroasă în zonele aglomerate și menține nivelul de alertă ridicat, iar în capitala Danemarcei, Copenhaga, polițiștii vor patrula pe faimoasa stradă pietonală Stroget.
Poliția belgiană, aflată în alertă de gradul 3 din 4 în urma atentatelor din Martie de la Bruxelles, a arestat luni la Bruxelles un suspect care ar fi plănuit un atentat terorist , a anunțat marți parchetul din capitala belgiană, informează AFP. Operațiunea de amploare a avut loc luni seara în cartierul Schaerbeek și a decurs fără incidente, însă polițiștii au confiscat mai multe arme din apartamentul suspectului. Suspectul, un tânăr în vârstă de 24 de ani, era cunoscut pentru mai multe furturi și jafuri, dar poliția avea informații că bărbatul se afla în posesia mai multor arme de foc și unor explozibili și că ar fi amenințat că organizează un atac.
Bruxelles a fost la 22 martie scena unui dublu atentat revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, care a lăsat în urmă 32 de morți la aeroport și metrou, în plin cartier european.