Europa poate converti deşeurile în biocarburanţi

Europa deține un potențial însemnat dar neexploatat de resurse pentru convertirea deșeurilor și reziduurilor din agricultură și din exploatări forestiere în biocarburanți avansați, se arată într-un studiu lansat ieri la Bruxelles, potrivit asociaţiei Terra Mileniul III.
Cristina Dinu
28 feb. 2014, 09:01
Europa poate converti deşeurile în biocarburanţi

Acest lucru poate deveni cu adevărat viabil numai dacă UE stabilește un cadru sustenabil și ținte de decarbonizare ambițioase pentru carburanții din transporturi pentru 2030 și chiar o revizuire a politicilor privind biocarburanții pentru 2020, transmite asociaţia.

Studiul elaborat de o coaliție formată din companii inovatoare în domeniul biotehnologiei și ONG-uri de mediu arată că, dacă se folosesc sustenabil toate reziduurile și deșeurile provenite din agricultură, păduri, industrie și gospodării, Europa ar putea înlocui până la 37 de milioane de tone de petrol anual cu biocarburanți avansați, până în 2030. Asta înseamnă aproximativ 16% din cererea de carburanți estimată pentru 2030 în transporturi.

Pentru a pune lucrurile în context, în 2012 consumul de carburanți al României din toate sectoarele a atins o cotă de 5,8 milioane de tone, aceștia fiind obținuți din aproximativ 9,4 milioane de tone de petrol.

„Chiar dacă luăm în considerare potențialele emisii indirecte, carburanții proveniți din deșeuri și reziduuri pot oferi economii reale și substanțiale de emisii de carbon. Resursele sunt disponibile, iar tehnologia există – provocarea pentru Europa fiind elaborarea un cadru de politici publice care să permită investiții rapide” a declarat Chris Malins din partea International Council on Clean Transportation, una dintre organizațiile care au contribuit la realizarea cercetării.

300.000 de locuri de muncă verzi

Promovarea acestei industrii la potențialul său maxim ar putea crea până la 300.000 de locuri de muncă directe, de acum până în 2030 pe întreg teritoriul european, pentru construcție, rafinare și colectare a deșeurilor. Biocarburanții din deșeuri și reziduuri pot oferi o alternativă la micșorarea rezervelor europene de combustibili fosili și pot contribui la reducerea semnificativă a emisiilor provenite din sectorul de transporturi, acesta fiind sectorul cu cel mai mare aport de emisii de dioxid de carbon până în 2030.

Cu toate acestea, nesiguranța la nivelul politicilor europene, în special din jurul decarbonizării carburanților din transporturi, blochează dezvoltarea la scară largă a acestor tehnologii inovatoare.

România anunța la Bruxelles în decembrie, în cadrul Consiliului pentru Energie, că dacă se reduce procentul utilizării biocarburanților de primă generație sub 7%, se va afla în poziția în care să nu își poată indeplini obligațiile de reducere a emisiilor din transporturi.

Conform studiului, până în anul 2020 biocarburanții din reziduuri și deșeuri ar putea înlocui în proporție de cel puțin 2% controversații biocarburanți de primă generație, care sunt mai puțin performanți din punct de vedere al emisiilor și care utilizează materie primă cultivată pe suprafețe arabile de bună calitate.

„România ar putea profita de pe urma dezvoltării unei industrii pentru acest tip de carburanți, având în vedere costurile scăzute și potențialul ridicat de biomasă al țării noastre. Va trebui, totuși, să ne asigurăm ca biomasa să nu fie folosită, spre exemplu, în detrimentul ecosistemelor forestiere. De aceea, avem nevoie ca Bruxelles-ul să pună la punct un cadru sustenabil de utilizare a acestor resurse”, susține Mihai Stoica, responsabilul de proiecte privind transportul durabil, în cadrul Fundației TERRA Mileniul III.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Activiștii obțin suspendarea ordinului de împușcare a ursului agresor din Trento
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!