„Va invitam sa subliniati, intr-un mesaj public ferm, faptul ca guvernul pe care il conduceti respecta legislatia comunitara si va desfiinta barierele de pe piata muncii pentru romani si bulgari la 1 ianuarie 2014”, au precizat cei doi reprezentanti ai PSD.
Europarlamentarii romani au criticat ambiguitatea poziției Guvernului britanic, fapt ce incurajeaza campaniile de presă care aduc atingere drepturilor romanilor, in calitate de cetateni europeni, si demnității umane a acestora. Corina Cretu si Catalin Ivan au condamnat, in acest context, rasismul și xenofobia unor poziții politice și publice din Marea britanie, pledand pentru condamnarea fără ezitare și fără menajamente a unor asemenea atitudini reprobabile.
„Datele apărute în ultima perioadă despre prezenţa şi munca depusă de imigranti în Marea Britanie sunt un argument în plus pentru ca dumneavoastră, domnule Prim Ministru, să nu aveţi o atitudine ambiguă referitoare la discursul extremist şi xenofob îndreptat împotriva românilor. Ne referim, în primul rând, la un raport al CBI (Confederation of British Industry), care indică existenţa unor dovezi semnificative conform cărora imigranții aduc plus valoare la potențialul productiv și la nivelul cererii din economia Marii Britanii, crescând astfel PIB-ul pe termen lung. Avem în vedere, de asemenea, faptul că 63% din membrii CBI au precizat că libera circulație a forței de muncă în cadrul UE a avut un efect benefic pentru afacerile lor și doar 1% sunt de părere că acesta a avut un impact negativ”, se arata in scrisoarea deschisa a europarlamentarilor PSD. Acestia au mentionat ca premierul Cameron are acces la toate aceste informaţii, dată fiind prezenţa sa la Conferinţa Anuală CBI 2013.
„Nu putem accepta devierea discursului pe acest subiect catre nuante extremiste si xenofobe, mai ales cand acestea se bazeaza pe exagerari ridicole si pe incercarea de inducere a fricii de imigranti in randul populatiei britanice”, au subliniat Corina Cretu si Catalin Ivan. Cei doi reprezentanti social-democrati au precizat ca o incurajare a investitorilor britanici să vină în România și să creeze locuri de muncă decent plătite ar contribui la reducerea fluxului de muncitori români către Marea Britanie.