„De Ziua Mondială a Autismului (n.r. — pe 2 aprilie), 31 de europarlamentari, dintre care 2 europarlamentari români, au invitat organismele europene să adopte o strategie europeană care să răspundă problemelor cu care se confruntă persoanelor cu autism”, a afirmat miercuri reprezentanta asociației, Liuba Iacoblev, la Senat, la dezbaterea „Persoanele cu autism în România — Șansele la incluziune socială”, organizată de Comisia pentru egalitate de șanse.
Ea a explicat că cei 31 de europarlamentari au semnat o declarație care, susținută de cel puțin jumătate dintre cei 751 de eurodeputați, poate conduce la decizia elaborării unei strategii europene pentru sprijinirea persoanelor cu autism.
„Lansez invitația ca fiecare să scrie europarlamentarului român din circumscripția sa pentru ca acesta să semneze declarația. (…) Strategia ar contribui la elaborarea unor politici care să aibă ca efect îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism din România. În sprijinul persoanelor cu autism trebuie să se încurajeze cercetările în acest domeniu, armonizarea practicilor privind diagnosticarea autismul, programe și servicii pentru persoane cu autism”, a precizat Iacoblev.
Potrivit ei, autismul este o tulburare complexă a creierului care apare în timpul copilăriei timpurii și afectează persoana pe tot parcursul vieții.