Urgența climatică se înrăutățește odată cu trecerea zilelor, cele mai afectate ţări din Europa în momentul de faţă fiind Marea Britanie, Franța, Spania și Portugalia, unde pe lângă persoanele afectate de insolație, multe zone forestiere și rurale se confruntă cu incendii puternice.
Europa a simţit cum, de la vară la vară, pragurile de temperaturi maxime au crescut din ce în ce mai mult, iar în momentul de faţă nu are infrastructura care să o facă să reziste la temperaturi atât de ridicate: transportul public, casele și birourile devin toate un iad fără scăpare. Până acum s-au înregistrat cel puţin 1.000 de morţi din cauza căldurii, 510 dintre ei numai în Spania.
Tyler Roys, meteorolog șef AccuWeather, spune că „există îngrijorarea că această căldură s-ar putea transforma într-un val de căldură de lungă durată, care va dura până în august în locuri precum Ungaria, estul Croației, estul Bosniei, Serbia, sudul României și nordul Bulgariei”. O parte din Africa, Orientul Mijlociu și Asia se confruntă, de asemenea, cu valuri de căldură și incendii de vegetație.
Marea Britanie a înregistrat marți cea mai ridicată temperatură de până acum, de 40,2 de grade Celsius, forțând șinele de cale ferată să se îndoaie și declanșând o serie de incendii în apropiere de Londra.
Europe burns as Britain braces for record heat: Britain was heading for its highest temperatures on record and firefighters battled blazes across southern Europe as a heatwave sent people hunting for shade and compounded fears about climate change pic.twitter.com/kaKeA4eJnD
— World News 24 (@DailyWorld24) July 19, 2022
Stephen Belcher, de la Met Office, spune că nu se aștepta să vadă în cariera sa astfel de temperaturi în Marea Britanie. „Cercetările de la Met Office au arătat că este practic imposibil ca Regatul Unit să experimenteze 40°C, dar schimbările climatice determinate de gazele cu efect de seră au făcut posibile aceste temperaturi extreme„, afirmă el.
A bus in London caught fire because of the recent heat wave 😱
pic.twitter.com/ncbDJXaT9k— Essa Alamri (@Ess8a) July 19, 2022
În Franța, un val de căldură de o săptămână a atins apogeul luni, în vestul țării, unde serviciul meteorologic național Météo-France a vorbit despre „o apocalipsă de căldură”.
Europa în flăcări
Peste 10.000 de persoane din Franța, Spania și Portugalia au fost evacuate, în timp ce pompierii luptă împotriva incendiilor scăpate de sub control. Mai mult de jumătate din Portugalia este în stare de alertă roșie, deoarece pompierii lucrează pentru a stinge 14 incendii separate. Țara cea mai afectată până acum a fost Franța, unde temperaturile ridicate au dus la incendii forestiere de amploare în regiunea Gironde. În Bordeaux, incendiile s-au extins pe 19.300 de hectare din 12 iulie, forțând un total de 34.000 de persoane să-și evacueze casele.
În sud-vestul Franței, regiunea viticolă Gironde a suferit cele mai mari incendii din ultimii 30 de ani , iar autoritățile au spus că un bărbat a fost reținut sub suspiciunea de incendiere. Aproximativ 2.000 de pompieri, sprijiniți de opt avioane bombardiere cu apă, se luptau cu flăcările. „În ciuda acţiunilor la sol și din aer, situația nu s-a stabilizat încă”, a transmis prefectura, într-un comunicat.
Wildfires scorched thousands of acres of land in Spain and France as a heat wave blankets southern Europe. Tens of thousands of residents and vacationers were evacuated to escape the fires. At least 2 fire-related fatalities were reported in Spain. pic.twitter.com/KlI3aA6gdv
— NowThis (@nowthisnews) July 19, 2022
Meteorologul britanic Scott Duncan spune că noaptea de 19 spre 20 iulie va fi cea mai fierbinte noapte simţită vreodată pentru peste 10 milioane de oameni din Europa de Est.
În Spania , peste 30 de incendii forestiere continuă să devasteze părți ale țării, autoritățile acordând o atenție specială faţă de patru incendii din Castilla y León și Galiția. În Losacio, în provincia de nord-vest Zamora, unde două persoane au murit și trei au fost grav rănite, peste 6.000 de persoane din 32 de orașe au fost evacuate. 70.000 de hectare au ars anul acesta în Spania, aproximativ dublu față de media din ultimul deceniu, indică datele oficiale.
(VIDEO) Spain battles wildfires amid unusual heat wave
Fire in Pont of Vilomara, Barcelona devastated thousands of hectares in a matter of few hours pic.twitter.com/HKpgQjx0ku
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) July 18, 2022
În Portugalia vecină , aproximativ 50 de municipalități, în principal din regiunile centrale și nordice, se confruntă încă cu „risc maxim” de incendii forestiere, potrivit institutului meteorologic IPMA. Peste 1.000 de pompieri s-au luptat cu cinci incendii forestiere principale, dintre care cel mai mare a început în municipiul Murça, din nord, și s-a extins în două municipalități din apropiere. Sute de persoane au fost evacuate din sate, iar un cuplu în vârstă a fost găsit mort într-o mașină în flăcări, luni.
Forest fires in Spain,Portugal,France.Fires Rage In Portugal As Europe Faces Record Setting Heat Wave. Fires In #Portugal Destroying Structures And Leading To Mass Evacuations.Thousands Of Residents Have Been Forced To Flee Their Homes.#portugalfires #wildfire #portugalnews pic.twitter.com/PQKE0KSkvf
— D𝐫. 𝐀. T𝐨j𝐚𝐫𝐞h (@DrTojareh) July 14, 2022
Citeşte şi Prognoza meteo 20 iulie 2022. Vreme călduroasă, local caniculară. Disconfortul termic, în creștere
Schimbarea climei
Fără îndoială, aceste fenomene sunt o reflectare a progresului rapid al schimbărilor climatice, cauzate de acțiunea omului. Un studiu publicat de climatologici în numărul pe iunie al jurnalului „Environmental Research: Climate ” a concluzionat că este foarte probabil ca schimbările climatice să agraveze în viitor valurile de căldură. În condițiile în care schimbările climatice cauzate de oameni provoacă secete, se așteaptă ca numărul incendiilor extreme să crească cu 30% în următorii 28 de ani, potrivit unui raport ONU din februarie 2022.
Friederike Otto, lector principal în știința climei la Imperial College London, spune că „Asistăm la valuri de căldură mai frecvente, iar valuri de căldură sunt mai fierbinți decât ar fi fost fără schimbările climatice”.
Sudul și vestul Germaniei și Belgia se pregătesc, de asemenea, pentru temperaturi cu potențial de record istoric, deoarece valul de căldură, pe care oamenii de știință îl atribuie schimbărilor climatice, s-a mutat spre nord și est.