În şedinţa grupului de lucru S&D pe problematica Implementării Cartei Albe a Transporturilor 2011, Claudia Ţapardel a atras atenţia asupra priorităţilor pe care strategia europeană în transporturi ar trebui să le urmeze.
„Le-am propus colegilor din S&D să lucrăm împreună pentru a introduce în raportul asupra Cărţii Albe a Transporturilor câteva priorităţi clare cum ar fi: implementarea dimensiunii sociale în transporturi prin armonizarea legislaţiei sociale în UE, soluţii clare de reducere a numărului accidentelor în rândul participanţilor la trafic – mai ales în statele unde infrastructura nu este dezvoltată – îmbunătăţirea mobilităţii urbane sau crearea unei piete unice de transport intelligent”, a declarat Claudia Ţapardel, raportor S&D pe Implementarea Cărţii Albe a Transporturilor 2011.
„Mi-aş dori să ţină cont şi mai mult de diferenţele de dezvoltare a infrastructurii între statele coeziunii şi restul statelor membre”, a subliniat europarlamentarul PSD cu referire la raportul pe care îl coordonează din partea grupului S&D.
Aceasta a continuat spunând că „sustinerea investiţiilor europene în infrastructura din regiunile mai puţin dezvoltate este cheia unui sistem logistic unitar în UE. Prin supravegherea investiţiilor şi prin politici clare de aplicare a normelor de transport în statele cu o infrastructură inferioară celei din Vest se vor atinge mai uşor obiectivele stipulate în Cartea Albă a Transporturilor: sustenabilitatea în primul rând şi de asemenea reducerea numărului accidentelor de trafic.”
Carta Alba a Transporturilor 2011 (White Paper) este un document cadru care defineşte strategia pe termen lung din sectorul transportului european. Obiectivul strategiei este de a ajunge la o Politică de Transport Comună în UE şi de a oferi generaţiei curente dar şi celor viitoare acces la resurse de mobilitate sigure şi convenabile, eliminând impactul negativ al transporturilor manifestat prin accidente, daune de mediu, poluare ecologică şi fonică şi multe altele.
O idee inovatoare propusă în grupul de lucru al S&D vine din partea Claudiei Ţapardel care a adus în dezbatere egalitatea de şanse şi de gen din sectorul transporturilor în Europa. Se pare că la momentul actual nu există suficiente date statistice care să ofere o imagine corectă şi coerentă a numărului de femei care lucreză în domeniu şi a remuneraţiei acestora.
„Există un potenţial socio-economic evident în creşterea rolului femeilor în transporturi. Primul pas este să avem datele statistice necesare pentru a uşura implementarea şi monitorizarea progresului unei astfel de strategii, de asigurare a unui echilibru economic, de şanse şi de gen în transporturi” a mai specificat Claudia Ţapardel.