Deşi zona Mării Mediterane este cea mai afectată de incendiile de pădure, ţări din nordul Europei s-au confruntat la rândul lor recent cu uriaşe incendii forestiere.
În medie, 300.000 de hectare de pădure sunt distruse de flăcări în fiecare an în Europa, potrivit datelor oficiale.
Raportul, publicat de WWF Spania, arată că incendiile au provocat anual pagube pe continentul european în valoare de circa trei miliarde de euro, potrivit news.ro.
Între 2017 şi 2018, incendii foarte greu de stins din cauza vânturilor puternice au condus la moartea a 225 de persoane în Portugalia, Grecia şi Spania, iar situaţia s-ar putea agrava din cauza alocării necorespunzătoare a resurselor, dar şi a temperaturilor globale în creştere, susţine WWF.
Citeşte şi Temperaturi ridicate în Grecia: Acropola din Atena a fost închisă din cauza valului de căldură
‘Politica actuală privind combaterea incendiilor de pădure, care este bazată exclusiv pe un sistem de stingere, este depăşită şi ineficientă în lupta împotriva cu un nou tip de ‘superincendii”, se arată în raportul WWF, care solicită mai multe măsuri de prevenire, potrivit news.ro.
Pe lângă temperaturile globale în creştere, raportul WWF menţionează depopularea zonelor rurale şi urbanizarea haotică printre factorii care au condus la agravarea incendiilor de pădure.
Cel puţin 13 persoane au murit în urma ultimului val de caniculă care a cuprins Europa, în multe ţări, precum Franţa, depăşindu-se cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată. Peste 1.400 de incendii de pădure au fost deja raportate în 2019 în Europa.