„Există un plan pentru începerea exploatării aurului la Roşia Montană în România. Planul reprezintă o mare oportunitate pentru România şi va oferi locuri de muncă atât de necesare într-o zonă rurală. Într-adevăr, ar putea deveni chiar sa contribuie semnificativ la economia europeană”, scrie europarlamentarul britanic.
Eurodeputatul britanic Roger Helmer a atacă şi pe colega lui finlandeza Satu Hassi. „Între România şi Finlanda este o distanţă mare, dar asta nu a oprit-o pe parlamentarul ecologist Satu Hassi, din Finlanda, să comenteze asupra propunerii de dezvoltare a unei mine de aur în România.(…) Dar Verzii, desigur, sunt disperaţi să se opună oricărei noi acţiuni industriale şi fac vâlvă în jurul presupuselor riscuri ale proiectului. Exploatarea aurului foloseşte cianuri! Şoc şi groază! Uită să menţioneze că cianura este folosită frecvent în exploatarea aurului în alte locaţii, inclusiv minele din Finlanda, fără probleme semnificative. Există (ca de obicei) reglementări europene foarte cuprinzătoare care acoperă aspectele de securitate a minelor de aur şi tind să cred că acestea sunt eficiente”, mai scrie Helmer pe blogul personal.
Europarlamentarul britanic dă exemplu cazul Kittila, un sat din Laponia, loc unde funcţionează o mină de aur care utilizează cianură.
„Seppu Maula este un fost primar al Kittila un sat din Laponia, în nordul îndepărtat al ţării. În Kittila funcţionează o mină de aur, care utilizează cianura. Dl. Maula a spus că s-a consultat intens cu populaţia locală înainte de a da drumul proiectului şi acesta a fost bine primit de către localnici datorită beneficiilor economice şi a locurilor de muncă. Acesta a spus că securitatea a fost bine controlată şi mediul bine protejat. Cel mai important, a spus „Problemele existente sunt pur şi simplu politice, după părerea mea”. Acesta adaugă că proiectul este văzut ca un succes şi construcţia unei a doua mine este planificată. Tot dumnealui a vizitat România şi Roşia Montană şi şi-a exprimat opinia că site-ul este în fond similar cu cel din Finlanda. Premierul român Victor Ponta a verificat la rândul său experienţa finlandeză care i-a lăsat o impresie foarte bună”, mai spune Helmer.
Eurodeputatul britanic îi reproşează lui Satu Hassi că „a insistat recent că au fost descoperiţi peşti morţi în apropiere de mina din Kittila” şi că „după o consultare recentă a comisiei în Parlamentul European, doamnei Hassi i s-a cerut ca partidul dânsei, Verzii, să furnizeze informaţii Ministerului Mediului din Finlanda”. „Dacă există o problemă serioasă cu peştii morţi şi alte preocupări de mediu la Kittila, de ce guvernul finlandez nu a demarat nicio investigaţie? A refuzat să răspundă la întrebare”, mai comentează Helmer.
„Verzii urăsc dezvoltarea, industria, progresul şi prosperitatea, fie că este vorba de România sau Balcombe, încearcă să blocheze şi să întârzie orice nou proiect cu poveşti de groază exagerate, vor exagera şi propaga orice subiect negativ. Fac abuz de aşa-numitul „Principiu Preventiv”. La urma urmei, totul este periculos într-un fel sau altul, chiar şi faptul că ne dăm jos din pat dimineaţa. Aşa că haideţi să nu facem proiectul respectiv, susţin ei. Dar dată fiind starea dificilă a economiilor europene, nu mai putem tolera această abordare foarte dăunătoare. Este dificil să ne imaginăm că orice industrie sau tehnologie pe care ne bazăm în prezent ar fi fost stabilită în trecut dacă persoane precum Satu Hassis şi Caroline Lucases s-ar fi împotrivit. Poate ar trebui cu toţii să trăim în frig şi întuneric şi înfometaţi, subzistând pe un acru de pământ şi cu o singură vacă”, mai comentează eurodeputatul britanic.