Europarlamentarii români din grupul ALDE, foarte critici la adresa rezoluţiei PE

Eurodeputaţii români din cadrul grupului ALDE al Parlamentului European (PE) au fost foarte critici la adresa rezoluţiei adoptate, marţi, la Strasbourg, de plenul PE, privind situaţia statului de drept în România.
Filip Stan
13 nov. 2018, 13:30
Europarlamentarii români din grupul ALDE, foarte critici la adresa rezoluţiei PE

„Justiţia a fost serios afectată de procurorii generali Laura Kovesi şi Augustin Lazăr, care în 2009 şi în 2016 au semnat protocoale secrete cu serviciul de informaţii, obligând procurorii să devină subordonaţii acestuia şi să-i raporteze evoluţiile din anchetele penale. O situaţie unică în UE şi regret că pe mulţi dintre colegii mei din Parlamentul European nu-i interesează realitatea din România”, a declarat Renate Weber în cadrul procedurii de explicare a voturilor.

„Odată cu dezvăluirile privind amestecul serviciului secret în actul de justiţie şi în viaţa politică, e clar că la umbra Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare în România a fost creat un monstru, iar Comisia Europeană ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru că a tolerat acest lucru”, a adăugat eurodeputata.

Ea a adăugat că rezoluţia de marţi „vrea să albească şi Comisia Europeană şi acele state membre care în ultimii ani au criticat doar ce le-a convenit, inclusiv prin raportul MCV de azi, pervertind astfel însuşi fundamentul statului de drept”.

Norica Nicolai a afirmat, la rândul ei, că şi românii sunt cetăţeni europeni şi „niciun cetăţean european nu poate vota în favoarea ipocriziei, a dublului standard şi a hegemoniei pe care unele formule politice încearcă s-o impună unor state din est”.

„Ipocrizie (…) pentru că ignoraţi că România este condamnată în 400 de cauze la CEDO pentru nerespectarea drepturilor omului, dar veniţi aici şi tot timpul faceţi rezoluţii în favoarea drepturilor omului. Dublu standard pentru că ne reproşaţi că nu-l lăsăm pe preşedinte să numească procurorii, dar în Polonia reproşaţi că îl lăsăm pe preşedinte să numească procurorii. Hegemonie pentru că vorbiţi despre formule politice care nu au niciun corespondent în realitate”, a adăugat Norica Nicolai.

„Ignoraţi dublul standard în justiţie, ignoraţi justiţia selectivă, ignoraţi influenţa serviciilor de informaţii şi spuneţi că aşa trebuie făcut. Poate aşa a făcut această Uniune Europeană timp de zece ani, tolerând această stare de lucruri în România, care este contrară statului de drept şi nedemocratică”, a mai spus ea.

Mircea Diaconu a spus în plenul PE că, dacă explicaţia votului său ar trebui să poarte un nume, ea ar fi „Mărunte jocuri politice care riscă să distrugă toată construcţia”, sau „şandramaua”.

„Această rezoluţie are cel puţin două puncte chiar foarte bune şi necesare. Mă refer la un criteriu serios, un standard serios al statului de drept aplicabil tuturor ţărilor, este adevărat acest lucru, şi continuarea evaluării nivelului corupţiei în statele membre întrerupt fără nicio explicaţie în 2014. România nu poate în niciun caz să fie prima în acest standard de corupţie, ci pe la jumătate, aşa cum spunea cel din 2014”, a spus eurodeputatul ALDE.

El s-a arătat puţin convins de faptul că se foloseşte prea des termenul „îngrijorare”.

„Îngrijorat sunt şi eu, dar nu de ce credeţi. Sunt îngrijorat de următorul lucru: că în toate democraţiile mari europene, extremismele, xenofobia, naţionalismul a ajuns până în Parlament şi foarte aproape, suflă în ceafă marilor partide europene. Timp în care e o problemă mare şi o îngrijorare cu România. Mă tem că alta trebuia să fie îngrijorarea, pentru că riscăm să se dărâme şandramaua”, a tras Diaconu un semnal de alarmă.

DailyBusiness
Bolojan, anunț de ultimă oră! Consultările cu partidele, moment decisiv pentru viitorul României în Europa!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Țara care a început să colecteze păianjeni veninoși. Localnicii sunt rugați să prindă insectele în borcane și să le predea punctelor de donații
Capital.ro
Legenda României a murit! Moartea sa a îndurerat întreaga țară. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
O metodă nouă de fraudă. Mulți români au fost păcăliți
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
O tânără de 35 de ani murit după ce a fost lovită de o bucată de gheață căzută de pe bloc. Aceasta se afla într-o zonă rezidențială din Chiajna, Ilfov
Cancan.ro
Nepotul lui Florin Salam, condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de droguri. Filat doi ani de DIICOT şi prins în flagrant şi-a primit pedeapsa!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Kelemen Hunor critică decizia României de a nu solicita ajutor NATO pentru războiul hibrid
MediaFlux
SE INCHEIE RĂZBOIUL. Ucraina a acceptat acordul cu SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Brigitte Macron: ținta conspirațiilor absurde și triumful adevărului în fața dezinformării