Parlamentul European este un for în care se iau decizii cruciale pentru viitorul UE și, implicit, pentru viitorul României, motiv pentru care este importantă analiza calitativă a activităților europarlamentarilor. Diversele bilanțuri cantitative care numără discursurile reprezentanților României pot avea utilitatea lor, dar important pentru o corectă evaluare sunt acțiunile în care se implică și încrederea care le este acordată de grupurile politice europene.
Chiar joi, la Strasbourg, Parlamentul European a adoptat o rezoluție a europarlamentarului PSD Ioan Mircea Pașcu, în care se cere gestionarea responsabilă din partea UE a situației din zona Mării Negre, unde Rusia a lansat un proces de militarizare pe termen lung. Rezoluția este considerată un pas esențial în politica externă a UE, cu implicații pozitive directe asupra României, mai ales în actualul context geopolitic.
Securitatea cibernetică e o alta temă complicată și, în egală măsură, esențială pentru fiecare cetățean al UE, în special în contextul atacurilor cibernetice care amenință securitatea statelor UE. Tot un reprezentant al PSD s-a remarcat în Parlamentul European pe acest subiect – Victor Negrescu, cu mai multe inițiative pentru care a și fost desemnat „Europarlamentarul Anului” la capitolul Agenda Digitală și Internet.
Și Sorin Moisă, europarlamentar PSD, are o implicare majoră în negocierile privind Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP), un dosar vital pentru viitorul relațiilor comerciale dintre UE și SUA. El a lansat chiar și o campanie de consultare publică pe această temă, pentru a da o voce mai puternică reprezentanților români din industrie la masa negocierilor.
Clonarea animalelor pentru hrană, chiar dacă puțin discutată la noi în țară, e un subiect care generează dezbateri foarte aprinse la nivelul UE și chiar conflicte între principalele instituții. Eurodeputata PSD Daciana Sârbu gestionează, ca raportor, acest subiect din partea întregului grup socialist, la nivelul Parlamentului European. Astfel, Daciana Sârbu este autoarea unui aviz prin care solicită reglementări europene puternice pentru siguranța alimentelor și o informare corectă a consumatorilor. În luna aprilie 2015 a co-prezidat dezbaterea comună a comisiilor de Agricultura și Mediu din Parlamentul European, dedicată acestei teme.
În ceea ce privește agricultura, un domeniu cheie în UE, trebuie remarcat că o altă eurodeputată PSD, Viorica Dăncilă, a fost aleasă în funcția de vicepreședintă a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, o comisie cheie dacă se iau în calcul bugetele uriașe destinate agriculturii UE. Dăncilă s-a implicat în mod special pentru impunerea intereselor directe ale României în procesul de simplificare a Politicii Agricole Comune. Recent, aceasta a venit și cu ideea unei Garanții pentru femeile din mediul rural, asemănătoare Garanției pentru tineri, ce are ca scop asigurarea de locuri de muncă pentru această categorie socială.
Transporturile reprezintă un alt domeniu crucial, știindu-se că România are nevoie de suport la Bruxelles pentru dezvoltarea infrastructurii. Eurodeputata Claudia Țapardel, de la PSD, este implicată ca raportor al Grupului socialiștilor și democraților din PE în dezbaterile despre viitorul sectorului transportului în UE. Din această calitate, Țapardel susține și Master Planul României în domeniul Transporturilor, strategie esențială pentru dezvoltarea infrastructurii din țara noastră și racordarea acesteia la standardele europene.
Un veteran al politicii europene, europarlamentarul PSD Victor Boștinaru, este vicepreședinte al Grupului socialist din PE pentru Politica Externă a Uniunii. Boștinaru s-a remarcat în acest mandat prin apelurile ferme ca Uniunea Europeană să-și contureze o politică de apărare coerentă, capabilă să susțină reacții față de provocările lansate de Rusia la granița estică a Uniunii.