Europarlamentare: Şefii de stat şi de guvern analizează rezultatele alegerilor pentru PE şi desemnarea şefilor instituţiilor UE

Şefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc în cadru informal marţi, la Bruxelles, pentru a analiza rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European din 23-26 mai şi pentru a începe procesul de desemnare a şefilor principalelor instituţii ale UE.
Iulian Tudor
28 mai 2019, 06:50
Europarlamentare: Şefii de stat şi de guvern analizează rezultatele alegerilor pentru PE şi desemnarea şefilor instituţiilor UE

Funcţiile vizate sunt cele de preşedinte al Comisiei Europene, preşedinte al Parlamentului European, Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) şi, nu în ultimul rând, preşedinte al Consiliului European, funcţie deţinută actualmente de polonezul Donald Tusk.

Scrutinul european, în care lupta s-a dus pentru 751 de mandate de europarlamentar (care vor rămâne 705 după Brexit) a confirmat prima poziţie deţinută de Partidul Popular European (PPE), deşi acesta a pierdut peste 30 de locuri în Parlamentul European, informează Agerpres.

Pe locul secund s-au plasat socialiştii şi democraţii europeni, care la rândul lor au pierdut un număr substanţial de mandate în alegerile europarlamentare.

La scurt timp după anunţarea primelor estimări privind componenţa viitorului Parlament European, candidatul PPE pentru şefia Comisiei Europene, Manfred Weber, a reafirmat că PPE este „ferm angajat în procesul ‘Spitzenkandidat'”, potrivit căruia partidul care câştigă alegerile europene trebuie să primească preşedinţia Comisiei. „Numai o persoană care a fost ‘Spitzenkandidat’ poate fi aleasă” preşedinte al Comisiei Europene, a subliniat Weber. Candidatura lui Weber nu este susţinută la unison de liderii statelor membre, preşedintele francez Emmanuel Macron în special opunându-se sistemului ‘Spitzenkandidat’, scrie Agerpres.

Candidatul ”cap de listă” al socialiştilor este actualul prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans, iar cel al liberalilor europeni – sosiţi pe poziţia a treia în alegerile europarlamentare – este daneza Margrethe Vestager, care din 2014 a fost comisar european pentru concurenţă.

Citeşte şi Alegerile europene au bulversat echilibrele în Parlamentul European

Înaintea summitului de marţi, preşedintele francez Emmanuel Macron are programate întrevederi cu liderii altor state membre, printre care cu cancelarul german Angela Merkel. Liderii grupurilor politice din PE au prevăzute consultări marţi de la ora locală 10:00 (08:00 GMT), înainte ca şefii de stat sau de guvern să se reunească la ora 18:00 (16:00 GMT).

Potrivit Tratatului de la Lisabona, statele membre vor trebui să numească un candidat pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, în conformitate cu rezultatele alegerilor europene.

Parlamentul European trebuie să-şi dea acordul asupra noului preşedinte al Comisiei Europene prin majoritate absolută a voturilor (jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor). În cazul în care candidatul nu obţine majoritatea necesară, statele membre trebuie să propună un alt candidat în termen de o lună, Consiliul European hotărând cu majoritate calificată.

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Doi vloggeri britanici au rămas uimiți după ce au vizitat Bucureștiul. Cel mai mult le-a placut...
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Viscol pe 26 și 27 decembrie. Harta cu zonele îngropate de zăpadă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Criza politică din România: alegerile prezidențiale anulate și ascensiunea controversată a lui Călin Georgescu
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!