Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, după şedinţa USL, într-o conferinţă de presă susţinută alături de Victor Ponta, că USL a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei odată cu europarlamentarele.
„Decizia pe care noi am luat-o este de a organiza un referendum pentru modificarea Constituţiei odată cu alegerile europarlamentare de la sfârşitul lunii mai”, a declarat Antonescu, într-o conferinţă de presă, la sfârşitul şedinţei USL.
Preşedintele PNL nu crede că oficialii europeni ar putea să ridice obiecţii faţă de suprapunerea referendumului pe euroalegeri. „Nu cred că estompăm tema alegerilor europene. Dimpotrivă, o potenţare este preferabilă decât suprapunerea pe alegerile prezidenţiale. În plus, este corect ca oamenii să ştie la alegerile prezidenţiale care sunt atribuţiile preşedintelui, care este arhitectura instituţională. Nu văd ce obiecţii serioase ar putea să ridice Bruxelles-ul”, a afirmat Antonescu.
La rândul său, Victor Ponta crede că decizia ar putea fi salutată de partidele politice europene preocupate ca prezenţa la alegerile europarlamentare să fie cât mai mare pentru ca astfel să fie blocată ascensiunea partidelor eurosceptice şi naţionaliste. „Sunt convins că şi în alte ţări vor fi şi alte acţiuni politice pentru o prezenţă cât mai mare la vot”, a argumentat preşedintele PSD.
Totodată, USL a stabilit ca referendumul să se desfăşoare pe parcursul a două zile. Referendumul se va desfăşura cu un prag electoral de 50% prezenţă.
Şi ministrul de Interne, liberalul Radu Stroe, confirmase, luni dimineaţă, înaintea şedinţei USL, această informaţie.
Stroe a fost întrebat, înainte de şedinţa USL, dacă referendumul pentru revizuirea Constituţiei va fi organizat la aceeaşi dată cu alegerile europarlamentare. „Da, aşa e”, a replicat ministrul liberal.
„Probabil două zile”, a mai afirmat Stroe, întrebat dacă referendumul de revizuire ar putea fi organizat pe parcursul a două zile.
De asemenea, Crin Antonescu a declarat că formaţiunile din USL vor lucra pentru o platformă comună la europarlamentare, indiferent dacă vor candida sau nu pe liste comune.
„Am luat decizia de a lucra la o platformă comună, indiferent că vom participa pe liste separate”, a spus Antonescu, referindu-se participarea USL la europarlamentare.
Antonescu a precizat că este vorba despre un program comun, cu poziţii comune în domeniul politicilor europene, pentru susţinerea intereselor României în UE.
Liderii USL au discutat, duminică seară, în cadrul unei întrevederi în format restrâns, despre candidatura la alegerile europarlamentare pe liste comune, precum şi despre gradul în care protocolul USL va suferi modificări, au declarat surse din USL.
În cadrul discuţiilor la care au luat parte premierul Victor Ponta, alături de vicepremierul Liviu Dragnea, dar şi Crin Antonescu însoţit de Radu Stroe şi Eduard Hellvig, a fost ridicat subiectul candidaturii pe liste comune la europarlamentare de către liderii PSD. În schimb, liberalii au cerut răgaz de o săptămână pentru a oferi un răspuns clar şi oficial al PNL, dacă susţine această variantă.
Totodată, liderii USL au abordat subiectul modificărilor propuse de PNL la protocolul USL. Crin Antonescu a cerut ca discuţiile să vizeze clar doar completarea acordului politic, dar nu şi renegocierea ponderilor guvernamentale, au precizat sursele citate. De altfel, pe marginea modificărilor aduse protocolului USL se va discuta şi luni dimineaţă, într-o reuniune oficială a celor două partide.
De asemenea, liderii USL au mai discutat pe marginea calendarului privind modificarea Constituţiei, a paşilor pentru corectarea Legii descentralizării, declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, precum şi asupra viitoarelor modificări aduse Codului penal şi legilor integrităţii.
Alegerile prezidenţiale din acest an ar urma să fie organizate „undeva în luna noiembrie”, astfel încât noul preşedinte să îşi poată începe activitatea imediat după 21 decembrie, când expiră mandatul prezidenial al lui Traian Băsescu, a declarat liderul PSD, premierul Victor Ponta.