Spania, una dintre cele mai afectate ţări de epidemia de coronavirus, a ieşit de luni din blocajul total și le-a permis unor companii să își reia activitatea, după ce premierul Pedro Sanchez afirma că „e important să vorbim acum despre reconstrucția economică și socială„. Şeful Executivului de la Madrid a precizat că această ieșire din hibernare economică va fi atent monitorizată, deciziile viitoare urmând a fi luate în baza recomandărilor unui comitet științific.
Citeşte şi Polonia ia în calcul naţionalizarea fondurilor private de pensii
Spania nu este însă nici pe departe un caz singular. Italia, ţara din Europa cu cei mai mulţi morţi de coronavirus începe şi ea să relaxeze restricţiile, încă de marţi, 14 aprilie. Magazinele de haine pentru copii, librăriile şi spălătoriile vor fi primele care se vor deschide, încă de mâine.
Germania se pregătește şi ea să ridice progresiv restricțiile legate de epidemia de coronavirus. Cancelarul Angela Merkel urmează să decidă, miercuri, împreună cu cei 16 lideri ai landurilor, ce se întâmplă cu măsurile de izolare impuse la jumătatea lui martie și în vigoare până în 19 aprilie. Încă de duminică, ministrul Sănătății, Jens Spahn, a lăsat să se întrevadă o relaxare a măsurilor coercitive.
Academia Leopoldina, ale cărei concluzii stau la baza măsurilor pe care le va lua guvernul de la Berlin, recomandă redeschiderea „cât mai curând posibil” a instituțiilor școlare închise în majoritate din 16 martie, începând cu școlile primare și liceele. Examenele școlare ar urma să se mențină în măsura posibilului. Creșele, în schimb, vor rămâne în majoritate închise. Magazinele, restaurantele și administrațiile își vor putea și ele redeschide porțile cu condiția ca „gesturile barieră”, în special spălarea regulată a mâinilor și respectarea distanțării sociale să fie respectate strict.
Acest raport, care preconizează de asemenea reluarea „puțin câte puțin” a manifestărilor culturale și sportive, vine în momentul în care crește presiunea pentru o relaxare progresivă a măsurilor coercitive, într-o țară puternic atașată de libertățile publice și unde economia suferă mult. Influentul lider al landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, a făcut presiuni asupra cancelarului Merkel și a cerut „o perspectivă de normalizare” pentru ieșirea din restricțiile drastice. Landul său cu 18 milioane de locuitori, cel mai populat din Germania, este și unul dintre cele mai afectate de pandemie.
În plus, Angela Merkel se confruntă cu presiuni publice uriaşe, în condiţiile în care numărul de decese şi infecţii este în scădere în ţară. Mai mult, poliţiştii au devenit ţinte ale grupurilor de tineri, care i-au atacat cu pietre şi bare de fier, în mai multe părţi ale ţării, atacatorii fiind revoltaţi din cauza restricţiilor.
Școlile, universitățile și colegiile tehnice din Norvegia vor începe să își redeschidă ușile, începând cu 27 aprilie, declara premierul Erna Solberg săptămâna trecută, adăugând că modificările vor fi implementate, în timp, în mod controlat. Serviciile care necesită contact personal, precum saloanele de frumusețe și de fizioterapie, pot fi reluate treptat, în timp ce restricțiile privind evenimentele sportive și culturale de amploare vor rămâne în vigoare până pe 15 iunie.
Între marile naţiuni europene, Franţa pare să fie singura care a ales uşor diferit. Preşedintele Emmanuel Macrin este aşteptat să se adreseze naţiunii în această seară, la ora locală 21.00 (ora 22.00, ora României), iar experţii se aşteaptă ca acesta să anunţe prelungirea restricţiilor anunţate la data de 17 martie.