Conflictul din Ucraina i-a determinat pe clienţii din Uniunea Europeană să-şi reducă achiziţiile de gaze şi petrol din Rusia, în timp ce G7 şi UE încearcă să impună un plafon de preţ pentru petrolul şi gazele ruseşti, potrivit Reuters.
„O astfel de decizie unilaterală este, desigur, o încălcare a contractelor existente, ceea ce ar duce la o întrerupere a livrărilor”, a avertizat Alexei Miller în comentariile difuzate la televiziunea de stat, reluând o ameninţare similară a preşedintelui Vladimir Putin.
Preşedintele Vladimir Putin a ameninţat luna trecută că va întrerupe aprovizionarea cu energie dacă ar fi impuse limite de preţ, avertizând Occidentul că va fi ”îngheţat” ca o coadă de lup, dintr-un faimos basm rusesc.
Citeşte şi: Uniunea Europeană se pregăteşte să stabilească un nou indice de referinţă pentru preţul gazelor
Reducerea livrărilor din Rusia, al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume după Arabia Saudită şi cel mai mare exportator de gaze naturale, ar afecta pieţele globale de energie, lăsând economia mondială să se confrunte cu preţuri şi mai mari la energie.
Potrivit Transgaz, România are în depozite 2,801 miliarde metri cubi gaze, volum ce corespunde unei ponderi de 90,9% din capacitatea de înmagazinare a ţării.
Stocurile comune ale Uniunii Europene au ajuns la un total de 84%, în condițiile în care țările baltice au investit sume uriașe în infrastructura energetică.
Cincisprezece dintre statele Uniunii Europene doresc un plafon de preț la gaze, dar nu sunt de acord cu privire la detaliile modului în care ar trebui făcut. Germania, Danemarca și Olanda se opun oricărui plafon, îngrijorate că ar îngreuna cumpărarea gazului de care au nevoie pentru a-și menține economiile în funcțiune și pentru a diminua orice stimulent de reducere a consumului.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a spus că orice plafon de preț trebuie conceput și implementat într-un mod care să sprijine furnizorii de energie, potrivit Reuters.